News

Cum ar putea arăta mașina autonomă de la Apple. Vehiculul inedit e la doar câțiva ani distanță de realitate

Mașina Apple este un proiect secret, atât de secret încât după șapte ani de speculații au apărut primele informații despre posibilitatea unui astfel de vehicul.
21.11.2021 | 13:03
Cum ar putea arata masina autonoma de la Apple Vehiculul inedit e la doar cativa ani distanta de realitate
Cum ar putea arăta mașina pe care Apple o poate produce în viitor. Sursa foto: vanarama.com, colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

La doar câteva zile după ce o companie dezvăluia un concept al unei mașini Apple, apar primele informații concrete despre faptul că un astfel de automobil chiar este în lucru în cadrul companiei.

Au trecut ani buni de când lumea a început să speculeze că Apple își va lansa propriul autovehicul. Despre companie și a sa mașină s-a vorbit încă din 2014, însă informații oficiale despre proiect nu au apărut. La un moment dat, zvonurile și-au schimbat direcția și indicau faptul că Apple a renunțat la planurile de realizare a unei mașini și s-ar concentra mai degrabă pe componenta software.

ADVERTISEMENT

Acum a devenit, însă, clar că Apple își va lansa propriul automobil. Conform celor de la Bloomberg, compania ar fi lucrat în două direcții pentru vehiculul său. Una dintre acestea se preocupă de un automobil cu capacități autonome limitate, iar cealaltă la o mașină complet autonomă, ce nu are nevoie de intervenție umană.

Se pare că Apple va alege să meargă în cea de-a doua direcție, iar liderul acestui proiect va fi Kevin Lynch, care s-a alăturat echipei în acest an. Apple a ajuns chiar la o performanță în ceea ce privește sistemul autonom al mașinii, și a finalizat lucrul la nucleul cipului care va propulsa autovehiculul.

ADVERTISEMENT

”Cipul auto de la Apple este cea mai avansată componentă pe care compania a dezvoltat-o intern și este compus, în principiu, din procesoare neurale care pot susține inteligența artificială necesară pentru condusul autonom. Capacitățile cipului înseamnă că acesta va opera la temperaturi înalte, iar asta va necesita dezvoltarea unui sistem de răcire sofisticat.”

”Speranțele companiei sunt că pot crea un vehicul care îi poate scăpa pe șoferi de oboseală la drum lung. Dar construcția unui vehicul concret – pentru o companie din afara industriei auto, precum Apple – va necesita parteneriate. Compania a discutat deja cu mai mulți producători din SUA și a luat în considerare construcția mașinii pe teritoriu american.”

ADVERTISEMENT

Mașina Apple – cu volan sau fără?

Apple ar avea de gând să creeze un automobil care nu are nici volan și nici pedale. Bloomberg relatează că Apple a luat în calcul ca mașina sa să semene cu Lifestyle Vehicle, de la Canoo, care are un habitaclu în care pasagerii stau față în față la interior.

Apple încă dezbate includerea unui volan la interior, care ar putea fi totuși necesar în caz de urgență. O tabletă similară unui iPad ar putea fi așezată în mijlocul automobilului, iar pasagerii ar putea să interacționeze cu aceasta.

ADVERTISEMENT

Compania vrea ca mașina sa să fie mai sigură decât cele produse de Waymo și de Tesla, cu o mulțime de sisteme de siguranță care să evite problemele. Mașina va fi electrică, iar firma discută folosirea unui sistem versatil, cu ajutorul căruia posesorii de automobile Apple pot folosi o rețea globală de stații de încărcare.

Americanii au testat deja o serie de componente ale sistemului său autonom de navigație, prin intermediul unor SUV-uri de la Lexus. Și procesorul nou dezvoltat va fi testat tot în cadrul acestor automobile.

În privința datei de lansare a vehiculului Apple, se estimează că firma încearcă să o aducă pe piață în patru ani, debutul fiind astfel în 2025. Dacă Apple va reuși să își atingă acest obiectiv rămâne de văzut și cel mai important aspect este dacă compania poate livra sistemul complet autonom de condus.

Alternativele sunt ca Apple să amâne lansarea sau să scoată pe piață un automobil mai puțin avansat tehnologic.

Cum ar putea arăta mașina de la Apple

Dacă gigantul din Cupertino nu are de gând să dezvăluie ceva concret momentan, o încercare a fost făcută de o companie de leasing în domeniul auto. Britanicii de la Vanarama n-au creat un concept al vehiculului Apple din propria inspirație, ci s-au folosit de brevete reale, înregistrate de companie, pentru a crea o randare a automobilului.

Pentru a crea exteriorul automobilului, compania britanică s-a inspirat de la mai multe produse actuale și trecute lansate de Apple. De exemplu, aerisirile circulare pe care le are Mac Pro au devenit sursă de inspirație pentru grila frontală a vehiculului, acoperită cu un fel de plasă. În centru se regăsește și emblematicul logo Apple, făcând astfel trimitere la generațiile anterioare de MacBook.

masina apple
Cum ar putea arăta mașina pe care Apple o poate produce în viitor. Sursa foto: vanarama.com.

De asemenea, mânerele portierelor sunt similare cu butoanele laterale ale iPhone-urilor, iar mașina este vopsită cu nuanța de culoare Frosted White. Aceasta este preluată de la telefoane, culoarea fiind introdusă încă de acum mai bine un deceniu, odată cu lansarea lui iPhone 4.

Mașina Apple, imaginată doar cu brevete reale de la Apple

Poate mai interesant este faptul că Vanarama a folosit și brevetul US10309132B1. Acesta nu se referă la vreun design de gadget, ci la o structură de vehicul fără stâlpi de rezistență.

masina apple
Cum ar putea arăta mașina pe care Apple o poate produce în viitor. Sursa foto: vanarama.com.

De asemenea, compania a mai folosit și brevetul US1038451981, care se referă la o așezare personalizabilă a scaunelor de la interior. Acest design promite ușurință la accesul în vehicul și o mișcare mai flexibilă a pasagerilor.

Interiorul imaginat de Vanarama arată foarte bine și se bazează pe câteva brevete ce descriu un bord complet personalizabil, dotat cu display-uri ”fără întrerupere” – designul pare, într-adevăr, că ar aparține Apple. Nu mai există margini și muchii groase – ecranele fiind un tot ce se întinde dintr-o parte în cealaltă a bordului. Cei de la Vanarama și-au imaginat un bord cu volan, cu toate că Apple pare încă indecisă dacă să aibă acest accesoriu, indispensabil unui vehicul clasic.

masina apple
Cum ar putea arăta mașina pe care Apple o poate produce în viitor. Sursa foto: vanarama.com.

În plus, bordul poate fi complet personalizabil, în funcție de preferințe. Fiecare șofer ar avea posibilitatea să își creeze propriul centru de informații necesare pentru condus.

O mașină Apple ar avea nevoie, desigur, și de un asistent virtual cu inteligență artificială, existând deja un brevet de acest fel – cel mai probabil pentru o variantă îmbunătățită a lui Siri.

Conform celor de la Vanarama, Auto Siri ar putea să răspundă la comenzi, dar totodată ar putea să fie și ”atent” la drum, făcând schimbări și recomandări ori de câte ori este nevoie.

masina apple
Cum ar putea arăta mașina pe care Apple o poate produce în viitor. Sursa foto: vanarama.com.

Desigur, toate aceste informații sunt speculațiile celor ce au gândit acest proiect. Totuși, e posibil ca realitatea să difere, mai ales că Apple nu poate construi de una singură o mașină și explorează deja parteneriate cu anumiți producători auto din SUA. Și aceștia și-ar putea pune amprenta pe designul mașinii realizate în colaborare cu producătorul de telefoane și laptopuri.

ADVERTISEMENT
Tags: