Polițiștii din Brăila au reținut un bărbat bănuit că ar fi dat foc unei mașini pe o stradă din municipiu. Acesta va fi prezentat, marți, în fața judecătorilor.
Poliția Municipiului Brăila a reținut, luni, un bărbat în vârstă de 39 de ani care este bănuit de infracțiunea de distrugere, după ce acesta ar fi incendiat un autoturism pe o stradă din municipiu. Polițiștii din cadrul Biroului pentru Investigații Criminale l-au reținut pe suspect în baza unei ordonanțe de reținere pentru 24 de ore, acesta fiind bănuit de săvârșirea infracțiunii de distrugere.
„La data de 30 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila – Biroul Investigaţii Criminale au reţinut pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore un bărbat de 39 de ani, din Brăila, bănuit de comiterea infracţiunii de distrugere.
În urma activităţilor de cercetare efectuate s-a stabilit că, la data de 26 decembrie a.c., bărbatul ar fi incendiat un autoturism ce se afla parcat pe stradă, în municipiu”, a conunicat, marți, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila.
Bărbatul, care a fost încarcerat la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Brăila, va fi prezentat în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila. Duminică, poliția a înregistrat o altă incendiere de mașină, de data aceasta la Cluj, unde un bărbat și-a dat foc la autoturism după ce s-ar fi certat cu soția.
„Din primele verificări efectuate la faţa locului, s-a stabilit că un bărbat, de 39 de ani, pe fondul unor discuţii contradictorii cu soţia sa, în vârstă de 34 de ani, a ieşit din locuinţă, s-a urcat într-un autoturism.
Ulterior, folosind un lichid inflamabil, ar fi incendiat componente ale vehiculului, ceea ce ar fi condus la propagarea rapidă a focului şi deteriorarea autoturismului”, a informat poliția clujeană.
Sociologii, specialiștii în violență urbană, consilierii locali, asistenții sociali și ofițerii de poliție sunt cu toții de acord că există multe motive pentru incendieri de mașini. Unele dintre incendii fac parte din reglări de conturi personale, dar și din strategii de înșelăciune a asigurărilor.
Mai frecvent, fenomenul mașinilor incendiate este, de asemenea, legat de problema violenței urbane. În perioada sărbătorilor nu este rar ca asemenea acte să fie făcute pe fondul consumului de alcool.
În Europa, Franța este țara unde la fiecare sfârșit de an au loc cele mai multe incendieri de autoturisme, autoritățile raportând aproximativ 745 de mașini arse la 1 ianuarie 2024, și nu mai puțin de 380 de arestări, statistici totuși inferioare anilor precedenți.