News

Mașina pe care Nicolae Ceaușescu i-a făcut-o cadou fiicei sale. Zoia a primit automobilul ca dar de nuntă. Cu ce număr aparte a fost înmatriculată

Care este mașina pe care Zoia Ceaușescu a primit-o ca dar de nuntă de la tatăl său. Numărul special de înmatriculare pe care l-a avut automobilul.
09.03.2025 | 05:00
Masina pe care Nicolae Ceausescu ia facuto cadou fiicei sale Zoia a primit automobilul ca dar de nunta Cu ce numar aparte a fost inmatriculata
Renault-ul Fuego al fiicei lui Ceaușescu, Zoia, primită ca dar de nuntă, a fost vândut la licitație. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În anii 80, cu ocazia căsătoriei, Zoia Ceaușescu, fiica fostului președinte al României Nicolae Ceaușescu, a primit ca dar de nuntă mașina care a făcut furori în epocă. Automobilul a fost o comandă specială a regimului dictatorial din țara noastră.

Mașina primită de Zoia Ceaușescu, vândută la licitație cu o sumă uriașă

Singura fiică a cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu s-a născut la 1 martie 1949. Aceasta a încetat din viaţă la 20 noiembrie 2006, în urma unui cancer pulmonar. Zoia s-a căsătorit în 1983 cu inginerul sibian Mircea Oprean, cadru universitar la Politehnica din București.

ADVERTISEMENT

Ca dar de nuntă de la cuplul dictatorial, Zoia și soțul său au primit un vehicul unic la acea vreme în țara noastră. E vorba de un Renault Fuego GTS. Maşina a fost comandată special pentru Zoia Ceauşescu, direct de la Uzinele Renault din Franţa. A avut un preț uriaș, de peste 57.000 de franci. Presa vremii a scris că de achiziția Renaultului Fuego GTS s-a ocupat chiar serviciul specializat al Securității.

Renault Fuego a fost un hatchback sport care a fost produs și comercializat de Renault între 1980 și 1986, înlocuind Renault 15 și 17 coupe-uri din anii 1970. A fost comercializat în Statele Unite de American Motors Corporation (AMC), fiind asamblat și în mai multe țări din America de Sud, unde producția a continuat până în 1992. Potrivit Renault, au fost produse 265.367 de ”Fuego”.

ADVERTISEMENT

Mașina deținută de Zoia Ceaușescu arăta superb. Coupe-ul avea patru locuri, două uși plus hayon. Era un vehicul în mare vogă în acea perioadă. Versiunea 1.6 GTS dispunea de un motor pe benzină cu patru cilindri, care dezvolta 96 de cai putere, geamuri electrice, jante din aliaj și închidere centralizată.

Cu ce număr a fost înmatriculată mașina deținută de Zoia Ceaușescu

Odată adusă în țară de către un serviciu specializat al Securității statului, mașina a fost înmatriculată cu numărul 1-B-234. A circul doar în interiorul României, fiind folosit ca mașină de uz personal de către Zoia Ceaușescu și Mircea Oprean. A înregistrat un kilometraj de numai 52.000 de km, informează Historia.

ADVERTISEMENT

După căderea regimului comunist, superbul autoturism a fost pus sub sechestru de către procuratura generală. Apoi, la mijlocul anilor 90, printr-o ordonanță a procuraturii s-a dispus încetarea urmăririi penale și restituirea bunurilor către proprietari.

ADVERTISEMENT

În 2006, după decesul Zoiei Ceaușescu, mașina a fost întreținută de soțul ei, profesorul Mircea Oprean. Recent, în anul 2022, aceasta a fost vândută la o licitație internațională de către Artmark.

Cu ce sumă s-a vândut la licitație mașina deținută de Zoia Ceaușescu

În mai 2022, Casa de licitaţie Artmak a scos pe piaţă mai multe vehicule clasice. Printre ele a fost și maşina Renault Fuego GTS făcut cadou cu ocazia nunţii lui Zoe Ceauşescu de către părinţii săi.

Aceasta a avut un preț de pornire infim, de 500 de euro. Reamintim că maşina a costat în 1983, nu mai puţin de 57.000 de franci. Făcută la comandă, maşina are o caroserie coupe, capacitate cilindrică – 1647 cm3, putere 71 kW, carburant – benzină, are transmisie mecanică, închidere centralizată şi geamuri cu acţionare electrică.

Maşina a fost comandată la Uzinele Renault din Franţa şi a fost cumpărată cu prilejul căsătoriei Zoiei Ceauseşcu, de către părinţii acesteia, Nicolae şi Elena Ceauşescu, la data de 9 aprilie 1983. De procurarea Renaultului, s-a ocupat un serviciu specializat al securităţii”, se arăta în anunţul de vânzare.

Deși la licitație au participat și mulți străini, mașina a rămas, în final, în țară. Un colecționar român a adjudecat superbul exponat pentru o sumă de aproape 25.000 de Euro, de 50 de ori suma de pornire.