News

Maşinile care nu vor mai putea fi înmatriculate în România, de la 1 ianuarie 2021. Anunţul RAR

15.07.2020 | 22:36
ADVERTISEMENT

Mașinile cu volan pe dreapta, aduse din Marea Britanie, nu vor mai putea fi înmatriculate în România începând cu 1 ianuarie 2021.

Autoturismele proveine din Regatul Unit al Marii Britanii nu vor mai putea fi înmatriculate în țara noastră începând din 1 ianuarie 2021.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat de presă al Registrului Auto Român, o excepție se va face în situația în care perioada de tranziție dintre UK și UE, în contextul Brexit, va fi prelungită.

Autoturismele cu volan pe partea dreaptă vor fi interzise în România din 2021

Până la data de 31 decembrie 2020 este în vigoare o perioadă de tranziţie stabilită ca urmare a Acordului de retragere, dar care poate fi prelungită.

ADVERTISEMENT

În consecinţă, până la 31.12.2020 se acceptă, în aceleaşi condiţii, omologările UE emise de UK, adică şi autovehiculele cu volan pe partea dreaptă care provin din UK vor putea primi CIV (Cartea de Identitate a Vehiculului), dacă respectă celelalte condiţii aplicabile”, au transmis cei de la RAR prin intermediul unui comunicat de presă.

Cu toate acestea, rămâne problema mașinilor deja înmatriculate, cu volan pe dreapta. În cazul acestor autoturisme, RAR nu a transmis momentan nicio prevedere legislativă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, potrivit A1.ro, RNTR 7 impune obligativitatea înlocuirii farurilor originale cu „unele care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului”.

RAR precizează, totodată, că omologarea individuală a mașinilor aduse din Anglia se poate face dacă volanul și întregul „post de conducere” se schimbă pe partea stângă: „Omologarea autovehiculelor echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al vehiculului şi care au suferit modificări ale caracteristicilor constructive menţionate în CIV se acordă numai dacă postul de conducere se schimbă pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al vehiculului”.

ADVERTISEMENT

Autoritățile nu sunt la prima tentativă de a interzice autoturismele cu volan pe dreapta, însă acum ar putea profita de Brexit. În total, pe drumurile din țara noastră circulă aproximativ 30.000 de astfel de mașini, conform datelor oficiale.

 

ADVERTISEMENT
Tags: