News

Maşinile diesel, interzise într-un oraş din România. „Gradul de poluare este foarte ridicat!”

25.03.2021 | 11:53
Masinile diesel interzise intrun oras din Romania Gradul de poluare este foarte ridicat
Maşinile Diesel, interzise într-un oraş din România. „Gradul de poluare este foarte ridicat!" Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Mașinile diesel ar putea fi interzise într-un oraș din România. Motivul este reprezentat de gradul foarte ridicat de poluare.

Primarul din Brașov a lansat în dezbatere pe Facebook propunerea ca accesul mașinilor diesel să nu mai fie permis în interiorul localității. Inițiativa a pornit de la recomandările Observatorului Român de Sănătate.

ADVERTISEMENT

Edilul a citat concluziile și recomandările unui studiul amplu cu privire la eficiența autorităților în combaterea poluării în marile orașe din România și le-a cerut părerea oamenilor cu privire la propunerile prezentate. Postarea a generat lungi discuții pe Facebook.

Maşinile diesel, interzise într-un oraş din România. „Gradul de poluare este foarte ridicat!”

„După cum menționează și raportul, factorul decisiv în determinarea calității aerului este legat de cum se realizează transportul în interiorul orașului. Mașini multe, diesel și vechi = aer plin de particule în suspensie (PM10, PM2.5) cauzatoare de cancer (prima cauză de îmbolnăvire de cancer conform Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului),” a scris pe Facebook Allen Coliban, primar în Brașov.

ADVERTISEMENT

Edilul a prezentat propunerile pentru administrațiile locale ale Observatorul Român de Sănătate și le-a cerut părerile oamenilor cu privire la acestea. Brașovenii au reacționat în număr mare.

  • „Încurajarea utilizării modurilor active de transport, precum bicicletele sau vehiculele electrice.
  • Stabilirea unor zone cu emisii scăzute, unde au acces doar vehicule care respectă standarde ridicate de poluare.
  • Scutiri de taxe pentru mașinile care poluează puțin
  • Modernizarea transportului public în comun prin scoaterea din circuit a vehiculelor vechi și achiziționarea
  • celora care nu poluează.
  • Interzicerea folosirii motoarelor diesel în interiorul orașului (existente în Atena, Bruxelles, Berlin, Madrid, Paris).”
ADVERTISEMENT

Părerile au fost împărțite: „E o idee bună, având în vedere că Braşovul e cel mai poluat oraş din ţară şi într-o căldare naturală, deci e de preferat ca dieselele să rămână cele cu benzină, cu gaz, hibride.”

„După părerea mea, ar trebui închis tot centrul, să nu intre nimeni. Zici că faci un centru frumos, pietonal. Indiferent că-i diesel, că-i electric, nimic, doar RATB-ul,” au fost unele dintre părerile oamenilor.

ADVERTISEMENT

În schimb, alții au fost de părere că măsura nu este una bună: „În momentul în care nu o să mai duduie coșurile fabricilor atunci o să mă gândesc și eu să-mi schimb mașina Diesel. Seara/noaptea, mașina mea stă în parcare, nu poluează, dar dacă deschid geamu îmi intra în casă mirosuri de tot felul..”

ADVERTISEMENT
Tags: