Mașinile electrice stârnesc reacții negative în SUA dar și Europa. Tranziția ecologică, la pachet cu îndemnul la renunțarea la motoarele pe benzină și diesel devine o chestiune electorală pe ambele maluri ale Atlanticului.
Fostul președinte american Donald Trump și un cor de politicieni conservatori din Europa își întețesc atacurile la adresa mașinilor electrice. Aceștia se folosesc de perturbarea economică cauzată de renunțarea motoarelor termice pentru a o transforma într-o temă de campanie electorală pe două continente. E drept că politicienii speculează orice nemulțumire populară. Și acestea nu lipsesc în cazul mașinilor electrice. Percepute ca o obligație, ca un produs impus cu forța pentru a-i face loc în detrimentul mașinilor clasice.
În definitiv, și când se vorbește de piața liberă, renunțarea la mașinile clasice nu vă lăsa clienților alte opțiuni decât cea electrică. O opțiune deocamdată scumpă și foarte scumpă, care nu oferă deloc aceeași independență și mobilitate. Cu promisiuni că în viitor vor fi mai ieftine (pe ce bază?) și că se vor găsi borne de încărcare până și pe Everest. De ce nu și pe Lună?
Uniunea Europeană a hotărât moartea mașinilor clasice începând cu 2035, data de la care numai mașinile electrice se vor vinde. O consultare pubică înainte? Un referendum la nivelul blocului comunitar? Pe de altă parte, mașina electrică nu este invenția companiei Tesla a lui Elon Musk, cum mulți ar fi tenați să creadă. Nu, există în forma unui autoturism încă de dinainte de cel de-Al Doilea Război Mondial.
Din varii motive (costuri mari, autonomie scăzută) oferta electrică nu a prins și a rămas pe linie moartă zeci de ani, până când în numele luptei climatice a fost băgată iar în priză. Devenind și un puternic instrument politic.
În SUA, lunile în care Trump a lansat atacuri la adresa politicilor „draconice și de neiertat” ale administrației Biden privind vehiculele electrice au constituit o temă majoră pentru vizita sa de săptămâna trecută în Michigan, unde a declarat în fața unei mulțimi la o fabrică de piese auto de lângă Detroit că renunțarea la motorul cu combustie internă ar fi „o tranziție către șomaj și inflație fără sfârșit”, scrie Politico.
Odată cu ratificarea Inflation Reduction Act, administrația Biden a făcut din EV-uri unul din marile mandate ale tranziției ameriane la energie verde. În ceea ce privește mașinile electrice în sine, Trump a declarant că sunt prea scumpe și „construite special pentru cei care vor să facă călătorii foarte scurte”, lăsând șoferii „panicați” în legătură cu găsirea unei stații de încărcare.„Se spune că cea mai fericită zi când cumperi o mașină electrică este în primele zece minute în care o conduci”, a spus, săptămâna trecută, republicanul.
Între timp, în Europa, vehiculele electrice sunt prinse într-un val de rezistență populistă față de politicile climatice, în timp ce alegătorii resimt presiunea creșterii prețurilor. La fel ca Trump, ministrul italian al transporturilor și infrastructurii, Matteo Salvini, a denunțat o propunerea de interzicere a motoarelor cu combustie internă în Uniunea Europeană ca fiind o „nebunie” care distruge locurile de muncă și de care ar beneficia China
În timp ce deputatul ceh Alexandr Vondra i-a catalogat pe susținătorii unor limite mai stricte de poluare a vehiculelor drept „groparii industriei auto din Europa”. În Marea Britanie, premierul Rishi Sunak a schimbat cursul planurilor de eliminare treptată a vehiculelor pe benzină și diesel până în 2030, prelungind termenul până în 2035, în timp ce se pregătește pentru alegerile care vor avea loc cel mai probabil anul viitor.
Dar ostilitatea față de noua generație de mașini și camioane este departe de a fi un liant în rândul liderilor de dreapta. Unii, inclusiv guvernatorul republican al Georgiei, Brian Kemp, și liderul ungar Viktor Orban, sunt ocupați cu atragerea fabricilor de baterii pentru vehicule electrice, ca surse de locuri de muncă.
Dar retorica împotriva mașinilor electrice se răspândește printre conservatorii de pe ambele continente – în cel mai recent exemplu al modului în care ascensiunea tehnologiilor de energie curată îi face pe liderii politici să se grăbească să reacționeze. În SUA, rivalii lui Trump pentru nominalizarea republicană nu s-au apropiat nici pe departe de frecvența sau vitriolul atacurilor sale împotriva vehiculelor electrice.
Cu toate acestea, esența mesajului lor este aceeași: împingându-i pe americani să treacă la electricitate, susțin ei, Biden predă locurile de muncă și securitatea națiunii Chinei, care controlează cea mai mare parte a mineralelor și a producției de baterii din lume. „De ce ați vrea să faceți cu bună știință ca această țară să devină mai dependentă de ceea ce se întâmplă în China?” a declarat guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, atunci când și-a anunțat planul economic în această vară, promițând totodată „să inverseze politicile lui Biden care încearcă să-i forțeze pe americani să cumpere vehicule electrice”.
„Agenda Green New Deal a lui Joe Biden este bună pentru Beijing și rea pentru Detroit”, a declarat săptămâna trecută fostul vicepreședinte Mike Pence în timpul celei de-a doua dezbateri prezidențiale republicane. Fostul antreprenor și candidat la Casa Albă Vivek Ramaswamy a fost mai deschis în a lua în derâdere „cultul vehiculelor electrice” în timpul unei adunări publice organizate în New Hampshire.
Politicile lui Biden, a spus el, „folosesc banii contribuabililor noștri pentru a subvenționa un alt tip care să se simtă bine în pielea lui, deoarece nu are stimă de sine, așa că vrea să dețină un vehicul electric”. Campania lui Biden spune că politicile actualului președinte, inclusiv creditele fiscale pentru mașinile și camioanele fabricate în America de Nord, au scopul de a se asigura că SUA – nu China – deține viitorul transportului. „Nu există nici un mandat pentru vehicule electrice”, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei lui Biden, Kevin Munoz, într-o alocuțiune după discursul lui Trump de miercuri.
În afara cursei prezidențiale, unii republicani, atât la nivel de stat, cât și la nivel federal, propun ca vehiculele electrice să fie lovite de taxe, tarife și restricții legale suplimentare care ar avea ca efect limitarea răspândirii lor. În Texas, de exemplu, proprietarul unui vehicul electric va trebui să plătească 200 de dolari pe an în taxe suplimentare către stat, o măsură care, potrivit susținătorilor, va compensa taxele pierdute pentru benzină.
Senatoarea republicană Deb Fischer a introdus săptămâna trecută un proiect de lege care prevede impunerea unor taxe de 1.550 de dolari pe vehicul pentru companiile care produc mașini electrice și plasarea acestor bani într-un fond federal pentru întreținerea autostrăzilor și infrastructurii. „Șoferii de vehicule electrice folosesc autostrăzi la fel de mult ca și cei cu mașinile pe benzină. Ar trebui să fie forțați să-și plătească echitabil partea lor”
Dezbateri similare au loc în întreaga Europă. Inclusiv în Marea Britanie, unde Partidul Conservator, aflat la putere, a intrat în această vară într-o dispută privind politicile auto. Catalizatorul a fost o serie de alegeri speciale în iulie, inclusiv una pentru a ocupa locul lăsat în Parlament de fostul premier Boris Johnson. Conservatorii au reușit o surpriză, păstrând acest loc, chiar dacă Partidul Laburist, aflat în opoziție, era cu mult în față în sondaje.
Un factor important în acea cursă a fost decizia primarului Londrei, Sadiq Khan – de asemenea membru al Partidului Laburist – de a extinde zona de emisii reduse a capitalei, care obligă vehiculele să respecte standarde stricte de poluare a aerului. S-a dat astfel startul unei veri frenetice de dezbateri politice pe teme legate de climă, în timp ce voci din cadrul propriului partid al lui Sunak – și din cadrul puternicei prese conservatoare din Marea Britanie – l-au îndemnat pe acesta să regândească obiectivele climatice ale Marii Britanii.
Până în iulie, era clar în ce direcție înclina Rishi Sunak. Primul ministru a postat pe Twitter o fotografie cu el însuși stând într-o mașină veche Rover, într-un omagiu adus fostului lider conservator Margaret Thatcher, subliniind un interviu acordat în iulie ziarului Telegraph în care a anunțat că revizuiește așa-numitele „scheme anti-mașină”. „Vorbind despre libertate, așezat în vechiul Rover al lui Margaret Thatcher”, a scris el pe Twitter, numit acum X. „Mai devreme am vorbit cu Telegraph despre cât de importante sunt mașinile pentru ca familiile să-și ducă viața. Este ceva ce laburiștii anti-motoristi nu par să înțeleagă. Și este motivul pentru care revizuiesc schemele anti-mașină din întreaga țară”.
Luna trecută, el a anunțat că guvernul britanic renunță la o serie de promisiuni privind clima – inclusiv la promisiunea de a elimina treptat mașinile pe benzină și diesel până în 2030. Deși decizia de a amâna termenul limită până în 2035 a fost aplaudată de unii membri ai partidului său – peste 40 de membri conservatori din camerele superioare și inferioare ale Parlamentului i-au scris premierului cerându-i să se răzgândească – această răsturnare de situație au iritat mediul de afaceri și industria auto, care a investit deja masiv în tranziția ecologică.
Decizia lui Sunak de a se îndrepta spre dreapta în această problemă reflectă calculul politic survenit în contextul în care acesta mizează pe faptul că o schimbare de politică în ceea ce privește vehiculele electrice și problemele climatice îl poate ajuta să reducă diferența față de Partidul Laburist, care are un avans de două cifre față de partidul său conservator.
Alți conservatori s-au agățat de criticile mai largi la adresa mașinilor electrice, inclusiv ale deputatul Craig Mackinlay, care a citat riscurile reprezentate de incendiile de baterii și de minerit ca elemente ale „escrocheriei mașinilor electrice”. „Sunt pur și simplu total împotriva lor”, a spus el despre mașinile electrice. „Cred că sunt greșite din punct de vedere ecologic. Nu vreau în mod special ca copiii din Republica Democrată Congo să sape cobalt pentru ca noi toți să ne simțim mulțumiți de noi înșine”.
În alte părți ale Europei, schimbările climatice și, în special, rolul central al automobilului, devin o problemă politică, în timp ce continentul se pregătește pentru o serie de alegeri. În iunie, milioane de cetățeni europeni vor alege membrii Parlamentului European. Țări de la Polonia la Belgia organizează, de asemenea, alegeri naționale în cursul anului viitor. Sondajele de opinie arată o schimbare spre dreapta în multe țări europene, cu o rezistență tot mai mare față de agenda UE privind clima.
Chiar și Germania, care este condusă de un cancelar de stânga și în care Partidul Verzilor face parte din coaliția guvernamentală, se confruntă cu ambițiile UE în materie de climă, chiar dacă industria sa auto masivă se pregătește să treacă la vehicule electrice.
La începutul acestui an, Berlinul a condus o rebeliune împotriva propunerii UE de eliminare treptată a vehiculelor cu motoare cu combustie până în 2035. În cele din urmă, a avut câștig de cauză – Bruxelles-ul a cedat în fața cererii Germaniei, care a vrut ca vehiculele cu motoare cu combustie să poată fi înmatriculate după 2035 dacă folosesc exclusiv așa-numiții „e-combustibili”: alternative sintetice la combustibilii fosili, fabricați pe bază de hidrogen și dioxid de carbon, care pot fi utilizați în motoarele cu combustie tradiționale. Problemă: sunt mult mai scumpu decât benzina și motorina.
Partidul de extremă dreapta AFD, care a crescut în sondaje în ultimele luni, a făcut campanie pe o platformă care îmbină politicile anti-imigrație, apelurile pentru discuții de pace cu Putin și opoziția față de politicile zero emisii. Opoziția față de mașinile electrice devine, de asemenea, o problemă politică în Italia, țara de origine a unor mărci istorice precum Fiat și Ferrari, unde primul ministrul Giorgia Meloni conduce unul dintre cele mai de dreapta guverne din epoca modernă.
Săptămâna trecută, guvernul lui Meloni s-a alăturat Franței, Poloniei, Republicii Cehe și altor țări prietenoase cu automobilele și a subminat propunerea „Euro 7” a Comisiei Europene, care avea ca scop reducerea poluării aerului de la ceea ce va fi probabil ultima generație de motoare cu combustie. În schimb, miniștrii industriei din UE au adoptat o versiune mult mai slabă.
Dar, în timp ce atacul împotriva vehiculelor electrice apare ca un instrument pentru unii politicieni conservatori, realitățile transformării industriei auto sunt mai complexe – atât pe continent, cât și în SUA. Viktor Orban, unul dintre cei mai de extremă-dreapta lideri europeni, încearcă să facă din Ungaria un hub pentru fabricile de baterii electrice, având în derulare peste 20 de astfel de proiecte.
În mod similar, mulți republicani au evitat să critice impactul economic al vehiculelor electrice, în special în statele din sudul țării, unde producătorii de automobile și companiile producătoare de baterii investesc miliarde de dolari pentru producție. Guvernatorul Georgiei, s-a angajat să facă din statul său un centru de producție de vehicule electrice, chiar dacă pune la îndoială schimbările climatice.
Tim Echols, un republican care ocupă funcția de vicepreședinte al Comisiei de servicii publice din Georgia, a declarat că comentariile lui Trump sunt contrare opiniilor unor oficiali republicani de top din statul său. „Ai pe cineva ca guvernatorul Kemp care menționează EV-urile de mai multe ori într-un discurs. Asta spune ceva”, a declarat Echols, a cărui comisie reglementează utilitățile din stat.
Echols a spus că se teme că retorica lui Trump și a Fox News, care prezintă vehiculele electrice ca pe o „jucărie democrată”, ar putea tempera adoptarea acestei tehnologii în rândul republicanilor – cel puțin pentru câțiva ani. În Congres, împotrivirea republicană față de vehiculele electrice s-a concentrat pe menținerea posibilităților de alegere ale consumatorilor și pe reducerea dependenței de China, mai degrabă decât pe o opoziție filosofică față de mașinile în sine.
Reprezentantul Buddy Carter în districtul căruia gigantul sud-coreean Hyundai investește 5,5 miliarde de dolari pentru o fabrică de vehicule electrice, le-a numit „mașini incredibile” într-o audiere recentă. „Mă opun ideii că ar trebui să îi forțăm mai mult sau mai puțin pe americani să folosească doar aceste vehicule”, a declarat el.