News

Mașinile electrice pot fi cumpărate la prețuri de nimic în Germania! Statul a acordat subvenții generoase

15.07.2020 | 19:50
Masinile electrice pot fi cumparate la preturi de nimic in Germania Statul a acordat subventii generoase
ADVERTISEMENT

Guvernul german vine în sprijinul pieței auto, puternic afectată de criza sanitară provocată de noul coronavirus și acordă subvenții generoase pentru împătimiții mașinilor electrice. Așa se facă că modele extrem de apreciate pot fi achiziționate la un preț mai mic decât al unui banal abonament de telefonie, în timp ce altele sunt oferite gratuit.

Acest sprijin de la stat permite Autohaus Koenig, un dealer auto cu peste 50 de reprezentanţe, să facă publicitate unui contract de leasing pentru un model electric Renault Zoe care este acoperit în întregime de subvenţii. În cele 20 de zile care au trecut de la lansarea ofertei online, aproximativ 3.000 de persoane s-au interesat de ea şi 300 au semnat deja contractele.

ADVERTISEMENT

Vești la fel de îmbucurătoare vin și din Franța, a doua cea mai mare piață auto din lume, unde vânzările acestui model produs de Renault se vor dubla până la sfârșitul anului. De asemenea, un fond de 10 milioane de euro destinat sprijinirii achiziţiei de automobile electrice acordat de Guvernul olandez a fost epuizat în doar o săptămână.

Germania revitalizează industria auto prin acordarea de subvenții generoase. Mașinile electrice se pot obține aproape gratis

Există foarte multe oferte atractive acum ca urmare a subvenţiilor mari iar asta stimulează cererea. UE vrea să meargă spre decarbonizarea transportului iar criza coronavirusului a permis statelor membre să accelereze această tranziţie“, a explicat analistul Bloomberg Aleksandra O’Donovan. În Germania, subvenţiile guvernamentale de până la 9.000 de euro pentru un vehicul electric au majorat de zece ori vânzările Carfellows, un cunoscut site de vânzări auto.

ADVERTISEMENT

Acesta s-a văzut nevoit să lanseze o ofertă similară celei pentru modelul Smart în luna iunie, după ce 1.000 de clienţi au contactat firma în primele trei zile, iar constructorul auto nu a putut furniza automobilele în timp util. „Este epoca de aur pentru noi”, a anunțat Rainer Westdoerp, purtătorul de cuvânt al celor de Carfellows.

Specialiștii avertizează: renunțarea la subvenții poate provoca prăbușirea vânzărilor

Chiar dacă cele mai bune oferte sunt rezervate de obicei clienţilor de tip firme, avantaje precum reduceri de taxe şi riscuri mai mici le oferă şoferilor privaţi din Germania posibilitatea să închirieze la rândul lor un automobil electric cu 39 de euro pe lună. În Franţa, unde Guvernul a majorat subvenţiile până la 7.000 de euro pe automobil, clienţii pot închiria un Renault Zoe pentru 79 de euro pe lună.

ADVERTISEMENT

Specialiștii avertizează, însă, guvernele să cântărească foarte atent situația înainte de a renunța la aceste subvenții, întrucât riscă să provoace o prăbuşire a vânzărilor. Vestea bună este că va veni și momentul în care subvenţiile de la stat nu vor mai fi atât de importante.

„Scăderea preţului bateriilor sugerează că automobilele electrice ar trebui să fie mai ieftine decât cele pe benzină de la mijlocul deceniului 2020. Atunci când se va întâmpla asta, piaţa va accelera chiar şi fără subvenţii”, a spus Aleksandra O’Donovan.

ADVERTISEMENT