News

Maşinile parcate neregulamentar pe trotuar vor putea fi ridicate de poliţie. Legea a fost promulgată

Şoferii trebuie să atenţi! Dacă parchează ilegal pe trotuar, ar putea rămâne fără maşini. Klaus Iohannis a promulgat actul care reglementează ridicarea vehiculelor
15.11.2022 | 12:51
Masinile parcate neregulamentar pe trotuar vor putea fi ridicate de politie Legea a fost promulgata
Şoferii trebuie să atenţi, dacă parchează ilegal pe trotuar a putea rămâne fără maşini Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar. Proiectul de lege a fost iniţiat de liderul USR Cătălin Drulă şi elimină totodată condiţia staţionării neregulamentare pe partea carosabilă.

Există temerea că legea va genera abuzuri

Proiectul fusese respins de Senat în 2019, însă luna trecută el a fost adoptat de Camera Deputaţilor, legea dându-le astfel mână liberă agenţilor de la Poliţia Rutieră pentru a ridica maşinile staţionate sau parcate neregulamentar.

ADVERTISEMENT

Ridicarea şi depozitarea acestora în locuri special amenajate se va realiza de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, de la caz la caz.

Actul normativ se referă în mod special la vehiculele parcate pe trotuar, autorul iniţiativei, deputatul Cătălin Drulă, afirmând că că legea vine în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi, al persoanelor însoţite de copii mici, care sunt nevoite să meargă pe carosabil, din cauză că trotuarele sunt ocupate de maşini parcate ilegal.

ADVERTISEMENT

Sunt instituţii care sunt blocate, sunt câteodată cazuri grave când pompierii nu pot să ajungă să stingă un incendiu din cauza acestor maşini parcate ilegal şi, până nu vom adopta acest proiect de lege, Poliţia Rutieră, în interpretarea legii, spune că nu poate să înlăture aceste maşini. Sunt primari de municipii de toate culorile care cer acest proiect“, spunea Cătălin Drulă la votul din Camera Deputaţilor.

Parlamentarii AUR s-au arătat sceptici cu privire la acest proiect de lege, ei abţinându-se de la vot după ce au justificat că un astfel de act normativ poate face loc multor abuzuri. În sprijinul scepticismului lor, aceştia au adus cifrele şi au arătat că în Bucureşti sunt aproape două milioane de autovehicule, la un număr de locuri de parcare de aproximativ 350.000.

ADVERTISEMENT

Ne aflăm într-o situaţie fără ieşire, de care sunt vinovaţi cei care au guvernat până acum, cei care au creat drumuri de 3, 4, 5 metri, drumuri pe care nu pot trece simultan nici măcar două maşini.

Ne aflăm într-o situaţie imposibilă, pentru care nu sunt vinovaţi nici pietonii, nici conducătorii auto care sunt nevoiţi să-şi lase pe unde pot autovehiculele“, apunea de la tribuna Camerei, deputatul AUR, Alin Coleaşă.

ADVERTISEMENT

Legea de până acum permitea numai ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe carosabil.