News

Maşinile parcate neregulamentar, ridicate de poliţia locală. Noi obligaţii şi pentru proprietarii de locuinţe

05.11.2020 | 12:45
Masinile parcate neregulamentar ridicate de politia locala Noi obligatii si pentru proprietarii de locuinte
ADVERTISEMENT

Camera Deputaților a adoptat, ca for decizional, un proiect de lege prin care poliția locală va putea  ridica și mașinile parcate neregulamentar în alte locuri decât drumurile publice, precum spații verzi, parcuri sau zone pietonale.

Până acum, legislația prevedea ridicarea doar a mașinilor care staționau fără drept pe drumurile publice, nu și pe alte zone din administrarea primăriilor.

ADVERTISEMENT

Același proiect prevede impune și proprietarilor de locuințe să aibă grijă de fațadele acestora, în caz contrar primăriile reparându-le, dar pe cheltuiala proprietarilor.

Mașinile vor trebui parcate doar pe spațiile permise de primării

Potrivit legii prin care este modificată o ordonanță de guvern care se referă la gospodărirea localităților urbane și rurale, persoanele fizice și juridice vor avea obligația „să nu ocupe domeniul public cu vehicule în afara spaţiilor marcate expres de administratorul domeniului public.” Până acum, poliția locală nu avea temei legal să dispună ridicarea mașinilor decât în cazurile în care erau parcate pe drumurile publice.

ADVERTISEMENT

Autoritățile locale se confruntă și cu alte probleme, cum este cea a parcării în spațiile verzi, în parcuri, zone pietonale (…) Această inițiativă reglementează ridicarea vehiculelor staționate pe domeniul public, în alte locuri decât cela care fac parte din drumul public (ex. spații verzi, parcări de reședință, spații pietonale diverse”, a scris în expunerea de motive inițiatorul legii, deputatul PNL Florin Roman.

Ridicarea mașinilor de pe domeniul public nu se mai face dacă la fața locului apare proprietarul. „Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz se suportă doar contravaloarea operaţiunii de ridicare”, se arată în lege.

ADVERTISEMENT

Fațadele locuințelor, tencuite și fără acordul proprietarilor

De asemenea, este reglementată situația în care proprietarii locuințelor nu se îngrijesc de curățenia acestora sau a anexelor sau nu au grijă de starea fațadelor sau a rigolelor. „Primarul poate aproba executarea de către autoritatea administraţiei publice locale a acţiunilor de curăţare și igienizare. Lucrările se efectuează în numele şi pe cheltuiala proprietarilor notificaţi, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul local”, prevede actul normativ adoptat de Parlament.

Până acum nu era permisă intervenția autorităților locale pe o proprietate privată fără acordul proprietarului, cu excepția solicitărilor venite de la asociațiile de proprietari, care  trebuiau aprobate de instanță. Pe viitor, în cazul în care proprietarul nu este de acord cu intervenția primăriei, aceasta poate cere o ordonanță preșidențială a unui tribunal.

ADVERTISEMENT

 

Tags: