Care sunt mașinile aflate ”pe cale de dispariție” în Uniunea Europeană, conform ultimelor norme de poluare, pe care românii le cumpără în continuare în număr foarte mare.
În ultimii ani, Uniunea Europeană a introdus noi măsuri pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) pentru autovehicule. Dacă aceste prevederi se aplică, milioane de autovehicule, în special cele pe motorină, riscă să fie scoase din circulație.
În ciuda acestor semnale de la Bruxelles, românii nu sunt îngrijorați și continuă să cumpere mașini diesel. În intervalul ianuarie – septembrie 2024, în țara noastră au fost înmatriculate cu 20% mai multe vehicule pe motorină.
Cei de la Asociația Constructorilor Europeni de Automobile transmit că, în primele nouă luni ale anului, în România au fost înmatriculate peste 15.000 de mașini diesel. Este o creștere cu aproape 21% în comparație cu aceeași perioadă din 2023.
Românii se uită în special la avantajele pe care o mașină diesel le are în comparație cu vehiculele pe benzină, de exemplu. Motorina este un combustibil mai eficient.
După încălzire, motorului rulează cu un consum cu aproximativ 30% mai mic. ”De exemplu, cu un plin merg 1000 de km. Faci mulți km, sunt mai fiabile, sunt cunoscute pentru acest lucru”, spune un șofer, citat de Știrile ProTV.
Apoi, șoferii se uită în special la durata de viață lungă a acestor mașini. Este cunoscut faptul că motoarele diesel au o durată de viață semnificativă. În cele mai multe cazuri pot ajunge fără probleme majore la 500.000 km.
Nu în ultimul rând, românii se uită la forța unui motor diesel. Aceste mașini oferă performanțe superioare când vine vorba de cuplu și capacitate de tractare. Ele sunt ideale pentru utilaje și mașini grele sau pentru sarcini crescute.
Dacă în România șoferii se înghesuie să cumpere mașini pe motorină, în alte state din Uniunea Europeană situația este diametral opusă. În Belgia, Grecia, Malta și Portugalia șoferii renunță la diesel în ritm accelerat. Ca românii mai sunt doar bulgarii și estonienii.