La mare căutare pentru masa de sărbători este perioada aceasta „măslina cu patru picioare”, o delicatesă care se vinde cu 120 lei pe kilogram. Specialiștii și analizele realizate până acum arată că este la fel de sănătoasă ca somonul.
Românii care se pregătesc intens pentru Crăciun, însă doresc să consume ceva special pot apela la „măslina cu patru picioare”. Experții transmit că acest deliciu se poate achiziționa cu suma de 120 de lei pe kilogram.
Cu toate că prețul este destul de piperat, specialiștii spun că se merită pentru că are numeroase beneficii pentru sănătate. Mai exact, este vorba de carnea de Mangalița, o rasă de porci care sunt foarte rezistenți la boli.
Din păcate, această specie nu este crescută în număr foarte mare în România, dovadă costurile foarte ridicate. Pe de altă parte, unii spun că merită banii pentru că este la fel de sănătoasă precum somonul sau uleiul de măsline.
„În ceea ce priveste acizii grașo polinesaturați, adică nu mai multe legături duble, în cazul nostru Omega 6 și 9, în mangalița sunt 14%, iar în somnul de Dunăre 15 %. Mangaliței i se mai spune și măslina cu patru picioare sau porcul somon.
Slănina de mangalița se aseamănă, datorită conținutului mare de acid oleic, care se regăsește și în uleiul de măsline, omega 6, iar somon pentru că parte din acizii grași omega 6.
Omega 9 se regăsesc, de asemenea, și ei într-o concentrație destul de mare”, a declarat Nicoleta Hădărugă, de la Universitatea de Științele Vieții Timișoara, pentru observatornews.ro. Fermierii cer 100 de lei pe kilogramul de ceafă.
Sursa menționată mai arată că, pulpa se vinde cu 120 de lei pe kilogram. Mai mult decât atât, clienții au la dispoziție și un produs delicios, care se găsește în carmangeriile din Banat. Acesta este şoncul, un jambon sărat, condimentat, afumat și maturat.
Cei care au gustat din acest preparat spun că poate concura cu mare succes cu prosciutto sau jamonul iberic. Șoncul este un aliment care ajunge în momentul de față până în SUA şi Japonia, unde este considerat o delicatesă.
Carnea de Mangalița se numără pe lista recomandărilor făcute de nutriționiști datorită faptului că are un nivel scăzut de colesterol. De asemenea, procentul de acizi graşi nesaturaţi ajunge la 70%, iar gustul este unul pe măsură.
Acest tip de carne nu conține toxine pentru că animalele se maturizează doar natural, în condiții libere. Este nevoie de o perioadă de 2 ani pentru a ajunge la maturitate, la greutatea ideală de aproximativ 150 de kilograme.
De asemenea, carnea de Mangalița are între 60 şi 70% grăsime, ceea ce înseamnă o cantitate mult mai mică de carne. Aceasta poate fi consumată de persoanele care suferă de boli cardiovasculare, fiind utilă în prevenirea diabetului zaharat provocat de insulinorezistență, dar și a bolii Alzheimer.