News

Măști de protecție neconforme, descoperite de către ANPC. Produsele care ne pun sănătatea în pericol

07.08.2020 | 17:03
Masti de protectie neconforme descoperite de catre ANPC Produsele care ne pun sanatatea in pericol
ADVERTISEMENT

Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a anunțat că au fost descoperite în comerț mai multe tipuri de măști de protecție care nu respectă normele obligatorii pentru  comercializarea și utilizarea lor.

Paul Anghel a precizat că  măștile indetificate de către ANPC poartă marcajul CE, dar nu au o certificare din partea unui organism competent pentru comercializarea lor ca echipamente de protecție, informează Adevărul.

ADVERTISEMENT

Produsele promovează un potenţial de protecţie împotriva particulelor (virale), dar capacitatea lor de filtrare nu a fost certificată de către organismul (european) relevant”, a scris Paul Anghel pe Facebook.

Model de mască neconformă descoperit de către ANPC

Anghel a  spus că aceste modele nu îndeplinesc cerinţele de sănătate şi siguranţă şi nu oferă o protecție corespunzătoare celor  care le poartă.

ADVERTISEMENT

Produsele nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant”, a conchis Paul Anghel.

Model neconform de mască descoperit de către ANPC

Peste 100 de tipuri neconforme de mască

Măștile necorespunzătoare sunt o problemă la nivel european, fiind emise alerte succesive privind comercializarea acestor măști. De obicei, aceste măști fie nu au o capacitate de filtrare adecvată, fie nu se mulează suficient de bine pe față.

ADVERTISEMENT

InfoCons a emis pe 31 iulie, cu o nouă alertă, în urma căreia numărul măștilor neconforme a ajuns la 101. Prima alertă a fost transmisă în data de 28 aprilie, iar precedenta pe 24 iulie.

Oficialii care analizează calitatea măștilor de protecție prezente pe piața din România sunt și ei revoltați de ultimele produse depistate a fi în neregulă.

ADVERTISEMENT

Nu este vorba că aceste măști sunt doar grave, sunt inimaginabile când discutăm despre o țară membră a UE și cred că discutăm de siguranța și sănătatea cetățeanului și mai ales a persoanelor în vârstă, a celor care au anumite probleme sau chiar copiii. Problema gravă este că autoritățile publice trebuie să facă controale și să închidă astfel de magazine care comercializează produse neconforme”, a declarat Sorin Mierlea, președintele Infocons.

ADVERTISEMENT