News

Măști de protecție și geluri dezinfectante neconforme. ANPC a notificat RAPEX

Măști de protecție și geluri dezinfectante neconforme, la vânzare în țara noastră. ANPC a lucrat în colaborare cu alte state membre pentru verificarea acestora.
30.06.2021 | 19:14
Masti de protectie si geluri dezinfectante neconforme ANPC a notificat RAPEX
ADVERTISEMENT

Autoritatea Naționala pentru Protecția Consumatorilor din țara noastră a participat la un acțiune inițiată de Comisia Europeană, pentru a fi testate produsele asociate cu pandemia de coronavirus.

Mai precis, este vorba despre instrumentele folosite de populație pentru a se proteja împotriva unei asemenea infecții: măști și mănuși de protecție, precum și dezinfectanți.

ADVERTISEMENT

Rezultatele nu au fost așa bune cum s-ar fi dorit, iar mai multe produse nu au trecut testele la care au fost supuse în laboratoarele din Danemarca.

Măști de protecție și geluri dezinfectante neconforme în România

Toate aceste produse au fost testate în această țară, așa cum prevedea acțiunea efectuată sub egida Comisiei Europene. Aceasta s-a desfășurat pe o perioadă de un an, din iulie 2020 și până acum.

ADVERTISEMENT

„Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a participat, reprezentând România, alături de alte 22 de State Membre la o acțiune comună, coordonată de testare, inițiată de Comisia Europeană, desfășurată în perioada iulie 2020 – iulie 2021, privind produsele conexe COVID-19 vândute consumatorilor, respectiv măști de protecție, geluri/dezinfectanți pentru mâini și mănuși de protecție”, a transmis ANPC.

Ce au arătat rezultatele de laborator din Danemarca referitor la produsele analizate

Astfel, s-a descoperit că două tipuri de măști, dar și două tipuri de geluri dezinfectate pentru mâini care nu erau sigure pentru utilizare și nu erau eficiente în scopul lor de a-i proteja pe oameni împotriva coronavirusului.

ADVERTISEMENT

„Rezultatele de testare efectuate de laboratorul ales în acestă acțiune comună a Comisiei Europene a arătat următoarele rezultate pentru produsele transmise de ANPC:
 
măști de protecție: 2 tipuri nu au trecut testele, un tip de mască a trecut;geluri/dezinfectanți pentru mâini: 2 tipuri nu au trecut testele, un tip a trecut; mănuși de protecție: 2 tipuri au trecut testele”, arată ANPC în comunicat.

ANPC a notificat RAPEX în urma descoperirilor făcute

Așadar, pentru că rezultatele nu au fost unele bune, ANPC a notificat RAPEX (Rapid Alert System for Non-Food Consumer Products), sistemul Sistemul de schimb rapid de informații privind produsele periculoase între Comisia Europeană și statele membre UE.

ADVERTISEMENT

Au fost validate două alerte pentru acele tipuri de măști care nu erau conforme, și alte două pentru dezinfectanții care nu au trecut testul la care au fost supuși.

Toți operatorii economici care aveau la comercializare aceste produse au fost nevoiți să le scoată de pe piață, lucru de care s-au asigurat comisarii ANPC.

ADVERTISEMENT