News

Măşti medicale versus măşti textile, la copii. Sfatul medicului pentru părinţi: “Acestea îi protejează!”

Înaintea debutului noului an școlar, alegerea măștilor pentru copii reprezintă o problemă pentru părinţi. Medicul Carmen Dorobăț explică, în exclusivitate pentru FANTIK, de ce măștile medicale sunt mai bune decât cele textile.
08.09.2021 | 18:09
Masti medicale versus masti textile la copii Sfatul medicului pentru parinti Acestea ii protejeaza
ADVERTISEMENT

Înaintea începutului anului școlar și universitar, incidența cazurilor de infectare cu noul coronavirus crește. În același timp, nu demult, ministrul Ioana Mihăilă a declarat că măștile din material textil vor fi interzise în școli și în universități, urmând a fi înlocuite cu măști de uz medical. Ulterior a revenit însă asupra declaraţiilor. Medicul specialist boli infecțioase Carmen Dorobăț a explicat motivele mentru care măștile medicale sunt incomparabil „mai” eficiente în prevenirea infectării cu noul coronavirus.

Este obligatoriu să menționăm faptul că, în privința măștilor confecționate din material textil, mulți medici au fost reticienți încă de la debutul pandemiei. Principalul motiv este legat de faptul că măștile din material textil nu sunt verificate din punct de vedere sanitar.

ADVERTISEMENT

„Eu mi-am expus opinia, din punct de vedere medical. În ceea ce privește purtarea măștilor de tip medical în comunitățile școlare, consider că acestea sunt necesare și că distribuirea lor trebuie urgentată. Este la fel de important ca, din punct de vedere empatic, emoțional, să respectăm și dorința copiilor de a purta măști colorate, care să nu-i inhibe pe micuți. Am înțeles că acestea deja există. Important este însă că măștile medicale reprezintă o barieră mult mai solidă în scopul de a preveni infectarea cu noul coronavirus. Acestea îi protejează”, a declarat Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru FANATIK.

Medicul specialist a argumantat prin faptul că măștile din material textil reprezintă un factor de protecție, „însă în ce măsură pot avea, efectiv, un beneficiu în privința opririi particulelor încărcate cu agenți infecțioși, indiferent despre ce vorbim, apar semne de întrebare. Cu toate acestea, copiii nu își vor desfășura activitatea într-un mediu bolnăvicios, astfel că trebuie să privim situația cu optimism”.

ADVERTISEMENT
Medicul Specialist Carmen Dorobăț (sursa arhivă personală)
Medicul Specialist Carmen Dorobăț (sursa arhivă personală)

Medicul specialist Carmen Dorobăț: „Măștile medicale pot oferi copiilor, din punct de vedere psihologic, şi o lerghețe, în materie de culoare”

Medicul specialist a explicat care sunt, exact, beneficiile măștilor de uz medical, în comparație cu măștile confecționate din material textil și care sunt purtate de majoritatea populației. Carmen Dorobăț s-a referit la semnele de întrebare care apar în privința scăderii eficienței, în cazul măștilor din material textil.

„Aceste măşti confecționate din material textil își pot modifica permeatibilitatea, și în acest mod scade mult beneficiul adus”, a explicat persoana intervievată.

ADVERTISEMENT

„E drept, măștile textile sunt acceptate, în general, de populația tânără și cu precădere de către copii. Aspectul psihologic și cel legat de eventuala presiune care s-ar exercita prin faptul că micuții ar fi tot timpul „îmbrăcați” în „uniforme”, o spun ca pe o metaforă, ar crea un disconfort. Pentru cei mici trebuie să oferim această larghețe, în materie de culoare”, a continuat Carmen Dorobăț.

Referitor la aprovizionarea cu măști de tip medical la scară largă, mai ales odată cu începutul anului școlar, Carmen Dorobăț a subliniat: „Există zone în care nu ar fi o problemă pentru părinți să asigure procurarea măștilor. Însă, în ceea ce privește zona rurală, dar și alte zone defavorizate, categoric, autoritățile trebuie să asigure aprovizionarea cu aceste măști, ceea ce am înțeles că se și întâmplă”.

ADVERTISEMENT

Această prioritate se află pe agenda autorităților la care se referă Carmen Dorobăț și, probabil, în cel mai scurt timp, problema va fi rezolvată.

Un material mai rezistent, poros și realizat în strat dublu

Medicul specialist vorbește despre eficiența, de tipul unei bariere, a măștilor medicale. Acestea sunt folosite inclusiv în sălile de operație, și nu numai.

„Cu ele intrăm în saloanele pacienților și în cazurile de gripă și în oricare situații în care ne confruntăm cu bolile contagioase”, a argumentat interlocutoarea noastră.

Așadar, din punctul de vedere al eficienței „barierei”, măștile medicale sunt, clar, indicate. Dar, așa cum a explicat Carmen Dorobăț, „din nefericire, va trebui să purtăm aceste măști pe toată perioada sezonului rece. Însă, pentru a da drumul creierului să se bucure de culoare și pentru a nu îngrădi dreptul unor persoane tinere de a zâmbi, s-a ajuns la concluzia că producerea unor măști medicale „vesele” ar aduce un beneficiu. Sigur, repet, dacă ne referim la comunitățile de copii și de adolescenți, nu avem de a face, neapărat, cu persoane bolnave. Trebuie să înțelegem în profunzime latura temperamentală a acestor oameni și, din punct de vedere psihologic, măștile colorate sunt mai ușor de suportat”.

Măștile medicale sunt confecționate dintr-un material mai rezistent decât cel din care sunt create măștile obișnuite. Este vorba despre un material poros, realizat în strat dublu.

„Numărul copiilor infectați a crescut și apar forme grave”

Incidența noilor cazuri a redevenit alarmantă și în privința numărului tot mai mare de internări. Acest fenomen nu are cum să nu-și pună amprenta și asupra copiilor, mai ales în condițiile debutului anului școlar și a creșterii nivelului de socializare, care, în ciuda optimismului nostru, ar putea crea eventuale probleme.

„În egală măsură, vedem că este foarte important ceea ce se întâmplă, în momentul de față, la capitolul internări. În spitalele de pediatrie, numărul copiilor internați a crescut și, din nefericire, apar chiar forme grave, ceea ce înseamnă că vaccinarea acestui eșantion de populație – și aici mă refer nu numai la copii, dar și la părinți, la persoane tinere, cu vârste între 30 și 40 de ani, care nu s-au vaccinat”, este de părere Carmen Dorobăț.

„Până la urmă, corolarul acestei situații va fi resimțit în momentul începutului anului școlar și universitar. Ca urmare, acest moment trebuie foarte bine gândit și este obligatoriu să punem în balanță, pe de o parte sănătatea, iar pe cealaltă parte, nemulțumirea unei categorii de populație care, poate, s-ar simți defavorizată”, a detaliat medicul specialist.

Carmen Dorobăț este, însă, de părere că și în această situație se pot găsi soluții, cu diplomație și cu implicarea medicilor de familie și a autorităților locale.

Distanțarea, suficientă în cazul orelor de sport desfășurate în aer liber

Ultima problemă pe care am avut ocazia să o discutăm cu interlocutoarea noastră a fost legată de felul în care se vor putea derula orele de educație fizică și de sport. De altfel, încă de la debutul pandemiei, această chestiune a născut polemici. Există, însă, soluții, și în privința acestei situații.

De altfel, ministrul Ioana Mihăilă a precizat că activitatea sportivă se poate desfășura, preferabil, în spațiile exterioare. În cazul în care condițiile meteorologice nu permit acest lucru, cursurile se pot desfășura în interior până la o incidență de 2/1000, fără mască de protecție.

„În momentul în care orele de sport se vor desfășura în spațiu deschis, atunci este suficientă distanțarea și în ideea că acești copii sunt vaccinați. Dar, categoric, toți micuții trebuie, mai întâi de toate, testați”, a încheiat medicul Carmen Dorobăț.

ADVERTISEMENT