News

Măşti periculoase retrase de pe piaţă. Cum arată modelele care nu asigură protecţia promisă. Foto

06.11.2020 | 13:40
Masti periculoase retrase de pe piata Cum arata modelele care nu asigura protectia promisa Foto
ADVERTISEMENT

Sistemul european de alertă pentru produse neconforme, RAPEX, avertizează că un model de măști FFP2, cu grad ridicat de filtrare, nu asigură protecția promisă. Măștile au o capacitate de filtrare mai mică de 73%, deși modelul la care sunt încadrate este unui dintre cele mai sigure, cu protecție de aproape 100%.

Modelele KN95 – KF94 – FFP2 NR sunt fabricate în China, iar RAPEX a lansat avertismentul în urma unei notificări primite de autoritățile din Belgia.

ADVERTISEMENT

Sistemul european de alertă pentru produse neconforme îi indeamnă pe cei care au cumpărat măștile să le returneze și menționează că nu doar capacitatea de filtrare insuficientă le face să nu ofere protecția promisă, ci și modul în care acestea se adapează pe față este unul incorect.

Modele de măști de protecție FFP2, ineficiente.

Mască de protecție necorespuncătoare
Mască de protecție necorespuncătoare
Sursa foto: RAPEX
Mască de protecție necorespuncătoare
Mască de protecție necorespuncătoare Sursa foto: RAPEX

„Capacitatea totală de filtrare a măști este insuficientă (valoarea medie măsurată este mai mică de 72,9%), iar masca nu se adaptează corect pe figură. Ca atare, o cantitate excesivă de particule sau microorganisme poate trece prin mască, crescând riscul de infecție dacă nu sunt luate măsuri suplimentare de protecție.

ADVERTISEMENT

Produsul nu respectă Regulamentul Echipamentelor Personale de Protecție și nici Standardul European En 149” arată avertismentul sistemul european de alertă, potrivit Digi24.ro.

Mască de protecție necorespuncătoare
Mască de protecție necorespuncătoare
Sursa foto: RAPEX

Sistemul RAPEX facilitează un schimb rapid de informații cu privire la produsele periculoase între statele membre ale Uniunii Europene și Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT

Acesta generează alerte rapide cu privire la produsele periculoase, asigurând circulația cu mare viteză a informațiilor despre respectivele produse periculoase și recuperarea acestora din posesia consumatorilor. Astfel, se pot lua măsuri corespunzătoare oriunde în UE, scrie Digi 24, citând Mediafax.

Un altă astfel de alertă a fost emisă de către RAPEX la o notificare a Luxemburgului. Aceasta atrăgea atenția asupra unor detalii care nu erau susținute de probe clare despre eficiența unor alte tipuri de măști de protecție.

ADVERTISEMENT

„În absenţa unor dovezi privind eficienţa acestor măşti, acest lucru ar putea crea un fals sentiment de siguranţă purtătorului şi, prin urmare, nu l-ar putea proteja corespunzător dacă nu sunt combinate cu măsuri suplimentare”, este avertizarea RAPEX, conform sursei citate mai sus.

ADVERTISEMENT