News

Măști și mănuși de protecție, aruncate pe stradă sau în toalete. Medicii avertizează: “E foarte grav”

25.04.2020 | 10:41
Masti si manusi de protectie aruncate pe strada sau in toalete Medicii avertizeaza E foarte grav
ADVERTISEMENT

Mai multe măști și mănuși de protecție au fost găsite în ultimele zile aruncate pe stradă sau în toalete. Acest comportament ar putea aduce o dezvoltarea a infecțiilor, cred medicii.

Măști și mănuși de protecție, aruncate pe stradă sau în toalete. Medicii avertizează: “E foarte grav”

Există cetățeni din România care încă nu știu să arunce măștile și mănușile de protecție utilizate în perioada pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Mulți dintre ei au un comportament iresponsabil și aruncă aceste echipamente în zone total neindicate, lucru care este unul foarte grav pentru sănătatea mediului, dar mai a ales sănătatea celor din jur.

Recent, autoritățile din Timișoara au tras un semnal de alarmă după ce angajații stației de epurare au găsit o mulțime de articole sanitare în conducte. Reprezentanții companiei de apă și canal fac apel la cetățeni să nu mai arunce măștile și mănușile în vasul de toaletă sau pe stradă, pentru că pot contamina mediul înconjurător.

ADVERTISEMENT

”În afară de deșeurile obișnuite prezente în stația de epurare și în rețeaua de canalizare, au apărut și aceste măști și mănuși care sunt atât de des folosite în această perioadă.

Facem un apel pe această cale către toți cetățenii, să se gândească înainte să arunce astfel de deșeuri în sistemul de canalizare”, spune Cristina Borca, purtător de cuvânt al companiei de apă din Timișoara, conform Digi24.

ADVERTISEMENT

Specialist în boli infecțioase: ”Aceste gesturi favorizează dezvoltarea microbilor”

Doctorul Virgil Musta, specialist în boli infecțioase, de la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara, avertizează asupra gravității acestui comportament inadecvat al unor persoane.

”Orice deșeu din acesta aruncat în toaletă înfundă toaleta, ceea ce creează un disconfort major și această lipsă de curățenie, de salubrizare, favorizează dezvoltarea infecțiilor. Deci trebuie să fim foarte precauți cu igiena noastră, igiena colectivă

ADVERTISEMENT

Dacă nu suntem acasă și nu avem posibilitatea să aruncăm aceste deșeuri la tomberonul propriu, dacă suntem pe stradă, trebuie să ne scoatem cu grijă mănușile, ca să nu ne contaminăm.

Când aruncăm mănușile, trebuie să folosim o pungă de plastic în care vom introduce și masca, pe care o scoatem fără să atingem părțile care ar putea fi contaminate. Introducem și masca în această pungă, încercăm să sigilăm punga cât mai bine și abia apoi o vom arunca la tomberon.

Important este ca în acest moment să nu mai atingem niciun obiect și să ne spălăm imediat pe mâini, iar dacă nu avem posibilitatea să ne spălăm pe mâini, vom recurge la un dezinfectant.”, spune medicul din Banat, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT