News

Măștile de pânză, realizate în casă, pot opri până la 99% dintre particule! Detaliul care poate stopa pandemia

26.05.2020 | 19:04
Mastile de panza realizate in casa pot opri pana la 99 dintre particule Detaliul care poate stopa pandemia
ADVERTISEMENT

Purtarea măștilor poate fi un detaliu esențial în stoparea pandemiei de coronavirus. Specialiștii arată că măștile realizate în casă din trei straturi de pânză pot stopa până la 99% dintre particule. 

Măștile de pânză, realizate în casă, pot opri până la 99% dintre particule!

Cercetătorii au avertizat și că realizarea de măști cu resurse limitate poate fi riscantă. Însă, canadienii au făcut un studiu, iar la microscop se vede că virusul poate fi blocat în momentul în care masca, fie ea făcută în casă, are mai multe straturi de material.

ADVERTISEMENT

Straturile de material opresc particulele infecțioase care pot fi eliminate prin strănut și tuse. Iar straturile pot preveni călătoria prin aer a particulelor și așezarea lor pe unele suprafețe, spun cercertătorii.

Panza nu oprește virusul, oprește particulele mai mari care poartă virusul!

Nu există dovezi directe care să indice că măștile de pânză reduc transmisia virusului, însă există convingerea că reduce contaminarea aerului și a suprafețelor, ceea ce ar putea reprezenta un detaliu important în evitarea răspândirii bolii.

ADVERTISEMENT

Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA pleadează pentru utilizarea măștilor de pânză în spațiul public, deși sunt recomandate măștile omologate care sunt folosite în spitale și care se găsesc la farmacii.

“Deocamdată lipsește dovada directă că purtarea unei măști de materiale, în afara celor omologate și purtate de cadrele medicale, reduce transmiterea efectivă a COVID-19”, susține Catherine Clase, profesor de medicină la Universitatea McMaster din Canada.

ADVERTISEMENT

“Este motivul pentru care deciziile de sănătate publică cu privire la purtarea măștii în public au fost dificil de luat și de ce diferă ele în întreaga lume. Însă, studiile noastre arată că pânza poate bloca particulele de dimensiunile aerosolilor, iar acest lucru sprijină politica canadiană de sănătate publică“.

Pânza nu oprește virusul în sine, dar blochează particulele generate prin vorbire, mâncare, tuse și strănut, care transportă virusul. Asta înseamnă că o particulă încărcată de virus eliminată de un purtător este păstrată în interiorul măștii și nu poate merge în aer sau să se așeze pe suprafețe.

ADVERTISEMENT

Echipa de cercetare a examinat măștile și a găsit dovezi care arată că ele pot reduce contaminarea aerului și a suprafețelor.

 

ADVERTISEMENT
Tags: