News

Măștile gratuite pentru elevi vor ajunge în școli pe 2 iunie. Care este stadiul licitației pentru măștile categoriilor defavorizate

27.05.2020 | 15:37
Mastile gratuite pentru elevi vor  ajunge in scoli pe 2 iunie Care este stadiul licitatiei pentru mastile categoriilor defavorizate
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a cerut Ministerului Educației să se asigure că măștile de protecție pentru elevii care vor relua cursurile vor ajunge în școli până pe data de 1 iunie. În ce privește măștile distribuite gratuit populației din categoriile defavorizate, procedura de licitație încă nu a fost declanșată, informează Agerpres.

Măștile gratuite vor fi distribuite în școli și persoanelor vulnerabile

Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii, aveţi grijă că aveţi obligaţia de a finaliza procedurile de licitaţie şi de a şi distribui măştile. Ministerul Educaţiei, cel târziu până în data de 1 iunie, trebuie să ajungă la şcoli, iar Ministerul Sănătăţii, în momentul în care aveţi solicitările, datele de la administraţiile locale – şi aici trebuie să mişte rapid Direcţiile de sănătate publică – trebuie să lansaţi imediat procedura de licitaţie, astfel încât să putem să distribuim măştile către cele 2.300.000 de persoane aflate în stare de vulnerabilitate”, a spus premierul Ludovic Orban, în cadrul ședinței de Guvern de astăzi.

ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Monica Anisie, a afirmat că procedura de achiziție este în  curs de desfășurare, ea estimând că măștile vor fi în școli pe data de 2 iunie.

Suntem în plină desfăşurare a procedurii de achiziţie pentru măşti, în aşa fel încât pe data de 2, atunci când elevii revin la şcoală pentru cursurile de pregătire, să aibă măştile necesare în fiecare unitate de învăţământ”, a precizat Monica Anisie.

ADVERTISEMENT

La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că pentru declanșarea licitației de achiziție a măștilor de protecție pentru persoane vulnerabile mai  sunt necesare date de la Ministerul Muncii.

Vedeţi că datele trebuie să fie transmise şi de administraţiile locale, pentru că ei au evidenţa persoanelor. Evident le confruntaţi cu datele de la Ministerul Muncii privind persoanele cu dizabilităţi, privind persoanele care sunt beneficiare ale pensiei sociale, indemnizaţiei sociale şi trebuie să faceţi estimarea cantităţii totale de măşti şi trebuie lansată procedura, va fi o cantitate mare. Gândiţi-vă, dacă distribuim 50 de măşti către 2.200.000 – 2.300.000 de cetăţeni români, va fi o cantitate mare şi după aia vom avea inclusiv probleme logistice de distribuţie în teritoriu, astfel încât noi trebuie să ne mişcăm cât mai repede”, a spus premierul Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Achiziția de măști pentru populația defavorizată a fost aprobată printr-o ordonanță de urgență, bugetul Ministerului Sănătății fiind suplimentate în acest scop cu 150.000.000 de lei.

Statul român va asigura în mod gratuit măștile pentru persoanele care sunt în pragul sărăciei, în timp ce restul populației va trebui să și le cumpere.

ADVERTISEMENT