News

Măștile purtate de români din cauza cărora se pot îmbolnăvi de coronavirus

31.07.2020 | 14:52
Măștile purtate de români din cauza cărora se pot îmbolnăvi de coronavirus
Măștile purtate de români din cauza cărora se pot îmbolnăvi de coronavirus. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

La ora actuală, pe piața internă există mai multe tipuri de măști de protecție din cauza cărora românii se pot îmbolnăvi de coronavirus.

În acest sens, cei de la Infocons trag semnalul de alarmă în România și spun că în comerț ar exista peste 100 de modele de măști neconforme.

ADVERTISEMENT

Avertizarea specialiștilor vine în condițiile în care în România tot mai multe județe au impus obligativitatea purtării măștilor și în aer liber.

Care sunt măștile purtate de români din cauza cărora se pot îmbolnăvi de coronavirus

În țara noastră, purtarea măștii de protecție față de Covid-19, care acoperă nasul și gura, este obligatorie începând cu 15 mai 2020.

ADVERTISEMENT

De la aceaa dată, când România a intrat în stare de alertă, aceste obiecte de protecție sunt obligatorii în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise.

Ulterior, de la 1 august, măștile vor deveni obligatorii şi în anumite spaţii exterioare, în funcție de deciziile luate de fiecare județ în parte.

Tipurile de măști care nu protejează față de Covid-19

Cei de la InfoCons au emis vineri, 31 iulie, cu o nouă alertă, în urma căreia numărul măștilor neconforme ajunge la 101. Prima alertă a fost transmisă în data de 28 aprilie, iar precedenta pe 24 iulie.

ADVERTISEMENT

Prima din noul lot de măști neconforme nici nu este concepută în scopuri medicale. Relația dintre particule și filtrul materialului este insuficientă, iar masca nu se adaptează corespunzător pe față.

Din această cauză, o cantitate imensă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infectare, în cazul în care portul măști nu este combinat cu alte măsuri suplimentare de protecție.

Modelul curent nu respectă regulamentul privind echipamentele individuale de protecție, iar autoritățile recomandă marcarea produsului cu avertismente corespunzătoare privind riscuri grave. Țara de origine: China. Alertă dată de Belgia.

ADVERTISEMENT

Nici a doua mască nu se adaptează corespunzător la față. Tipul de alertă emis tot de Belgia este grav, masca fiind produsă în China.

A treia mască care prezintă riscuri pentru sănătate poartă marcajul CE, dar nu este certificată ca echipament de protecție de către un organism competent. În plus, capacitatea de filtrare este insuficientă, iar Belgia a respins importul din China și a emis o alertă de tip grav.

Și a patra mască vă poate îmbolnăvi, având un filtru nu foarte dens. Produsul a fost marcat cu avertismente corespunzătoare privind riscurile – tip de alertă grav. Iată AICI toate tipurile de măști periculoase.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții InfoCons: ”Calitate inimaginabilă a măștilor când discutăm despre o țară membră a UE”

Oficialii care analizează calitatea măștilor de protecție prezente pe piața din România sunt și ei revoltați de ultimele produse depistate a fi în neregulă.

”Nu este vorba că aceste măști sunt doar grave, sunt inimaginabile când discutăm despre o țară membră a UE și cred că discutăm de siguranța și sănătatea cetățeanului și mai ales a persoanelor în vârstă, a celor care au anumite probleme sau chiar copiii.

Problema gravă este că autoritățile publice trebuie să facă controale și să închidă astfel de magazine care comercializează produse neconforme”, a declarat Sorin Mierlea, președintele Infocons.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri