Fotbal intern

Măsura care îi salvează pe toți jucătorii din România: “Vom face această propunere către FRF!” Exclusiv

21.01.2021 | 12:33
Masura care ii salveaza pe toti jucatorii din Romania Vom face aceasta propunere catre FRF Exclusiv
ADVERTISEMENT

Problemele legate de restanțele salariale sunt din ce în ce mai mari în fotbalul românesc, inclusiv la nivelul Ligii 1. Situația de la Dinamo este de mai mult timp una dramatică, iar jucătorii de la Astra au atras și ei atenția că sunt neplătiți de multe luni. AFAN pregătește o modificare în sistemul de licențiere prin care jucătorii ar avea de câștigat.

Multe cluburi din Liga 1 au ajuns să plătească salariile doar atunci când sunt strânse cu ușa. Iar asta se întâmplă cam de două ori pe an. Atunci când trebuie să își facă dosarul pentru obținerea licenței.

ADVERTISEMENT

Cluburile care obțin calificarea în play-off și vor să joace în cupele europene trebuie să depună primul dosar până la finalul lunii martie. Iar termenul pentru celelalte este 30 aprilie. Până la acea dată, cluburile trebuie să facă dovada că nu mai au datorii din al doilea semestru al anului trecut. Adică pentru perioada iunie – decembrie.

AFAN va propune în Comitetul Executiv al FRF trecerea la un sistem cu patru perioade de licențiere pe an

Apoi, în luna octombrie, este a doua perioadă de licențiere. Iar cluburile trebuie să facă dovada că au achitat datoriile din perioada ianuarie – iunie. Dinamo, spre exemplu, a început deja demersurile pentru a scăpa de datoriile din 2020.

ADVERTISEMENT

Acolo unde se poate, să ofere termene de plată în 2021 pentru datoriile din 2020. Astfel încât ele să conteze pentru următorul dosar de licențiere, cel din octombrie 2021.

“Trebuie să găsim soluții pentru ca fotbaliștii să își primească salariile conform obligațiilor stabilite prin contract. Ceea ce în fotbalul românesc a devenit chiar o raritate. Credem că prin mărirea numărului de verificări pentru licențiere ne putem apropia de normalitate. Vom propune în Comitetul Executiv trecerea la sistemul cu 4 termene de verificare. Ceea ce ar însemna mai puține restanțe către fotbaliști”, a declarat Emilian Hulubei, în exclusivitate pentru FANATIK.RO.

Emilian Hulubei, președintele AFAN (Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori), a observat că fotbaliștii își primesc salariile atunci când cluburile sunt presate de procesul de licențiere. Tocmai din acest motiv, vrea să propună ca verificările pentru licențiere să se facă de patru ori pe an. Nu de două, așa cum se întâmplă acum.

ADVERTISEMENT

Asta ar însemna că nu s-ar mai ajunge în situația ca jucătorii să rămână neplătiți pentru trei sau chiar mai multe luni. Măsura pentru trecerea la un sistem cu patru verificări pentru licențiere va fi propusă de AFAN la FRF și ar putea fi adoptată în următorul Comitet Executiv.

Emilian Hulubei, în calitate de președinte AFAN, sindicatul fotbaliștilor recunscut de FIFPro, face parte din Comitetul Executiv al FRF.

ADVERTISEMENT
Tags: