În Grecia oamenii trebuie să scoată tot mai mulți bani din buzunare pentru a-și face cumpărăturile, astfel că Guvernul a decis să renunțe la mai multe comisioane bancare pentru anumite tranzacții cu amănuntul. Premierul Kyriakos Mitsotakis speră că astfel gospodăriile vor face față crizei costului vieții mult mai ușor.
Grecia a mai trecut prin clipe cumplite acum 15-20 de ani, astfel că toată lumea de la Atena vrea să ia de pe acum măsurile necesare pentru a preveni un nou colaps. Asta, cu riscul ca măsurile să fie nepopulare și să supere băncile sau anumiți investitori, după cum arată și analiștii economici.
Așadar, partidul de la putere vrea ca din 2026 să dubleze impozitul pe proprietate pentru 25.000 de proprietăți care sunt deținute de bănci, așadar apar în portofolii dar neutilizate, în speranța că va fi sporită oferta de locuințe și a reducerii chiriilor.
Premierul Mitsotakis a informat deja că Atena va aproba o legislație care prevedere un plafon de 0,5 euro la transferurile de bani de până la 5.000 de euro. De asemenea, Grecia va renunța la impozitarea tranzacțiilor cu statul și companiile de utilități.
Anunțul a fost făcut în direct în cadrul unui discurs adresat Parlamentului Greciei, înainte de aprobarea bugetului pe anul 2025. ”Momentul este adecvat pentru intervenţii şi măsurile sunt realiste, în linie cu stabilitatea fiscală”, a completat premierul grec.
Potrivit analiștilor, veniturile băncilor de pe urma acestor taxe, precum și comisioanele la tranzacții cu amănuntul vor totaliza aproximativ 200 de milioane de euro anual. Reducerea acestor taxe va costa băncile mai multe milioane de euro.
Potrivit presei de la Atena, patru bănci din Grecia și-au redus deja rata creditelor neperformante sub 6%, de la 45% în 2017. Așadar, doar 6% dintre credite sunt neperformante, semn că economia Greciei era pe o pantă ascendentă. Guvernul de la Atena știe acest lucru astfel că nimeni nu vrea să riște să piardă acest trend.
Aceste patru bănci, cele mai importante din Grecia, au raportat anul trecut 3,8 miliarde de euro profit, astfel că vor urma să distribuie dividende din profit pentru prima dată din ultimii 16 ani. Așadar, vești bune pentru economie.
Grecia, care încă nu și-a revenit complet după criza datoriilor din 2015 ce aproape a dus la ieșirea țării din zona euro, vorbește despre o creștere economică de 2,2% pentru acest an, mai mare ca multe economii importante din Europa.