Spitalul din Slatina a anunțat o primă măsură, la o lună distanță după ce o femeie a murit în fața unității. Decesul pacientei a survenit la scurt timp după ce aceasta a fost externată.
Cazul dramatic din județul Olt a fost consemnat în luna octombrie. Atunci, Ioana Moise, o pacientă de 70 de ani, a acuzat o stare de rău în timp ce era la domiciliul său.
Panicate, rudele au chemat ambulanța, care a transportat-o la spitalul din Slatina. A așteptat aici o oră, apoi a fost preluată de medici. I s-a pus diagnosticul de enterocolită, colică abdominală și constipație cronică.
S-a considerat că acest caz nu e grav, astfel, pacienta a fost externată. La plecarea din spital, femeia s-a prăbușit după doar câțiva pași. Un echipaj medical a încercat să o resusciteze, însă pacienta nu a putut fi salvată.
Această tragedie a adus mai multe anchete. Spitalul Slatina a început propria investigație. În această săptămână, Direcția de Sănătate Publică (DSP) a aplicat o primă sancțiune. Medicul de gardă a fost amendat cu 10.000 de lei, pentru nerespectarea protocolului și diagnosticarea greșită, notează Digi24.
În urma tragediei din octombrie, familia femeii decedate a depus plângere la Parchet. La acea vreme, spitalul a anunțat că face verificări interne. IPJ Olt a demarat cercetări pentru ucidere din culpă şi neglijență în serviciu.
Manager Spitalului Slatina a recunoscut că există neconcordanțe între declarațiile personalului medical şi declaraţiile aparţinătoarei. ”În data de 17 octombrie, în jurul orei 16.00, s-a prezentat la serviciul de Primiri Urgenţe al spitalului un pacient în vârstă de 70 de ani, acuzând simptomatologie digestivă.
S-au făcut investigaţiile obligatorii la admisia în serviciu de primire urgenţe, specifice conform acuzelor, precum şi consult de specialitate gastroenterologic. Deoarece se menţinea simptomatologia pacientei, medicul urgentist a reevaluat-o şi a decis administrarea unui tratament specific acestei simptomatologii”, a declarat managerul SJU Slatina.
Reprezentantul spitalului mai spunea în toamnă că se face o cercetare internă pentru a se stabli exact cauzele şi împrejurările în care s-a produs evenimentul şi dacă personalul implicat a respectat ”toate protocoalele şi normele legale privind acordarea asistenţei medicale de urgenţă”.