News

Cum ne putem proteja de noua tulpină, Omicron. Zece măsuri utile de prevenție

Zece măsuri de prevenţie împotriva tulpinii sud-africane, Omicron. Ce spun medicii despre testare, purtarea măștii de protecție, tratament și vaccinare.
06.12.2021 | 15:19
Cum ne putem proteja de noua tulpina Omicron Zece masuri utile de preventie
ADVERTISEMENT

Tulpina Omicron reprezintă o amenințare tot mai mare pentru evoluția pandemiei de coronavirus, având în vedere că a fost depistată în mai multe țări din lume, printre care și România.

La nivel național, avem două cazuri confirmate cu Omicron, anume doi români care au fost transportați cu avionul, pe data de 30 noiembrie, din Africa de Sud, în România. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani, din Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani, din Vaslui. Având în vedere această situație, este esențial să cunoaștem măsuri utile de prevenție. Iată în rândurile următoare zece dintre ele!

ADVERTISEMENT

Decalogul măsurilor de prevenție anti-Omicron

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a reamintit, într-o postare pe rețelele de socializare, zece măsuri de protecție împotriva Covid, explicate de mai mulți medici, de la începutul anului și până acum. Regulile sunt valabile și în cazul noii variante SARS-COV2, Omicron.

Un prim pas în protejarea de tulpina sud-africană este vaccinarea. Aceasta trebuie îmbinată cu evitarea spațiilor aglomerate, pentru că chiar dacă ești imunizat sau nu, riscul de infectare tot există.

ADVERTISEMENT

”1. Vaccinează-te. Toate datele pe care le avem până acum privind vaccinurile arată protecție în fața formelor complicate, ori fatale, de boală. Vaccinează-te cât de curând. Ieri, dacă se poate.

2. Indiferent dacă ești vaccinat sau nu, evită aglomerația: mall-uri, transport public, și pentru că vin sărbătorile de iarnă, petrecerile. Omicron e de 10 ori mai contagios decât Delta. Drept urmare șansele să intri în contact cu el la un ceai cu prietenii sunt spre 100%”, a scris Gabriel Diaconu pe contul de facebook.

ADVERTISEMENT

Ce tip de mască trebuie să purtăm pentru a ne proteja de Omicron

Un alt pas în a ține cât mai departe Omicronul este purtarea măștii de protecție. Aici trebuie să fim atenți la tipul de material. Este recomandată masca ffp2 sau ffp3.

Pe lângă mască, este important spălatul mâinilor sau, în lipsa apei, se poate folosi un dezinfectant. Din setul de măsuri nu lipsește testarea. În acest caz, la cel mai mic simptom, este bine să apelăm la un test rapid anti-gen.

ADVERTISEMENT

Cum ne testăm

Dacă testul rapid anti-gen iese prima oară negativ, el trebuie repetat la 48 de ore. Dacă iese tot negativ și simptomele persistă, cea mai benefică variantă este testarea RT-PCR, în a 4-a zi.

”3. Poartă mască medicală, ffp2 sau ffp3, de fiecare dată când ieși din casă. Cel mai decent studiu, făcut de cei de la Institutul Max Planck, arată că rata de transmitere între două persoane care poartă mască e de 1 la 1000 de cazuri. Dacă doar unul poartă mască, e de 1%.

Dacă niciunul nu poartă mască, vezi mai sus. Respectă clara igienă a mâinilor. Acasă cu apă și săpun, în afara casei cu un dezinfectant de mâini.

4. Dacă ai orice simptom, de răceală obișnuită, testează-te. E urgent. Testele rapide funcționează și pe Omicron. Dacă primul test e negativ, repetă testul la 48 de ore. Chiar dacă ai două teste negative succesive, dacă ai febră mare sau tuse seacă, serioasă, fă-ți în a 4-a zi un RT-PCR”, a mai scris medicul psihiatru.

Izolarea la domiciuliu, o măsură eficientă pentru combaterea Omicron

Dr. Gabriel Diaconu sfătuiește populația să se izoleze la domiciliu, timp de 7-10 zile,dacă testarea iese pozitivă.

”5. Indiferent de testare, izolează-te la domiciliu pentru minim 7-10 zile. Ia legătura cu medicul de familie. Discută cu el de folosirea unui antiviral de sinteză, în caz că ești testat pozitiv.

6. Monitorizează la 12 ore temperatura și saturația în oxigen. Temperaturi peste 38.5 grade care nu cedează la antitermic sunt îngrijorătoare. Scăderea saturației în oxigen la 90% este critică. Folosește un termometru/ pulsoximetru de calitate (standard medical)”, a mai transmis Gabriel Diaconu.

Doctorul psihiatru îi avertizează pe oameni să meargă la spital dacă nu se simt bine și să nu ia tratamente ”după ureche”, căci riscă să-și agraveze starea. De exemplu, aspirina este inutilă.

”7. Evită tratamentele pentru care nu există dovezi. Includ aici arbidol sau, și mai rău, ivermectina. NU te trata după ureche.

8. Folosirea aspirinei e inutilă. Medicul de familie îți va recomanda analize și, ori radiografie la plămâni, ori CT de torace. Funcție de analize poți primi, sau nu, cortico-steroizi ori anticoagulant, ori amândouă”, a mai informat Gabriel Diaconu.

Medicul psihiatru explică faptul că mersul la spital ajută la o evaluara amănunțită și se dau tratamente cu rezultat. Iar ca susținere în afirmația sa, a dat ca exemplu că în spitale se reduce mortalitatea cu 40%, chiar și în cazurile grave.

”9. NU evita spitalul, dacă lucrurile nu merg bine. La spital poți fi evaluat amănunțit. Poți primi tratamente care nu sunt disponibile ambulator. Acasă mortalitatea e peste 70% în cazurile complicate. La spital, până și cazurile extrem de grave au mortalitate în jur de 40%. Drept urmare îți dublezi șansele la viață dacă mergi, sau îți scrii soarta dacă nu mergi.

10. Nu-ți pierde, nicidecum, speranța ori luciditatea. Dacă ești speriat poți discuta cu medicul de familie sau cu un psiholog. Dacă nu dormi, sau ai atacuri de panică, discută cu un psihiatru”, a mai precizat medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Tulpina Omicron a fost identificată în Africa de Sud în luna noiembrie. Nu se cunosc suficiente date despre această mutație a virusului SARS-COV, cert este că reprezintă un pericol mai mare decât varianta Delta și prima formă a coronavirusului.

ADVERTISEMENT