News

Măsuri de protejare a familiilor și creștere a natalității, anunțate de Gabriela Fire

Gabriela Firea, ministrul familiei, a prezentat într-o conferință de presă o serie de măsuri destinate protejării persoanelor defavorizate și creșterii natalității.
13.02.2022 | 20:23
Masuri de protejare a familiilor si crestere a natalitatii anuntate de Gabriela Fire
Gabriela Firea a anunțat un program național de fertilizare in vitro. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Într-o conferință de presă de duminică, 13 februarie, ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse, Gabriela Firea a prezentat o serie de proiecte și măsuri care vizează sprijinirea categoriilor sociale aflate în grija acestei instituții.

Gabriela Firea a declarat că familia este cea care resimte prima problemele din economia națională și a făcut trimitere la criza facturilor.

ADVERTISEMENT

Măsuri și proiecte pentru creșterea natalității

În plus, o mare parte din conferința de presă s-a concentrat asupra natalității și a măsurilor pe care guvernul din care face parte Gabriela Firea le poate lua pentru a soluționa această problemă, notează Mediafax.

Ministrul Familiei a vorbit despre faptul că climatul economic determină tinerele familii să amâne momentul în care fac copii. De asemenea, Firea a vorbit și despre acele cupluri care nu pot avea copii din cauza unor probleme de natură medicală.

ADVERTISEMENT

“Veşti importante pentru viitorii părinţi din România! Facem paşi importanţi pentru a extinde la nivel naţional un program de suflet. Am lansat în dezbatere publică pe pagina de Internet a Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse pachetul complet care să reglementeze noul program naţional de fertilizare in vitro”, a anunțat Gabriela Firea.

Pentru a ajuta aceste familii, Gabriela Firea a anunțat că ministerul pe care îl conduce va pune în dezbatere un program național de fertilizarea in vitro. După cum a mai explicat, aceste măsuri reprezintă a inițiativei pe care a coordonat-o când s-a aflat la conducerea primăriei capitalei.

ADVERTISEMENT

După cum a mai adăugat în cadrul conferinței, programul desfășurat în capitală a dus la nașterea a 500 de copii, la care se mai adaugă 100 de sarcini în derulare în acest moment.

Noul program se va adresa femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, în plus, urmează ca suma decontată să ajungă la echivalentul a 4.500 euro. În plus, vor putea apela la acest program toate cuplurile, chiar dacă sunt sau nu căsătorite, dar și femeile singure.

ADVERTISEMENT

“Extindem acest proiect şi la nivel naţional. El se adresează femeilor cu vârsta între 20 şi 45 de ani, o noutate, pentru că până acum erau doar incluse doar femeile până în 40 de ani. Un alt criteriu, valoarea AMH-ului, va fi eliminat pentru că am primit semnale că este prea restrictiv. Suma decontată este 4.500 de euro, echivalentul în lei, şi se pot înscrie în program cupluri căsătorite sau nu, dar şi femeile singure”, a mai transmis Gabriela Firea.

De asemenea, ar urma și o modificare a legislației din România de care vor beneficia cuplurile care, momentan, sunt nevoite să apeleze la o serie de proceduri în afara țării. Mai exact, urmează legalizarea transplantului de material genetic.

În ceea ce privește femeile care trec prin proceduri de fertilizare in vitro, Gabriela Firea a anunțat că acestea vor beneficia de mai multe zile libere, noile reglementări respectând indicațiile specialiștilor.

ADVERTISEMENT