News

Măsuri de securitate extraordinare în Sri Lanka. Țara își alege un nou președinte

Parlamentul din Sri Lanka s-a reunit sâmbătă pentru a începe procesul de alegere a unui nou președinte după fuga și demisia lui Gotabaya Rajapaksa pe fondul protestelor violente din țară
16.07.2022 | 16:38
Masuri de securitate extraordinare in Sri Lanka Tara isi alege un nou presedinte
Sri Lanka a fost destabilizată complet de criza economică. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Peste 100 de polițiști și personal de securitate cu puști de asalt au fost desfășurați în apropierea Parlamentului pentru a preveni noi proteste și demonstrații violente.

Măsuri de securitate extraordinare în Sri Lanka

Criza economică severă a dus la o serie de proteste violente săptămâna trecută în Sri Lanka după ce țara a ajuns aproape de faliment. Imaginile cu protestatarii ajunși în vila președintelui Gotabaya Rajapaksa au făcut înconjurul lumii, acesta din urmă fugind din țară și și-a dat demisia vineri.

ADVERTISEMENT

Demisia acestuia a fost acceptată de către Parlament, instituție care are acum timp o săptămână pentru alegerea unui nou președinte. Între timp funcția de președinte interimar a fost preluată de către premierul Ranil Wickremesinghe, un aliat al fostului președinte.

Între timp, pentru a preveni apariția unor noi proteste violente în apropierea Parlamentului au fost desfășurate forțe impresive de ordine. Nu doar forțele de securitate înarmate cu arme de asalt în jurul clădirii Legislativului au fost vizibile, relatează publicația The Guardian, dar și patrule constante ale acestora în jurul acestui obiectiv, în ciuda faptului că nu au existat semne că ar urma noi proteste.

ADVERTISEMENT

Această temere a apărut în condițiile în care și noul președinte interimar Ranil Wickremesinghe a fost criticat de către protestatari, care îi cer și acestuia demisia, este în fapt candidatul partidului de guvernământ la președinție.

În schimb, președintele Parlamentului a promis un proces rapid și transparent iar secretarul general al instituției a declarat că cei nominalizați vor fi audiați marți și, dacă vor fi mai mulți candidați, parlamentarii vor vota în cursul zilei de miercuri.

ADVERTISEMENT

Sri Lanka, lovită de proteste violente

Protestele din Sri Lanka au început în urmă cu mai multe săptămâni pe fondul crizei economice și au culminat săptămâna trecută, atunci când protestatarii au luat cu asalt reședințele premierului și președintelui țării.

Protestatarii îl consideră pe fostul președinte, dar și pe familia sa alături de aliații săi politici, responsabili de creșterea inflației, penuria bunurilor de bază dar și de corupția generalizată ce există în țară.

ADVERTISEMENT

În ultimele luni, Sri Lanka, o țară cu o populație de 22 de milioane de locuitori, a rămas fără rezerve de combustibil, iar rezervele valutare s-au redus până la aproape zero, în timp ce inflația a atins 54,6% luna trecută.

Între timp în țară sunt programate să ajungă trei transporturi cu combustibil, primul ajungând sâmbătă, autoritățile sperând ca astfel să reducă din nemulțumirile populației. Ministrul energiei a transmis sâmbătă că autoritățile au realizat plata pentru toate aceste transporturi.

ADVERTISEMENT
Tags: