Sporturi

Măsuri draconice pentru reluarea competiţiilor sportive! Decizii aberante: când trebuie să ajungă arbitrii la stadion şi limitări halucinante în sălile de fitness şi bazinele de înot

13.06.2020 | 12:32
Masuri draconice pentru reluarea competitiilor sportive Decizii aberante cand trebuie sa ajunga arbitrii la stadion si limitari halucinante in salile de fitness si bazinele de inot
ADVERTISEMENT

Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Sănătăţii şi-au dat mâna pentru a stabili toate regulile ce trebuie respectate cu stricteţe de către toţi participanţii la activităţi sportive, atât pentru sporturile individuale, cât şi pentru cele de echipă.

S-au publicat în Monitorul Oficial toate măsurile obligatorii de respectat atât în sportul individual cât şi pe echipe

Unele dintre aceste ordine frizează ridicolul, în special cele destinate utilizatorilor sălilor de fitness, însă ele vor trebui respectate de către cei care doresc să facă activitatea sportivă, fie că vorbim aici despre sportul de performanţă.

ADVERTISEMENT

Monitorul Oficial a publicat toate ordinele privind desfăşurarea activităţilor sportive atât individual cât şi la sporturi de echipă, precum şi pentru sălile de fitness.

În sălile de fitness se va intra doar cu programare

Accesul în sălile de fitness şi aerobic se va face numai pe bază de programare şi după triajul observaţional şi termometrizare.

ADVERTISEMENT

Se va ţine evidenţa persoanelor care au folosit sala în fiecare interval orar. Numărul de persoane care se antrenează la un moment dat va fi limitat în funcţie de capacitatea sălii, astfel încât fiecărei persoane să-i revină un spaţiu de 7 mp în cazul exerciţiilor la aparate şi 10 mp în cazul exerciţiilor de tip aerobic.

Se va încuraja utilizarea unui singur tip de aparat în cadrul aceleiaşi sesiuni de antrenament. Se delimitează spaţiile de exerciţii, cu menţinerea distanţei fizice de minim 1,5 metri între orice două persoane la exerciţiile pe aparate şi de minim 2 metri la exerciţiile de tip aerobic.

ADVERTISEMENT

Aparatele vor fi dezinfectate înainte şi după fiecare utilizator. De asemenea, se interzice folosirea în comun a duşurilor, saunei şi altor zone cu risc mare de transmitere a virusului.

Reguli pentru sportul individual

Bazele sportive trebuie împrejmuite, fiecare punct de acces trebuie păzit, se va face triaj epidemiologic şi va exista un tabel nominal pentru cei care vor intra în incintă.

ADVERTISEMENT

Vestiarele trebuie să fie prevăzute cu materiale de curăţare şi dezinfecţie a mâinilor, iar la fiecare bază sportivă trebuie să existe o cameră suplimentară, pentru cazul în care o persoană prezintă simptomatologie Covid-19.

Maxim şase sportivi pot fi la un loc

La sporturile individuale în aer liber este permisă practicarea în grupuri de maximum şase persoane care nu locuiesc împreună.

În cazul sportivilor care sunt asistaţi de antrenor sau alţi specialişti, distanţa de siguranţă trebuie păstrată inclusiv în cadrul şedinţelor tehnice. Se interzice eliminarea salivei în spaţiul de antrenament.

Trei zone de acces pentru sporturile de echipă

Pentru sporturile de echipă, în vederea organizării meciurilor s-au delimitat trei zone: Zona 1, care cuprinde terenul de joc, marginea terenului de joc, tunelul de acces şi zona vestiarelor. Zona 2 cuprinde zona tribunelor inclusiv spaţiile pentru administrative pentru transmisiunea TV a jocurilor şi zonele specifice media.

În Zona 3, zona exterioară, sunt incluse locul de parcare pentru transmisiile TV şi zona imediat exterioară a stadionului/terenului de joc. În Zona 1 au voie maxim 80 de persoane, în Zona 2 maxim 100, iar în Zona 3 maxim 60.

La ce oră trebuie să ajungă echipele la teren sau la sală

Echipele vor ajunge la terenul de joc la ore diferite: echipa gazdă cu 75 de minute înainte de joc, iar echipa oaspete cu 90 de minute. Jucătorii celor două echipe nu vor ieşi în acelaşi timp la încălzire, iar mingile folosite la joc şi încălzire vor fi dezinfectate.

Persoanele aflate pe banca de rezervă vor purta măşti, excepţie făcând antrenorul desemnat să ofere indicaţii tehnice. Brigada de arbitri va trebui să ajungă la meci cu 100 de minute înainte, iar delegatul de joc cu două ore.

La înot sportivii trebuie să poarte mască până la intrarea în bazin

Conferinţele de presă se pot organiza exclusiv online. Declaraţiile de presă vor fi oferite reporterilor doar individual, păstrând distanţa de siguranţă. Masa presei trebuie să aibă o capacitate de trei ori mai mare decât numărul jurnaliştilor acreditaţi.

Pentru reluarea activităţilor de nataţie în bazinele acoperite sau în aer liber, sportivii sunt obligaţi să poarte masca până la intrarea în bazin.

Un singur sportiv pe un culoar de înot

Este interzis scuipatul sau suflatul nasului în bazin. Este necesară menţinerea distanţei fizice de cel puţin 2 metri între oricare două persoane şi asigurarea unui spaţiu de cel puţin 7 mp/persoană. Pe culoare de înot este permis accesul unui singur sportiv şi se recomandă instalarea de separatoare între duşuri.

La piscine exterioare şi ştranduri, intrarea în bazin se va face după ce se va trece obligatoriu prin duş pentru spălarea picioarelor, care va conţine apă tratată cu clor, respectând concentraţia maximă admisă.

Şezlonguri aşezate la distanţă de minim 2 metri

În apă, fiecărui înotător trebuie să-i revină o suprafaţă exclusivă de 12 mp. Accesul la tobogan se va face cu respectarea distanţei de cel puţin 2 metri între persoane.

Şezlongurile vor fi aşezate încât să permită o distanţă de 2 metri în oricare direcţie pentru persoane care nu fac parte din aceeaşi familie. Accesul publicului se va face în baza unei programări prealabile.

ADVERTISEMENT