ANAF vrea ca legile din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală să fie mai aspre. Astfel, inspectorii care până acum trimiteau „invitații” către contribuabilii ce nu și-au plătit taxele, vor trimite ulterior „somații” prin care se obligă la prezentarea la sediul instituției.
Cei care nu vor răspunde la primul apel făcut de ANAF vor fi înștiințați că sunt obligați să dea curs solicitării și să se supună verificărilor. În caz contrar, aceștia riscă până la șase ani de închisoare.
„Din practica controalelor a rezultat că, în nenumărate situații, contribuabilul nu dă curs solicitării inspectorilor antifraudă de a prezenta documente în vederea efectuării/continuării verificărilor, solicitare formulată prin intermediul formularului „Invitație”, cu consecința elaborării de acte de sesizare a organelor de urmărire penală”, transmite ANAF.
Instituția continuă și explică în ce fel se sancționează cei care refuză să prezinte documentația legală și bunurile.
„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somație”, explică cei de la Antifraudă.
Reprezentanții ANAF explică faptul că foarte mulți plătitori de taxe se sustrag de la răspunderea penală bazându-se pe unele aspecte ce țineau strict de procedura. Grație noilor reglementări, acestea vor fi rezolvate.
„Totodată, ca urmare a recomandării Direcției generale de legislație Cod procedură fiscală, reglementări nefiscale și contabile din cadrul Ministerului Finanțelor au fost modificate instrucțiunile de completare a documentelor „Invitație” și ”Somație”, în sensul inserării, în cuprinsul instrucțiunilor de completare și utilizare, a precizărilor art. 6 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare: “Ori de câte ori organul fiscal trebuie să stabilească un termen pentru exercitarea unui drept sau îndeplinirea unei obligații de către contribuabil/plătitor, acesta trebuie să fie rezonabil, pentru a da posibilitatea contribuabilului/plătitorului să își exercite dreptul sau să își îndeplinească obligația. Termenul poate fi prelungit, pentru motive justificate, cu acordul conducătorului organului fiscal”, mai explică Fiscul.
În cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală există și soluții de clasare, ce se referă la faptul că persoanele vizate nu au fost înștiințate prin documentul „Somație”, nefiind, așadar, întrunite elementele ce constituie infracțiunea.
Introducerea „Somației” la nivelul DGAF asigură o practică aplicabilă la nivelul tuturor organelor de control fiscal. Documentul în cauză este reglementat și prin ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind modelul şi conținutul formularelor şi documentelor utilizate în activitatea de inspecție fiscală.