News

Măsuri drastice luate de Germania, din cauza crizei. A început să taie din rațiile de hrană ale școlarilor și preșcolarilor

Consecințele crizei îi afectează direct și pe copii. Germania taie din porția de hrană a școlarilor și preșcolarilor, au început conflictele între părinți și educatori.
01.11.2022 | 16:23
Masuri drastice luate de Germania din cauza crizei A inceput sa taie din ratiile de hrana ale scolarilor si prescolarilor
A început să se taie din rațiile de hrană ale școlarilor și preșcolarilor
ADVERTISEMENT

În Germania, părinții care au copii la grădiniță au în față o dilemă foarte serioasă: să plătească mai mult pentru mesele zilnice ale copiilor, să solicite absența cărnii din meniu sau să accepte reducerea calității alimentelor? Din cauza creșterii prețurilor, mulți vor fi nevoiți să renunțe la mesele calde.

Părinții sunt de acord cu mâncarea de calitate inferioară

Creșterea costurilor cu energia și inflația în creștere duc la creșterea costului meselor de grădiniță în Germania. Ca urmare, apar conflicte între părinți și educatori, aceștia trebuind să se pună de acord cum să reducă prețul mesei zilnice. Cineva solicită să se renunțe la cele mai nutritive, dar în același timp cele mai scumpe produse – pește și carne. Altcineva solicită pur și simplu creșterea taxei pentru hrană, iar alți părinți solicită cumpărarea de produse mai ieftine, care implicit sunt de calitate inferioară.

ADVERTISEMENT

Cotidianul Die Zeit dă exemplul concret al orașului Lübeck, unde se va dubla contribuția părinților pentru un prânz cald în grădinițe. În loc de cei 52 de euro cât plăteau până acum, părinții vor trebui să plătească în viitor aproximativ 106 de euro pe lună. Iar această sumă se adaugă la taxa obișnuită de grădiniță. Pentru multe familii, aceasta este o sumă suplimentară căreia nu-i pot face față în prezent.

Comunitatea de părinți trage un semnal de alarmă: vor exista familii în care copiilor le va fi greu să primească mese calde în fiecare zi. Desigur, cheltuielile părinților pentru hrana copiilor variază foarte mult. Acestea depind de fiecare land în parte, de municipalitate și de furnizor. Dar familiile din întreaga țară se întreabă cum vor acoperi cheltuielile lunare suplimentare. O rată record a inflației de 10%, creșterea prețurilor la energie, alimente, transport și cu plata forței de muncă – toate acestea îi lovesc pe cei mai neajutorați: părinții sunt nevoiți să economisească din mâncarea copiilor.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, din ce în ce mai mulți părinți aleg să-și țină copiii acasă sau să-și reducă programul de grădiniță. Așa economisesc bani. Această tendință a fost observată de Arbeiterwohlfahrt, care operează aproximativ 2.600 de grădinițe în toată Germania.

Multe grădinițe, furnizori de servicii și primării caută soluții care să reducă creșterea costurilor pentru părinți. Aceasta înseamnă, de exemplu, reducerea cantităților de carne, o scădere a calității produselor achiziționate sau chiar ambele în același timp. Melanie Krause, de la Asociația de grădinițe din landul Saxonia Inferioară, a observat că multe grădinițe au decis să economisească mai întâi la cele mai scumpe produse, precum carnea și peștele. În plus, uneori trebuie să renunți la calitate și să acorzi mai multă atenție cantității de produse achiziționate. Astfel, unele grădinițe au ales furnizori mai ieftini. “Din păcate, ieftin nu înseamnă întotdeauna bun“, recunoaște ea.

ADVERTISEMENT

Vegani vs. consumatori de carne

Orașul Freiburg im Breisgau a adoptat o strategie diferită. Au decis să treacă la mâncare vegetariană. Aline Hofmann, purtătorul de cuvânt al orașului și mama a doi copii mici, spune că există o mare dezbatere în oraș între vegetarieni și consumatorii de carne. Cu toate acestea, s-a decis să se scoată carnea și peștele în grădinițe.

Bucătarul Katja Zeitler, din Rottendorf, lângă Würzburg, a venit cu o soluție diferită. Ea crede că nu este necesar să fie făcută economie produsele alimentare. În consecință, ea a început să economisească energie electrică și personal de lucru. Lumina din bucătăria ei este acum controlată de un senzor de mișcare, toate procesele de gătit sunt optimizate, iar lucrătorii săi au trebui să-și scurteze programul de lucru. Cu toate acestea, Katja nu știe cât timp poate menține prețurile la același nivel.

ADVERTISEMENT

Însă nu doar carnea și peștele se scumpesc. Ute Aleksi, nutriționist la Universitatea din Bonn, constată că fructele și legumele au devenit mult mai scumpe în ultimele luni. Potrivit Asociației Germane de Catering și Grădinițe, nu se poate spune că mâncarea vegetariană este semnificativ mai ieftină decât mâncarea pe bază de carne. De exemplu, înlocuitorii de soia sau lupin costă aproximativ la fel ca produsele de origine animală. Astfel, dacă este necesară o reducere semnificativă a prețului, atunci trebuie să economisiți la calitate.

Și dezamăgirea părinților din orașul Chemnitz este foarte mare, cu privire la alimentație. Acum ei plătesc 480 de euro pentru masă la grădinița municipală, bani în care este inclus prânzul,  micul dejun și gustări. Pe de altă parte, în luna august, familia Jahn a plătit 165,60 euro doar pentru mesele unuia dintre cei doi copii ai săi, pe lângă taxa de bază pentru grădiniţă. Tot în Chemnitz, unii părinți aleg așadar să își îngrijească ei înșiși copiii lucrând de acasă pentru a economisi la mâncare.

ADVERTISEMENT
Tags:
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori