News

Măsuri fără precedent în turismul post-pandemie: taxe pentru intrarea în oraş, limitarea numărului de turişti: “Lucrurile nu mai pot fi cum au fost!”

29.05.2020 | 16:09
Masuri fara precedent in turismul postpandemie taxe pentru intrarea in oras limitarea numarului de turisti Lucrurile nu mai pot fi cum au fost
ADVERTISEMENT

Pandemia a lovit puternic sectorul turismului, însă specialiştii susţin că această perioadă poate fi o oportunitate pentru a introduce nişte măsuri fără precedent de sustenabilitate şi în acest domeniu, care la prima vedere, nu pare atât de poluant. 

Măsuri fără precedent în turismul post-pandemie: taxe pentru intrarea în oraş, limitarea numărului de turişti

De la instituirea carantinei o mare parte dintre avioane au rămas la sol, hotelurile au fost goale, iar atracţiile turistice, părăsite. Industria a înregistrat una dintre cele mai mari căderi din istorie din cauza crizei COVID-19. Mai mult, conform Organizaţiei Mondiale a Turismului, fluxul de călători ar putea fi cu 80% mai mic decât în 2019, cu peste 100 de milioane de job-uri ameninţate, se arată într-un material Guardian.

ADVERTISEMENT

Însă, barierele încep să se ridice şi toată lumea speră să poată merge într-un concediu în această vară. Însă, mai mulţi specialişti în turism se întreabă dacă nu cumva asta este o şansă pentru un turism mai “verde”:

“Este devastator ceea ce s-a întâmplat, însă criza a venit şi cu această introspecţie. Lucrurile trebuie să se schimbe şi este o oportunitate pentru toată lumea, de la turişti la agenţii, să se reseteze şi să ia măsuri prin care să protejeze mai mult mediul”, a spus Sam Bruce, fondatorul unei asociaţii care militează pentru protecţia mediului.

ADVERTISEMENT

Veneţia revoluţionează turismul! Oraşul introduce o taxă pentru vizitatori

Veneţia este unul dintre oraşele cu cei mai mulţi turişti: peste 25 de milioane de vizitatori trec anual prin oraş, iar autorităţile folosesc această pauză să regândească sistemul, având şi o componentă sustenabilă pentru mediu, susţine Paolo Mar, unul dintre consilierii pentru turism din oraş.

O parte a planului este de a atrage localnicii înapoi în oraş, unde să locuiască permanent. Primăria şi universităţile discută pentru a închiria din cazările turistice pentru studenţi, iar clădirile vechi sunt în proces de restaurare. Măsurile de control al numărului de vizitatori, inclusiv o taxă pentru călătorii care urmează să fie introdusă în luna iulie, vor continua şi anul viitor:

ADVERTISEMENT

“Scopul este să declanşăm o renaştere a oraşului. Vrem să atragem vizitatorii pentru sejururi mai lungi şi un altfel de turism. Lucrurile nu se pot întoarce la modul la care au fost”, susţine Paolo Mar.

“Obiectivul principal este ca turiştii să nu afecteze viaţa oraşului nostru”

Autorităţile din Amsterdam au estimat 18,3 milioane de turişti în 2019. Ei speră ca această pandemie să acţioneze ca un catalizator. Primarul a cerut precauţii extreme privind primirea turiştilor, în timp ce grupul non-profit Amsterdam & Partners consideră că lipsa turiştilor dă timp celor care se ocupă de administrare de a face o strategie prin care să atragă tipul corect de turişti.

ADVERTISEMENT

“Lucrăm cu partenerii pentru a discuta despre modul în care putem reporni într-un mod responsabil. Obiectivul principal este ca turiştii să nu afecteze viaţa oraşului nostru.

Trebuie să avem un echilibru adcvat între a trăi, a munci, a vizita. A fost greşit ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în centrul vechi al oraşului şi trebuie să încurajăm localnicii să descopere din nou centrul”, susţine Heelen Jansen, purtătorul de cuvânt al Amsterdam & Partners.

“Deşi nu puteam continua la viteza la care se derulau lucrurile, acum se demonstrează că oraşul fără turişti nu este un lucru bun”

Barcelona este unul dintre oraşele care a atras foarte mulţi turişti de-a lungul timpului. Însă, străzile goale ale oraşului au făcut ca întreprinderile locale şi consiliul turistic să reevalueze situaţia şi priorităţile:

“Deşi nu puteam continua la viteza la care se derulau lucrurile, acum se demonstrează că oraşul fără turişti nu este un lucru bun, dar trebuie să existe o modalitate mai moderată.

Prima noastră sarcină este să îi readucem pe localnici în oraş, apoi piaţa internă şi vecinii noştri. Când piaţa internaţională va reveni, ne vom concentra mai mult pe anumite sectoare. Este o oportunitate de a schimba regulile”

În “noul normal” din lume, cu distanţare socială, frică crescută de mulţimi, companii aeriene aflate în pericol, excesul de turişti nu va fi o problemă presantă ceva vreme. Unele oraşe regândesc în aceste zile planurile: Atena vrea să interzică accesul maşinilor în centrul istoric, iar Berlinul şi Parisul au anunţat că se vor construi noi benzi pentru biciclete.

ADVERTISEMENT
Tags: