News

UPDATE: Măsuri fiscale de urgenţă pentru diminuarea crizei provocate de coronavirus. Majoritatea executărilor silite şi controalelor fiscale vor fi suspendate. FOTO – Document OFICIAL propus prin OUG de Ministerul de Finanţe

16.03.2020 | 12:23
UPDATE Masuri fiscale de urgenta pentru diminuarea crizei provocate de coronavirus Majoritatea executarilor silite si controalelor fiscale vor fi suspendate  FOTO  Document OFICIAL propus prin OUG de Ministerul de Finante
ADVERTISEMENT

Un proiect de urgență al Guvernului prevede suspendarea executărilor silite ale firmelor și aplicarea de penalități la neplata obligațiilor fiscale, cu excepția celor stabilite deja prin decizii ale instanțelor. În plus, controalele fiscale se suspendă, în afară de cazurile în care există suspiciuni de evaziune fiscală.

UPDATE 14.48: Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu a confirmat, printr-o postare pe Facebook, intenția Guvernului de a adopta o serie de facilități fiscale, așa cum au fost prezentate de FANATIK.ro, prin proiectul unei ordonanțe de urgență.

ADVERTISEMENT

Astfel, Cîțu a spus că se va recurge la suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanțelor bugetare.
În acest sens, nu se mai emit somații, popriri asupra disponibilităților bănesti și a veniturilor urmăribile și nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Excepție fac sumele provenite din hotărârile judecătorești pronunțate în materie penală”, a scris Florin Cîțu.

Alte măsuri anunțate de ministrul Finanțelor sunt:
– rambursarea TVA, în cursul lunii martie, pentru toate deconturile soluționate și pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi;
– implementarea unui nou mecanism de rambursare a TVA, care vizează soluționarea cu celeritate a deconturilor, începând cu data de 1 aprilie 2020;
– suspendarea acțiunilor de control fiscal (a inspecțiilor fiscale, a controalelor antifraudă) cu excepția verificărilor ce pot fi efectuate de la distanță, precum și a cazurilor de evaziune fiscală, acolo unde sunt indicii în acest sens;
– suspendarea acțiunilor antifraudă privind Filtru II și a activităților specifice din Punctele de Trecere a Frontierei cu Ungaria și Bulgaria.

ADVERTISEMENT

Măsurile vor fi aplicate atât în perioada în care în România este declarată stare de urgență, cât și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acestei stări. Totodată, se amană termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020”, a precizat Cîțu.


ANAF va face controale de la distanță

Măsurile sunt prevăzute într-o ordonanță de urgență care introduce unele înlesniri fiscale pentru a reduce impactul economic al crizei provocate de coronavirus.

ADVERTISEMENT
Proiect de OUG privind aprobarea unor măsuri fiscale-pagina 1

O primă măsură este suspendarea termenelor pentru îndeplinirea condițiilor de înlesnire fiscală pentru cei care plătesc taxele mai devreme. ”Se suspendă sau nu încep să curgă termenele prevăzute de lege pentru îndeplinirea condițiilor de menținere a valabilității înlesnirilor la plată aflate în derulare, inclusiv cele referitoare la plata ratelor din graficele de eșalonare”, se arată în documentul obținut de FANATIK.ro.

În al doilea rând, ”se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită, cu excepția executărilor silite care se aplică prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală, provenite din săvârșirea de infracțiuni”.

ADVERTISEMENT
Proiect de OUG privind aprobarea unor măsuri fiscale-pagina 2

Controalele fiscale se suspendă, cu excepția celor care pot fi realizate de la distanță sau în cazul în care ANAF are suspiciuni de săvârșirea de evaziune fiscală.

Inspecțiile fiscale și verificările, suspendate

Direcția Generală Antifraudă va suspenda activitățile de control a transporturilor rutiere de marfă provenind din interiorul Uniunii Europene.

Toate aceste măsuri propuse în textul proiectului de ordonanță de urgență își încetează valabilitatea la 60 de zile după încetarea stării de urgență.

În cazul inspecțiilor fiscale, acestea încetează imediat după intrarea în vigoare a stării de urgență, iar reluarea lor va fi făcută după o înștiințare prealabilă a companiei inspectate.

Proiect de OUG privind aprobarea unor măsuri fiscale-pagina 3

Verificările fiscale ale persoanelor fizice vor fi și  ele suspendate pe durata stării de urgență, tot cu condiția ca acestea să primească o înștiințare prealabilă atunci când vor fi reluate.

Toate actele procedurale care au fost efectuate, pentru acțiunile de control fiscal aflate în  derulare la data instituirii stării de urgență, rămân valabile”, se mai arată în documentul citat.

Proiectul ar putea fi adoptat în ședința de miercuri a Guvernului.

ADVERTISEMENT