News

Măsuri noi anunțate, pentru românii cu ajutoare sociale. Ce condiţii trebuie să respecte pentru a primi banii

Ministerul Muncii, proiect cu privire la ajutoarele sociale ale românilor. FANATIK vă spune ce condiții trebuie să se respecte
13.09.2021 | 19:59
Masuri noi anuntate pentru romanii cu ajutoare sociale Ce conditii trebuie sa respecte pentru a primi banii
Măsuri noi anunțate, pentru românii cu ajutoare sociale. Ce condiţii trebuie să respecte pentru a primi banii Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Vor fi introduse noi măsuri de sprijin pentru formarea şi angajarea persoanelor care beneficiază de venit minim garantat. Anunțul a fost făcut, luni, de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Proiectul elaborat de instituție vizează mai multe schimbări. Se urmărește și reducerea şomajului în rândul tinerilor NEET.

ADVERTISEMENT

Măsuri noi anunțate, pentru românii cu ajutoare sociale. Ce condiţii trebuie să respecte pentru a primi banii

„Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a elaborat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care vizează stimularea participării pe piaţa muncii a beneficiarilor de ajutor social, prevenirea dependenţei lor de acest beneficiu, precum şi introducerea unor măsuri care să contribuie la consolidarea ocupării forţei de muncă şi la reducerea şomajului în rândul tinerilor care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională,” a anunțat instituția, printr-un comunicat de presă, luni.

„Campania efectuată la începutul anului pentru a verifica modul de stabilire şi de acordare a ajutorului social a permis efectuarea unei radiografii a situaţiei beneficiarilor de ajutor social de la nivelul comunităţilor supuse verificării, precum şi identificarea  de persoane vulnerabile aflate în nevoie,” a spus Raluca Turcan, ministrul Muncii.

ADVERTISEMENT

„Dincolo de aspectele evidenţiate, care ţin de nevoia de instruire şcolară şi calificare profesională pentru cei apţi de muncă din familiile vulnerabile, s-a constatat şi necesitatea introducerii de stimulente pentru creşterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor apţi de muncă. Venim astăzi cu un set de propuneri concrete pentru a da o mână de ajutor reală celor care vor să iasă din starea de vulnerabilitate,” a adăugat.

Ce modificări vor fi aduse

Printre modificările aduse se vizează și menținerea ajutorului social, pentru o perioadă de șase luni după angajare. Condiția este ca beneficiarul să se angajeze pe o perioadă de 24 de luni.

ADVERTISEMENT

„În cazul în care contractul de muncă al unui beneficiar încetează din iniţiativa angajatorului, în mai puţin de 24 de luni, sumele acordate cu titlu de ajutor social nu vor constitui debit şi nu vor fi recuperate. În schimb, dacă raporturile de muncă încetează din motive imputabile angajatului, sumele acordate cu titlu de ajutor social vor fi recuperate pe întreaga perioadă,” a transmis Ministerul.

De asemenea, se are în vedere și prevenirea unei dependențe de acest tip de sprijin acordat de stat. Astfel, pentru a stimula angajarea, se introduce obligativitatea ca persoanele apte de muncă, care beneficiarză de ajutor social, să se prezinte la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din șase în șase luni sau ori de câte ori le este cerut acest lucru, pentru a li se aplica măsuri de integrare pe piaţa muncii.

ADVERTISEMENT

Dacă oamenii nu se prezintă la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, se va considera că refuză un eventual loc de muncă, iar ajutorul social va fi sistat. Se va putea introduce o nouă cerere, după o perioadă de 12 luni.

Înscrierea în programul educaţional de tip „A doua şansă”

Reprezentanții Ministerului Muncii au mai transmis că mulți dintre beneficiarii de venit minim garantat aveau dificultăţi în a intra pe piaţa muncii pentru că nu aveau nici studiile de bază finalizate. Acest lucru s-a constatat în urma campaniei de verificare.

În acest sens, proiectul de OUG va cuprinde și prevederi referitoare la înscrierea oamenilor apți de muncă în programul educaţional de tip „A doua şansă”.

„Înscrierea în acest program se va face la recomandarea agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, pe baza locurilor disponibile comunicate de inspectoratele şcolare, iar refuzul de participare va conduce la încetarea ajutorului social şi interzicerea solicitării unui nou drept pentru o perioadă de 12 luni, ca şi în cazul refuzului unui loc de muncă” a transmis Instituția.

În plus, persoanele vulnerabile care urmează cursurile programului vor beneficia și de decontarea transportului, dacă distanța până la locuință este mai mare de cinci kilometri. Vor primi 500 lei/persoană/semestru şcolar din bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Măsuri privind reducerea şomajului în rândul tinerilor NEET

Proiectul de ordonanţă de urgenţă include şi modificări ale Legii nr. 76/2002, adică reducerea șomajului în rândul tinerilor NEET și consolidarea ocupării forţei de muncă.

Principala modificare este cea a categoriei de vârstă. Aceasta va fi extinsă, fiind incluse persoanele cu vârsta între 16 și 30 de ani. Până acum erau incluși tinerii de la 16 la 25 de ani.

„Această modificare va implica o accesare mai mare de fonduri europene nerambursabile pe viitoarele programe operaţionale, respectiv alte categorii de fonduri puse la dispoziţie de către Comisia Europeană,” a transmis Ministerul.

ADVERTISEMENT