News

Măsuri pentru rezolvarea problemei încălzirii în Capitală. Primăria generală va moderniza 20 de puncte termice

Problemele cu încălzirea pentru peste 16.000 de apartamente ar urma să fie rezolvate în acest an în urma îmbunătățirilor aduse unui număr de 20 de puncte termice.
25.03.2023 | 20:04
Masuri pentru rezolvarea problemei incalzirii in Capitala Primaria generala va moderniza 20 de puncte termice
Plan de eficientizare a rețelei de termoficare/ Foto: Inquam Photos - Termoenergetica
ADVERTISEMENT

Primăria Generală a Bucureștilor vrea să demareze un proiect în urma căruia va fi îmbunătățită funcționare a 20 de puncte termice din oraș prin amplasarea în apropierea lor a unor capacități modulare de producere a energiei termice, scrie Realitatea.net.

Proiect de 134 milioane de lei

În ședința de joi a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) urmează să fie dezbătută aprobarea studiului de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici ai unui proiect menit să rezolve problema furnizării căldurii la parametri adecvați pentru un număr de 340 de blocuri, cu 16.300 de apartamente în care locuiesc circa 40.000 de persoane.

ADVERTISEMENT

În esență, proiectul prevede amplasarea pe lângă 20 de puncte termice a unor minicentrale sau capacități modulare de producere a energiei termice care să suplinească deficitul de furnizare în zona capetelor de rețea, astfel încât căldura și apa caldă să fie în parametrii ceruți de către reglementările în vigoare.

Echipamentele pe care vrea să le instaleze municipalitatea au o valoare de circa 88 de milioane de lei, iar costul total al investiției este estimat la 134 milioane de lei, cu TVA. Durata preconizată a lucrărilor este de circa 10 luni, astfel că problemele de furnizare a căldurii și apei calde în zonele incluse în proiect ar urma să se rezolve în cursul iernii viitoare.

ADVERTISEMENT

Se propune amplasarea de capacităţi modulare de producere de energie termică în punctele critice din reţea, care pot asigura confortul termic al populaţiei deservite de aceste puncte termice (…) Prin implementarea minicentralelor termice containerizate mobile se diminuează şi poluarea generală generată de producerea agentului termic primar în cadrul termoficării prin tehnologiile moderne şi de randament ridicat utilizate”, prevede documentul supus dezbaterii CGMB.

Planuri ambițioase ale primăriei

Proiectul face parte dintr-un plan mai amplu al Primăriei de îmbunătățirii rețelei de termoficare din București, a cărei stare deplorabilă a provocat, de mai mulți ani, frecvente sincope în alimentarea locuințelor cu căldură și apă caldă, iar atunci când nu apar avariile, agentul termic este furnizat în parametri insuficienți.

ADVERTISEMENT

Valoarea totală a contractului de reabilitare a sistemului de termoficare din București a fost inițial de 1.169.700.000 lei fără TVA, adică aproximativ 238 milioane de euro. Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a anunțat că diferența de bani dintre suma primită de la Comisia Europeană și valoarea totală a contractului va fi acoperită prin împrumuturi. „Pentru restul, o să mergem pentru un împrumut. E posibil ca pentru o parte din rest să avem, de asemenea, bani europeni. Este vorba de contracte de proiectare și execuție. Termenul de finalizare este de 4 ani. Imediat ce vom semna va începe proiectarea și lucrările vor începe în primăvara anului viitor”, a precizat primarul general.

Din cauza scumpirii materialelor de construcții au fost puține firme ofertante, astfel că licitația ce trebuia să aibă loc în luna august nu s-a finalizat. Procedura a fost reluată, însă valoarea contractului a crescut la 1.310.201.703,82 lei fără TVA, adică aproximativ 270 milioane de euro. Față de prețul inițial, contractul s-a scumpit cu 140.501.703,82 lei, adică cu aproximativ 29 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Contractele pentru cele cinci loturi au fost semnate pe 1 noiembrie 2022. Lotul 1 a fost adjudecat pentru 257.313.061,01 lei, al doilea lot pentru 300.187.509,8 lei, al treilea pentru 168.150.000 lei, al patrulea pentru 315.951.133,01 lei, iar al cincilea lot pentru 268.600.000 lei.  Sistemul de transport al energiei termice din București este format din 954 km de conducte în rețeaua primară și din 2.963 km în rețeaua secundară. În ultimii ani au fost reabilitați 100 de kilometri din rețeaua primară, adică doar 10% din lungimea acesteia.

ADVERTISEMENT