News

Măsuri importante pentru creșterea natalității prevăzute în programul Guvernului: familiile cu cel puțin 3 copii, scutite de la CASS

Programul de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR prevede măsuri importante pentru stimularea natalității. Printre acestea se numără scutirea plății CASS pentru familiile care au cel puțin 3 copii.
24.11.2021 | 08:14
Masuri importante pentru cresterea natalitatii prevazute in programul Guvernului familiile cu cel putin 3 copii scutite de la CASS
Familiile cu cel puțin 3 copii, scutite de la plata CASS. Sursa foto: ec.europa.eu
ADVERTISEMENT

Marți, 23 noiembrie, premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus la Parlament lista Guvernului PNL-PSD-UDMR și programul de guvernare.

Ministerul Familiei și Tineretului, care a fost primit de social-democrați, are mai multe proiecte pentru a stimula creșterea natalității în România.

ADVERTISEMENT

Printre acestea se numără acordarea unui grant de 30% din valoarea construcției/achiziției unei locuințe noi (începută în 2022) familiilor cu copii mai mici de 15 ani și care nu dețin în prezent o locuință; creșe, after-school, program de finanțare pentru achiziția unor autoturisme familiale (de 7 persoane/locuri) sau credite personale pentru tineri familiști.

Programul de guvernare, măsuri importante pentru creșterea natalității

Capitolul ”Stimularea natalității și a familiei” din programul de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR prevede o serie lungă de măsuri menite să stopeze această scădere dramatică a populației României.

ADVERTISEMENT

”România se confruntă cu câteva fenomene negative: scăderea numărului de nou născuți și creșterea numărului de decese și migrația masivă a populației în ultimii ani. Având în vedere această situație, este necesară luarea unor măsuri urgente care să vină în sprijinul natalității.

Politicile publice ce vizează familiile trebuie să aibă în vedere tendințele demografice, procesele de migrație internă și internațională, realitățile de pe piața muncii din România și din UE, precum și sustenabilitatea sistemelor de protecție socială.

ADVERTISEMENT

Aceste procese și tendințe indică în mod clar că îmbătrânirea societății românești amenință sustenabilitatea pe termen mediu a sistemelor de asistență socială din România.

Prin urmare, susținerea familiilor trebuie să devină un obiectiv național și o prioritate pentru guvern. (…) Trebuie să ne asigurăm că familiile cu copii vor primi respectul cuvenit din partea instituțiilor statului, iar guvernul trebuie să-și asume responsabilitatea de a dezvolta un sistem previzibil și stabil (pe termen lung) de facilități și asistență, care să ofere un ajutor real cuplurilor tinere care plănuiesc să întemeieze o familie, dar și familiilor care au deja în întreținere copii minori”, se arată în program.

ADVERTISEMENT

Familiile cu cel puțin 3 copii, scutite de la plata CASS

O măsură importantă din programul viitorului Executiv pentru susţinerea familiei este reducerea progresivă a cuantumului contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorate, în funcție de numărul de copii aflaţi în întreţinere, până la o scutire totală pentru cei care au în întreţinere cel puţin 3 copii.

Totodată, noua coaliţie propune un program de finanţare pentru achiziţia unor autoturisme familiare, de 7 persoane/locuri, un program de credite pentru achiziţionarea de locuinţe pentru tineri familişti, subvenţionat de stat luând în considerare ca un criteriu de punctaj numărul de copii şi acordarea unui grant de 30% din valoarea construcţiei/achiziţiei unei locuinţe noi (începută în 2022) familiilor cu copii mai mici de 15 ani şi care nu deţin în prezent o locuinţă. Grant-ul urmează să fie acordat la finalizarea locuinţei şi nu poate depăşi suma de 45.000 euro în mediul urban, respectiv 30.000 euro în mediul rural.

Alte măsuri propuse pentru stimularea natalităţii şi a familiei sunt:

  • susţinere financiară pentru familii în vederea achiziţionării de echipamente necesare în procesul de tranziţie digitală (pentru a face faţă noilor provocări produse de pandemia Covid19, în special şcoala online şi telemuncă la anumite categorii de salariaţi); facilităţi fiscale pentru întreprinzătorii care oferă lucrătorilor anumite beneficii favorabile familiei (ex. decontare cheltuieli creşă sau învăţământ etc.);
  • program de credite personale pentru tineri familişti (FamilyStart); dezvoltarea sistemului instituţional de îngrijire timpurie a copiilor (program creşe, instituţii de consultanţă familială, medicină de familie şi pediatrie,
  • înfiinţarea unei reţele de consultanţi de sănătate / asistenţi medicali comunitari);
  • instituirea unui sistem de vouchere din care beneficiarii să poată acoperi costurile unor servicii specifice în domenii precum educaţia, sportul, sănătatea şi cultura.
ADVERTISEMENT