News

Noi măsuri de relaxare propuse de autorități: fără mască în exterior, certificat verde eliminat și evenimente private permise cu 200 de participanți

Autoritățile pregătesc noi măsuri de relaxare. Marți, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat propunerile. Printre ele: fără mască în exterior sau certificat verde eliminat din mall-uri, restaurante, hoteluri.
01.03.2022 | 11:02
Noi masuri de relaxare propuse de autoritati fara masca in exterior certificat verde eliminat si evenimente private permise cu 200 de participanti
ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat marți, 1 martie, că va va propune spre adoptare un nou pachet de măsuri de relaxare în contextul scăderii cazurilor de Covid-19 și a internărilor din spitale.

Fără mască în exterior, certificat verde eliminat de la mall-uri, hoteluri, pensiuni și restaurante. Lista măsurilor propuse de autorități

Printre cele mai importante relaxări propuse sunt: renunțarea la masca în aer liber, eliminarea certificatului verde în mall-uri, hoteluri, pensiuni, restaurante, instituții, precum și permisiunea de organizare de evenimente private cu până la 200 de participanți.

ADVERTISEMENT

O altă măsură vizează competițiile sportive. Conform lui Alexandru Rafila, stadioanele și sălile de sport pot crește capacitate de la 30% la 50%, de îndată ce relaxările se aplică.

”Sunt doar propuneri, luați-le ca atare. Este vorba despre accesul fără certificat electronic COVID în centrele comerciale, în instituțiile publice, hoteluri, pensiuni și restaurante.

ADVERTISEMENT

De asemenea, creșterea limitei de la 30% la 50% din capacitatea maximă a spațiului, fără restricții de interval orar, și acesta cred că este un lucru așteptat de multă lume, pentru competițiile sportive, cinematografe, spectacole, concerte în aer liber, cursuri, conferințe, work-shop-uri, săli de sport și piscine”, a afirmat Alexandru Rafila.

Ce măsuri se vor păstra în continuare în pandemie

În același timp, ministrul Rafila a mai spus că se vor păstra anumite măsuri. Acestea sunt legate de posibilitatea izolării și a carantinării cetățenilor care vin din zonele cu risc epidemiologic ridicat.

ADVERTISEMENT

”Este vorba despre posibilitatea izolării și carantinării persoanelor care sosesc din țări cu risc epidemiologic ridicat. Nu știm ce se întâmplă în lume și trebuie să fim pregătiți dacă apare o nouă tulpină”, a afirmat ministrul sănătății.

Oficialul guvernului a mai precizat că se va menține testarea săptămânală a personalului din centrele pentru vârstnici, precum și igiena în mijloacele de transport public din țară.

ADVERTISEMENT

Reamintim că valul 5 al pandemiei de SARS-CoV-2 din România se află pe o pantă descendentă. Marți, în prima zi a lunii martie, au fost raportate circa 8.400 de cazuri. În comparație, pe 22 februarie, acum o săptămână, numărul de infectări trecea de 14.000.

ADVERTISEMENT