News

Alexandru Rafila, anunț privind noaptea de Revelion și petrecerile de stradă: ”Nu vor fi luate măsuri stupide”

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a făcut un anunț privind petrecerile din noaptea de Revelion. Acesta dă asigurări că autoritățile nu vor lua ”măsuri stupide”.
05.12.2021 | 17:03
Alexandru Rafila anunt privind noaptea de Revelion si petrecerile de strada Nu vor fi luate masuri stupide
ADVERTISEMENT

În mai puțin de o lună, românii se pregătesc de al doilea Revelion petrecut în pandemie. Dată fiind situația incertă din acest moment, unul în care o nouă tulpină Covid-19 începe să se extindă în lume, cetățenii vor să afle dacă și cum vor putea petrece noaptea dintre ani.

Duminică, după o ședință de la Palatul Victoria, ministrul sănătății din Guvernul Ciucă, Alexandru Rafila, a făcut o serie de declarații pe acest subiect.

ADVERTISEMENT

Autoritățile, anunț privind petrecerile din noaptea de Revelion. Ministrul Rafila: ”Nu vor fi măsuri stupide”

Fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă petreceri cu număr mare de persoane de Revelion și le transmite oamenilor să respecte în continuare măsurile de protecție, chiar dacă incidența COVID rămâne scăzută.

Rafila nu exclude decizii luate în perioadă următoare în legătură cu finalul anului, însă dă asigurări că ”nu vor fi luate măsuri stupide” pe care oamenii să nu le poată respecta.

ADVERTISEMENT

”Nu recomandăm să existe evenimente cu număr foarte mare de persoane și aglomerații. Nu putem discuta de petreceri. Dar dacă aceste lucruri se vor întâmpla și cadrul legal va permite acest lucru, trebuie desfășurate în condiții de siguranță.

Oamenii să se protejeze în continuare, să nu creadă că o incidență scăzută e un element de nerespectare a unor reguli. Dimpotrivă, înseamnă un element de păstrare a incidenței scăzute și de păstrare a vieții cât mai aproape ne normalitate”, a spus Rafila.

ADVERTISEMENT

Întrebat în conferința de presă de duminică dacă e posibil ca la 12 noaptea, de Revelion, oamenii să nu aibă voie să iasă în stradă să sărbătorească trecerea dintre ani, Rafila a răspuns.

”Discutăm acest lucru, dar nu vor fi luate măsuri stupide care să facă imposibilă întoarcerea în timp util la domiciliu. Fiți convinși că nu vor fi luate măsuri care să nu poată fi respectate”, a adăugat ministrul.

ADVERTISEMENT

Rafila: Vom avea o presiune suplimentară din cauza variantei Omicron

Ministrul Sănătății a spus că subiectul măsurilor legate de perioada sărbătorilor și a Revelionului urmează a fi dezbătut de Guvern.

ADVERTISEMENT

Medicul recunoaște că, în contextul apariției și extinderii mutației Omicron, o presiune suplimentară va exista pe umerii autorităților.

”Subiectul va fi dezbătut și adoptat în cursul acestei săptămâni, dar nu putem intra în detalii. Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, rugămintea e să înțeleagă că aceste petreceri în stradă, chiar dacă incidența este mică, utilizarea corectă a măștii în spațiile aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri, e absolut obligatorie.

Vom avea o presiune suplimentară datorată acestei tulpini Omicron și cred că fiecare trebuie să înțelegem că e responsabilitatea pe care o avem de a ne proteja personal și pe cei cu care intrăm în contact”, a adăugat ministrul Sănătății.