News

Măsuri speciale Alegeri Locale 2020. Ce reguli trebuie să respecte românii când se duc să voteze în septembrie

27.08.2020 | 17:24
Masuri speciale Alegeri Locale 2020  Ce reguli trebuie sa respecte romanii cand se duc sa voteze in septembrie
ADVERTISEMENT

Autoritățile vor lua măsuri speciale în campania electorală, dar și în ziua votului din 27 septembrie, pentru a se asigura că oamenii nu se vor îmbolnăvi cu Covid-19.

Guvernul va aproba proiectul de hotărâre prin care modifică decizia privind prelungirea stării de alertă și care va stabili măsurile care vor fi luate pe durata campaniei electorale.

ADVERTISEMENT

Masca de protecție va fi obligatorie la toate evenimentele din campania pentru alegerile din 2020, chiar dacă acestea se vor desfășura în spațiu deschis.

Măsuri speciale luate de autorități cu ocazia alegerilor locale din 27 septembrie

În cazul unor acțiuni electorale desfășurate pe stradă, grupurile vor fi limitate la 6 persoane, conform observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Actul normativ mai menționează că e obligatorie purtarea măștii de către persoanele cu vârsta de peste 5 ani la evenimentele din campania electorală, indiferent că acestea se desfășoară în spațiu închis sau aer liber, dar și în cazul acțiunilor din ușă în ușă, dintre cetățeni și candidați.

În aplicarea prevederilor art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare, purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile în care se desfăşoară evenimente/ întruniri în cadrul campaniei electorale, indiferent dacă acestea se desfăşoară într-un spaţiu închis sau în aer liber, precum şi cu ocazia interacţiunii, pe stradă sau în cazul acţiunilor din uşă în uşă, între cetăţeni şi candidaţi/echipele de campanie electorală ale acestora”, este specificat în proiectul de hotărâre afişat pe site-ul oficial al Guvernului.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne vor veghea asupra respectării și aplicării măsurilor în aceste circumstanțe.

Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri,demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise, cu excepţia celor organizate şi desfăşurate potrivit pct. 2-15”, se arată precizat în document.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru a se asigura că nu vor exista probleme în timpul alegerilor locale din 27 septembrie, ministerele au decis următoarele:

  • a) efectuarea triajului observaţional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor;
  • b) menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţii la evenimente;
  • c) afişarea regulilor de acces şi de protecţie individuală în locuri vizibile în spaţiile în care se desfăşoară evenimentele;
  • d) limitarea numărului participanţilor la maximum 20 şi a duratei șederii într-o încăpere la maximum 2 ore;
  • e) limitarea numărului participanţilor la maximum 50, delimitarea unui perimetru de 4/mp pentru un om la evenimentele în aer liber;
  • f) limitarea numărului persoanelor care se deplasează în grup sau formează un grup la maximum 6, în cazul acţiunilor desfăşurate pe stradă;
  • g) limitarea numărului persoanelor care compun echipele la maximum 2;
ADVERTISEMENT