News

Măsuri speciale luate de Ministerul Transporturilor pentru românii care pleacă la muncă în străinătate

10.04.2020 | 15:27
Masuri speciale luate de Ministerul Transporturilor pentru romanii care pleaca la munca in strainatate
Măsuri luate de Ministerul Transporturilor pentru români
ADVERTISEMENT

Ministerul Transporturilor va elabora o procedură specială pentru organizarea grupurilor de români care pleacă la muncă în străinătate, pentru a evita situația iscată pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

Măsuri speciale luate de Ministerul Transporturilor

2000 de muncitori români s-au călcat în picioare pe Aeroportul din Cluj-Napoca, înainte de îmbarcarea spre Germania. Măsurile impuse de autorități în timpul stării de urgență au fost ignorate de oameni, stârnind un val de reacții în rândul societății din România. Premierul Orban a cerut demisia directorului David Ciceo, cel care manageriază aeroportul clujean.

ADVERTISEMENT

În consecință, Ministerul Transporturilor va gândi o procedură specială. „Având în vedere ultimele evenimente petrecute în cursul zilei de 9 aprilie 2020 pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca, în legătură cu care Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a anunţat deschiderea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor sunt realizate verificări privind o serie de aspecte care intră în aria de competenţă a structurilor din subordinea Ministerului.

Astfel, ministrul Lucian Bode a dispus cercetarea modului în care au fost organizate transporturile rutiere către aeroport din judeţele de domiciliu ale cetăţeniilor care urmau să zboare de pe Aeroportul din Cluj. Prin intermediul Autorităţii Rutiere Române (ARR) şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) se va verifica raportarea acestor curse ocazionale efectuate de operatori de transport rutier.

ADVERTISEMENT

Este important să existe o trasabilitate clară a întregii proceduri motiv pentru care au fost cooptaţi în acest demers reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, ai Ministerului Afacerilor Externe, precum şi ai Ministerului Afacerilor Interne. Procedura stabilită prin Ordin vine în sprijinul cetăţenilor care nu trebuie expuşi niciunui risc de infectare, precum şi în sprijinul aeroporturilor care vor avea foarte bine stabilite procedurile de zbor”, au transmis cei de la MT.

Până la implementarea noilor proceduri, cursele charter vor fi procesate în continuare pentru a nu lăsa oamenii fără job.

ADVERTISEMENT

„S-a recomandat ca, atunci când este confirmată posibilitatea efectuării unui zbor charter, să fie luată în considerare dublarea timpului necesar pentru prelucrarea pasagerilor şi a bagajelor faţă de timpul normal. Totodată s-a făcut solicitarea să existe o monitorizare continuă a menţinerii distanţării sociale în incinta aeroportului şi să fie luate imediat măsuri atunci când se constată abateri.

Nu în ultimul rând s-a decis să fie asigurată permanent legătura şi coordonarea cu Direcţiile de Sănătate Publică (DSP-urile) locale pentru orice problemă legată de securitate şi protecţia sănătăţii angajaţilor aeroportului, a pasagerilor şi a vizitatorilor”, au concluzionat reprezentanții ministerului, conform stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Majoritatea oamenilor care doresc să plece în străinătate la muncă au rămas fără bani și nu au alternativă de lucru în țară, însă sănătatea lor este ignorată.

ADVERTISEMENT
Tags: