News

Măsuri suplimentare de siguranță pentru transportul elevilor. Microbuzele școlare ar putea fi dotate cu limitatoare de viteză

Câteva zeci de parlamentari au semnat un proiect de lege care, în cazul adoptării sale, va impune reguli de siguranță suplimentară pentru autovehiculelor destinate transportului de elevi.
30.06.2022 | 17:07
Masuri suplimentare de siguranta pentru transportul elevilor Microbuzele scolare ar putea fi dotate cu limitatoare de viteza
Microbuzele școlare ar putea fi dotate cu limitatoare de viteză.Colaj Fanatik. Sursa Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Numărul mare de accidente rutiere în care au fost implicate microbuzele școlare a determinat mai mulți parlamentari să propună introducerea unor măsuri care să ducă la un grad mai mare de siguranță pentru elevii care trebuie să frecventeze cursurile școlilor din alte localități decât cea de domiciliu.

Microbuzele vor fi monitorizate GPS și audio-video

Potrivit datelor oficiale ale Inspectoratului General al Poliției Române, în perioada 2016-2020, s-au înregistrat 64 de accidente rutiere în care au fost implicate autovehicule cu rol de transport public de elevi, accidentele soldându-se cu 5 morți și 114 răniți.

ADVERTISEMENT

Astfel și elevii sunt expuși riscurilor mari pe care le presupune circulația pe drumurile publice din România, țara noastră fiind cea mai periculoasă din UE din acest punct de vedere, cu 85 de decese în accidente rutiere la milionul de locuitori, potrivit datelor din 2019. De altfel, un raport al Curții de Conturi recomanda încă din 2015 adoptarea unor reguli suplimentare pentru o creștere a siguranței rutiere pentru microbuzele școlare.

Prin noul proiect de lege, folosirea culorilor stridente (galben sau portocaliu) devine obligatorie pentru autovehiculele destinate transportului de elevi. Inițiatorii amintesc faptul că obligativitatea folosirii unor culori stridente este instituită în mai multe țări europene, legislația din aceste state impunând chiar și folosirea unor lumini speciale de semnalizare astfel încât șoferii celorlalte mașini din trafic să fie mai atenți.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, toate microbuzele școlare vor fi dotate obligatoriu cu limitatoare de viteză, astfel încât șoferii să nu poată depăși limita legală de viteză. Pe lângă un grad mai mare de siguranță, limitatoarele de viteză ar contribui la reducerea ritmului de uzură al microbuzelor și a costurilor cu combustibilul. Este dat exemplul Germaniei, unde viteza în localitate a vehiculelor cu elevi este limitată la 50 km/h, iar între localități la 80 km/h.

O altă dotare a microbuzelor școlare ce va deveni obligatorie este un sistem de monitorizare GPS în timp real a rutelor, la care se adaugă instalarea unor camere de supraveghere care să filmeze atât în exteriorul, cât și interiorul vehiculului. Camerele trebuie să fie capabile să facă și înregistrări audio.

ADVERTISEMENT

De asemenea, va fi obligatorie dotarea microbuzelor școlare cu un kit de siguranță, care să conțină cel puțin patru ciocane de urgență cu tăietor de centură de siguranță, dispozitive care ar facilita evacuarea mai rapidă a vehiculului în caz de accident rutier.

ADVERTISEMENT

Primăriile vor trebui să suporte costurile noilor dotări

În cazul adoptării proiectului, noii parametri tehnici vor fi obligatorii pentru achizițiile următoare de microbuze școlare. Este vorba de 3.200 de asemenea vehicule care urmează să fie achiziționate prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență.

În schimb, dotarea suplimentară a celor aflate deja în uz va duce la costuri care vor trebui suportate de către administrațiile locale. În România există circa 4.200 de microbuze școlare, iar dotările noi ar ajunge, potrivit estimărilor inițiatorilor, la 2.155 de lei pentru fiecare microbuz, ceea ce înseamnă că suma totală necesară este de circa 9,1 milioane de lei.

Inițiatorii legii argumentează faptul că măsurile suplimentare de siguranță pentru microbuzele școlare ar descuraja părinții să-și ducă copiii la școală cu mașinile personale. Acest lucru este de dorit întrucât un studiu realizat la nivel european a arătat că riscul ca un copil să fie implicat într-un accident rutier este de șapte ori mai mare când călătorește în mașină cu un adult decât atunci când se află într-un microbuz sau autobuz.