News

Măsuri de urgență pentru extinderea capacităților de testare Covid-19 în București și Ilfov

Ministerul Sănătății a anunțat o serie de măsuri care se vor aplica de duminică și care au ca scop reducerea timpului de așteptare pentru persoanele din București și Ilfov care vor să se testeze pentru Covid-19.
23.01.2022 | 12:03
Masuri de urgenta pentru extinderea capacitatilor de testare Covid19 in Bucuresti si Ilfov
ADVERTISEMENT

Oficialii din Ministerul Sănătății au aprobat sâmbătă seara, 22 ianuarie, o serie de măsuri care vizează extinderea accesului pentru persoanele din municipiul București și județul Ilfov la testarea Covid-19.

Măsurile aprobate sâmbătă seara au intrat în vigoare chiar de duminică, 23 ianuarie, vizează reducerea timpilor de așteptare în contextul în care, după cum explică autoritățile, s-a înregistrat o creștere a solicitărilor pentru teste Covid-19, notează Gândul.

ADVERTISEMENT

Conform informațiilor oferite de către Serviciul de Ambulanță al Municipiului București și județul Ilfov (SABIF) creșterea numărului de solicitări din partea persoanelor care prezintă simptome specifice infecției Covid-19 a dus la întârzieri și de 72 de ore.

“În momentul de față call-center-ul de la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) înregistrează peste 2.000 de solicitari pentru circa 6.000 de persoane potențial infectate cu SARS Cov-2”, a transmis autoritățile.

ADVERTISEMENT

Pentru a gestiona această situație, în cursul zilei de sâmbătă au avut loc o serie de ședințe în care au participat secretarii de stat din Ministerul Sănătății, DSP-urile, directorii de spitale din București și managerul SABIF.

Datele oficiale indică că rata de incidență din ultimele două săptămâni a ajuns sâmbătă seară, 22 ianuarie, la 8,77 la mia de locuitori, o creștere de 0,7 la mie de vineri seară.

ADVERTISEMENT

Ce au decis autoritățile?

În urma acestor ședințe, oficialii au decis extinderea capacităților de testare Covid-19 prin înființarea unor centre speciale dedicate recoltării probelor biologice de la acei pacienți care prezintă simptome specifice acestei infecții.

“Pentru scurtarea timpului de așteptare și pentru a asigura accesul rapid la serviciile medicale ale pacienților COVID-19, Ministerul Sănătății a decis, împreună cu Direcția de Sănătate Publică a municipiului București DSPMB, să înființeze centre de recoltare a probelor biologice de la pacienții simptomatici la mai multe spitale din municipiul București și județul Ilfov”, au mai adăugat oficialii.

ADVERTISEMENT

Direcția pentru Sănătate Publică a Municipiului București a transmis că pacienții cu forme ușoare vor fi trimiși către centrele de recoltare, urmând ca ulterior să le fie transmise rezultatele testelor.

În cazurile în care pacienții nu pot ajunge la centrele de testare sau care solicită în mod expres prelevarea mostrelor biologice de acasă serviciul de ambulanță va asigura testarea în aceste condiții.

Infografic DSPMB
DSPMB oferă detalii despre pașii de urmat în cazul identificării unor simptome de Covid-19. Credit foto: DSPMB

Pe site-ul Direcției de Sănătate a Municipiului București a fost publicat un infografic pe care persoanele care sunt îngrijorate de infecția Covid-19 îl pot consulta. Acesta oferă detalii despre pașii care urmează de la observarea simptomelor până la vindecarea completă, în cazul unui test pozitiv.

ADVERTISEMENT