ADVERTISEMENT
News

Măsurile care se vor aplica de la 15 mai, anunțate de Marcel Vela. Când vor fi făcute publice

Autor: Bogdan Solomon | 09.05.2020 | 08:39
Măsurile care se vor aplica de la 15 mai, anunțate de Marcel Vela. Când vor fi făcute publice
Marcel Vela a participat la o nuntă cu sute de invitați. Liberalul Romeo Dancă și-a măritat fata. Sursa foto: hepta.ro

Chiar dacă numărul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus continuă să crească pe zi ce trece, românii așteaptă cu nerăbdare măsurile de relaxare promise după data de 15 mai, când vom trece de la starea de urgență la cea de alertă, care ne-ar putea permite să ne deplasăm în voie, fără declarația pe proprie răspundere. De asemenea, instituțiile statului și anumiți operatori economici își vor relua activitatea, cu condiția să respecte anumite reguli ce urmează să le fie comunicate.

ADVERTISEMENT

Marcel Vela a anunțat când vor fi publicate măsurile ce urmează să intre în vigoare de la 15 mai

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, toate aceste măsuri de relaxare vor fi date publicității de Grupul de Comunicare Strategică în cursul zilei de sâmbătă, 9 mai. Ele vizează saloanele de înfrumusețare, cabinetele stomatologice și toate celelalte activități care vor putea reintra în normal odată cu trecerea la starea de alertă.

Sper ca în această seară (n.r. vineri, 8 mai), dacă nu cel mai târziu mâine (n.r. sâmbătă, 9 mai) să fie postată pe site-ul Grupului de Comunicare Strategică din subordinea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi a Ministerului Afacerilor Interne, chiar pe site-ul Ministerului, la fel cu unele norme de aplicare a unor măsuri.

De exemplu: ce măsuri se aplică în situaţia deschiderii saloanelor de înfrumuseţare, trebuie să îndeplinească saloanele aceste norme. Dacă nu vor şi afişate astăzi, cu siguranţă vor fi afişate mâine”, a declarat oficialul la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Declarația pe propria răspundere ar putea fi menținută și după data de 15 mai

Totodată, Marcel Vela susține că firmele care au peste 50 de angajați vor trebui să își decaleze programul de lucru, astfel încât presiunea pe transportul public în comun să fie cât mai redusă cu putință. În ceea ce privește declarația pe proprie răspundere, nu este exclus ca aceasta să rămână în vigoare și după data de 15 mai, însă numai în anumite condiții.

Mă refer la norme de aplicare pe anumite măsuri, pentru că era materialul foarte stufos să-l afişăm tot, am vrut doar măsurile în sine să fie în primul rând afişate şi apoi normele, pentru că până acum seara am lucrat la ele, împreună cu colegii din toate ministerele să găsim cea mai bună soluţie astfel încât cetăţenii să fie la curent cu ce vrem să facem în 15 mai.

Domniile lor, cei care au responsabilităţi în a organiza, fie saloane de coafură, fie magazine, fie operatori economici, fie instituţii, să poată să se doteze săptămâna asta, în weekend-ul ăsta cu termometre digitale, cu tot ceea ce ţine de gestionarea regulilor impuse în starea de alertă.

ADVERTISEMENT

Săptămâna viitoare vom anunţa în mod oficial dacă va fi nevoie sau nu va fi nevoie de declaraţia pe propria răspundere şi dacă va fi nevoie doar în ce condiţii. Măsurile vor avea și sancțiuni, în baza legilor care sancționează nerespectarea măsurilor introduse de Comitetul pentru Situații de Urgență.

Dacă o firmă are 60 de angajați, vor veni 20 de la ora 7.00, 20 de la ora 8.00 și 20 de la ora 9.00, astfel încât să nu se creeze presiune pe mijloacele de transport în comun”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!