News

Măsurile de reducere a consumului de energie, comparate de grupurile naționaliste cu politica lui Ceaușescu. „Este un curent de propagandă rusă”

Partidele si grupurile naționaliste din România critică măsurile de reducere a consumului de energie comparându-le cu politica lui Ceaușescu
15.09.2022 | 12:21
Masurile de reducere a consumului de energie comparate de grupurile nationaliste cu politica lui Ceausescu Este un curent de propaganda rusa
Curentele naționaliste critică măsurile propuse de Comisia Europeană. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Măsura anunțată miercuri de Comisia Europeană, aceea prin care statele membre sunt obligate să-și reducă consumul intern cu cel puțin 10%, este criticată de grupurile naționaliste, și nu numai, prin compararea acesteia cu măsurile impuse de regimul Ceaușescu la finalul anilor 80.

Cerințele UE și regimul Ceaușescu

De mai multe săptămâni, la nivelul Uniunii Europene au fost vehiculate o serie de măsuri prin care statele membre să reușească să-și reducă consumul de energie electrică în perioada următoare în contextul întreruperii furnizării de gaze naturale de către Federația Rusă. Multe state, în special cele nordice sau Germania, au transmis populației, dar și la nivelul instituțiilor centrale, necesitatea acestor economisiri. Încă din lunile de vară în spațiul public românesc au făcut vâlvă declarațiile unor oficiali europeni care își îndemnau cetățenii să se pregătească pentru o iarnă cu temperaturi relativ mai scăzute în case în această iarnă.

ADVERTISEMENT

Miercuri, liderii Comisiei Europene au anunțat clar că se dorește o politică comună prin care fiecare stat, până la finalul lunii martie 2023, să-și reducă în mod obligatoriu cu cel puțin 10%, și cu minim 5% în timpul orelor de vârf, pentru a evita utilizarea energiei în momentele în care prețul este cel mai ridicat. Doar această ultimă măsură ar putea reduce cererea de gaze cu 1,2 miliarde de metri cub de gaze, potrivit Comisiei Europene.

Aceste măsuri au fost criticate în spațiul public românesc în special de către grupurile naționaliste, pe argumentul că sunt similare cu politica de raționalizare a consumului de gaze naturale și energie electrică impusă de Nicolae Ceaușescu în anul 1987. Cea mai clară asemuire a fost făcută de către fostul judecător Adrian Toni Neacșu, fostul avocat al soției lui Liviu Dragnea în procesul angajărilor fictive, cel care recent și-a anunțat înscrierea în partidul Coaliția pentru Națiune, partid care susține deschis ieșirea României din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Acesta a postat pe pagina sa de Facebook decretul emis de fostul regim comunist și a susținut că unele din măsurile pe care Comisia Europeană le dorește luate acum sunt chiar mai dure. „Mesajul e simplu. O imagine face cât o mie de cuvinte. Fiecare înțelege ce e de înțeles, și anume că într-un fel sau altul ne-am întors în timp, cât se poate de evident, numai că de data asta nu ni se mai impune chiar direct de aici, de către un Ceaușesc, ci se impun măsuri similare, cu alte argumente, dar până la urmă măsurile sunt similare sau unele chiar puțin mai aspre, pe linia Bruxelles-ului și pe care noi le îmbrățișăm cu drag. Mesajul meu e mai degrabă pentru cei care au prins acele vremuri și care, sunt convins, vor înghiți foarte greu măsuri similare”, a declarat, pentru FANATIK, Adrian Toni Neacșu.

Acesta este de părere că nu e vorba doar de simple măsuri de economisire pe care fiecare familie le poate lua, ci va fi vorba de măsuri drastice prin care raționalizarea energiei electrice să fie impusă. „Nu trebuie să ne luăm după ce se reflectă în mod direct de la politicienii noștri, care în mod evident știu că astfel de măsuri sunt nepopulare și relativizează propunerile lor. Eu mă refer la propunerile care vin direct pe axa Bruxelles, care sunt mult mai avansate decât ce se discută la noi, și au trecut la recomandări la cât se poate de concrete. Vă aduc aminte că în Elveția s-a recomandat, și e o recomandare serioasă pentru că vine din partea unui ministru, inclusiv dușul în doi. Se ajunge în zona ridicolului. La nivelul UE se discută serios de o formă de sancționare a celor care nu vor face economii. Este exact ceea ce era și în decretul semnat de Ceaușescu”, a mai declarat fostul judecător.

ADVERTISEMENT

Reacțiile pe rețelele de socializare sunt cele scontate. Oamenii comentează că pur și simplu ne întoarcem pe vremea comuniștilor. „Adică ne întoarcem in 1987? Dece au murit oamenii – tinerii – în 1989?” sau „Trăim din nou ca în comunismul pe care l-au criticat atâta cei din Occident și au ajuns să copieze metodele de a ține în frâu consumul de energie…”, sunt doar două dintre reacțiile la acest mesaj.

Tema energiei a fost abordată și de către cel mai important partid de extremă dreapta din România, AUR. Săptămâna trecută liderul său, George Simion, declara că „nu există o criză energetică” în condițiile în care România produce la fel de multă energie ca în urmă cu un an și, fără a menționa decizia Moscovei de a sista livrările de gaze către Europa, acesta a anunțat organizarea unui marș de protest la începutul lunii octombrie în Capitală pe această temă.

ADVERTISEMENT

În mod ciudat însă, ironizarea măsurilor de economisire a energiei a fost preluată chiar de către liderii actualei coaliții. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a poziționat strict împotriva recomandărilor venite de la Bruxelles. „Eu am trăit în comunism, am avut şi şansa şi neşansa, eu nu pot să cer acum românilor să începem iarăşi să închidem becurile. Eu în acea perioadă nu mă întorc”, a declarat în câteva rânduri președintele PSD care a ironizat și ideea „dușurilor în doi” venită din partea ministrului energiei din Elveția, Simonetta Sommaruga, susținând că apoi se va ajunge la dușuri „în trei, în patru”.

Aceeași temă a fost ironizată și de către vice-președintele PNL, Rareș Bogdan, care le-a spus tinerilor liberali să asculte cu „circumspecţie inclusiv retorica de la Bruxelles”. „Adică să vă spălaţi zilnic, să faceţi duş zilnic, nu o dată pe săptămână, să încercaţi să nu opriţi apa când vă spălaţi pe dinţi, să nu mâncaţi făină de gândaci şi nici să nu staţi la 19 grade”, a spus liderul liberal.

„Un curent de propagandă rusă”

Trebuie spus totuși că majoritatea politicienilor au avut poziții de susținere a acestei politici a Bruxelles-ului, susținând că este vorba de măsuri rezonabile, prin care populația este pur și simplu încurajată să reducă risipa. De exemplu, chiar liderul UDMR, Kelemen Hunor, a respins comparația cu politica regimului comunist. „Eu cred că nu e o blasfemie să vorbim despre economisire, dar nu cred că ne putem întoarce în comunism. Acolo am fost obligați să stăm aproape 50 de ani. E o diferență uriașă între cele două situații. Fiecare familie trebuie să fie responsabilă pentru ce urmează”, a declarat acesta miercuri al Digi24.

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a vorbit și el că aceste măsuri nu înseamnă „să stingem lumina și să stăm în beznă” ci vizează măsuri precum trecerea la corpuri de iluminat cu un consum mai mic, la electrocasnice dintr-o clasă energetică superioară sau la centrale pe gaz mai eficiente.

Pe de altă parte, experții în energie atrag atenția că aceste măsuri dorite de către Comisia Europeană nu au fost încă elaborate la nivelul de detalii al unei politici publice, dar subliniază că ridiculizarea acestei teme riscă să ducă discuția într-o zonă chiar „periculoasă”. Mai dur, fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu, susține că purtarea acestei discuții prin comparație cu politica regimului Ceaușescu este în fapt o temă a propagandei ruse.

„Economisirea energiei este cel mai serios subiect. Este un curent de propagandă rusă care vrea să-l ducă în derizoriu, și din păcate unii politicieni au căzut în capcana acestui curent. Comparația cu situația din timpul regimului Ceaușescu și întreruperile de curent nu are legătură cu actuala situație. Jumătate dintre români are încă becuri vechi, și dacă și-ar pune leduri ar consuma la jumătate și ar economisi niște bani. Deci care este legătura cu Ceaușescu?

Noi vorbim aici de situații în care plecăm de acasă și lăsăm televizorul pornind, sau că schimbăm un aparat electric din clasa de consum F în clasa A – nu de vremurile în care ne oprea ală curentul și înghețam în case. Noi avem un potențial de optimizare, de ce să ne batem joc de banii noștri până la urmă. Mergeți acum, că e cald afară, pe Lipscani și vedeți că jumătate din cafenele stau cu aerul condiționat pornit și cu ușile deschise. De ce să continuăm să facem asta?”, a declarat, pentru FANATIK, Răzvan Nicolescu.

Experții în energie au arătat că prin aceste măsuri Europa caută să găsească un substitut pentru gazul rusesc, care reprezenta circa 40% din necesarul de energie al continentului. Jumătate din această cantitate este suplinită prin importurile de gaz lichefiat, în principal din SUA dar nu numai, 10% a dispărut ca urmare a reducerii consumului din partea industriei iar ultimii 10% trebuie să vină fie de la populație fie de la creșterea producției, în special prin revenirea în rețeaua de energie a centralelor nucleare din Franța. Această sumă de măsuri ar asigura o iarnă liniștită pentru Europa, indiferent de deciziile Rusiei.

Istoricul Mădălin Hodor este de părere că între actualul set de măsuri de economisire pe care liderii europeni îl discută și măsurile impuse de regimul Ceaușescu nu poate fi nicio comparație, fiind cel mult vorba de un silogism. Acesta susține că, în mod ironic, partidele de extremă dreapta, au preluat chiar discursul naționalist al regimului Ceaușescu.

„Această comparație nu e deloc surprinzătoare. Cei de la AUR de exemplu au folosit mereu această retorică a comunismului ceaușist. A avut un discurs nostalgic, care amestecă niște teme precum presupusa putere economică și industria țării din perioada comunistă, despre care se spune că era performantă și că România reprezenta ceva, iar pe de altă parte sunt chestiunile astea ce privesc discursul pe care-l avea și Nicolae Ceaușescu. Că există o conspirație internațională la adresa țării noastre și care vizează distrugerea potențialului României. Practic actualul discurs anti-globalist este fostul discurs naționalist al lui Nicolae Ceaușescu care spunea cam același lucru. Că există o înțelegere între Occident și URSS de a stopa dezvoltarea României, că aveau ceva cu noi. Astea sunt liniile și liniile pe care și AUR și George Simion o exploatează.

În plus acum, această paralelă între economisirea energiei și politica lui Ceaușescu e o tâmpenie, nu are niciun fel de legătură. Ce comparație putem face între ideea de a mai economisi un pic la energie, să dai mai încet căldura, de la 24 de grade la 20 să zicem, cu a nu mai avea deloc căldură în situații de ierni de minus 25 de grade, așa cum făcea Ceaușescu? Iar acum motivațiile sunt cu totul altele.

Avem o criză energetică la nivel mondială, amplificată de războiul din Ucraina și de faptul că Vladimir Putin folosește această criză pentru avantaje militare împotriva Kievului, și alta este ce se întâmpla în perioada lui Ceaușescu, atunci când penuria de alimente și căldură și lumină se datora încăpățânării lui de a plăti anticipat o datorie externă uriașă pe care o provocase el însuși. Nu e nicio legătură, dar subiectul este în continuare exploatat. „De ce l-ați mai împușcat pe Ceaușescu dacă și acum, ca și atunci, am ajuns să facem tot economie de energie?”, vor să ne spună. E și o incitare a populației, pentru a fi provocate manifestări de stradă, ceea ce au și început să facă”, a declarat, pentru FANATIK, Mădălin Hodor.

Și acesta susține că prin această retorică partidele de extremă dreapta, atât din România dar și din alte state europene, fac în fapt jocul Moscovei care caută să destabilizeze politic aliații Ucrainei din Uniunea Europeană.

„La nivel european e normal să se discute astfel de lucruri. Nu înseamnă că dacă un ministru declară că ar fi bine să economisim apa și să facem duș în doi asta nu înseamnă că asta va fi soluția recomandată de UE. Lucrurile astea sunt exploatate și folosite și cred că această retorică a AUR și a celorlalte partide de extremă dreapta din Europa este în siajul a ceea ce Moscova dorește să creeze: o dezordine socială. Voit sau nevoit, doar pentru că își doresc niște voturi în plus, liderii AUR fac de fapt jocul Moscovei”, a mai precizat, pentru FANATIK, istoricul Mădălin Hodor.

De altfel, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a caracterizat planurile anunțate miercuri de către Comisia Europeană drept un set de măsuri de natură „comunistă”. „Comuniștii și socialiștii ovaționează în picioare. Aceasta nu mai este o agendă “verde”, ci una roșie. Rămâne ca proletarii din toate țările să se unească și Lenin poate fi trezit”, a scris Zaharova pe canalul său de Telegram, dând voce unei comparații deja prezente în dezbaterea publică din România.

ADVERTISEMENT