News

Măsurile Guvernului pentru acoperirea găurii din buget: înghețarea salariilor și a angajărilor la stat. Anunț privind ajutorul pentru fermieri

Înghețarea salariilor și a angajărilor la stat s-ar număra printre măsurile analizate de Guvern pentru acoperirea găurii din buget. Ce se întâmplă cu ajutorul pentru fermieri.
20.04.2023 | 11:50
Masurile Guvernului pentru acoperirea gaurii din buget inghetarea salariilor si a angajarilor la stat Anunt privind ajutorul pentru fermieri
Măsurile Guvernului pentru acoperirea găurii din buget: înghețarea salariilor și a angajărilor la stat. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

Mai multe informații apărute în cursul acestei zile anunță că Guvernul pregătește o Ordonanță pentru înghețarea salariilor și a angajărilor la stat pentru restul anului 2023.

Măsurile Guvernului pentru acoperirea găurii din buget: înghețarea salariilor și a angajărilor la stat

Guvernul României caută soluții pentru a economisi 20 miliarde de lei în vederea acoperirii găurii din bugetul țării. Până în prezent, ministerele cabinetului Ciucă au reușit să economisească doar circa trei miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, Nicolae Ciucă și echipa sa caută alte soluții complementare. Potrivit Știrile ProTV, care citează surse guvernamentale, Executivul pregătește o ordonanță de urgență prin care vor fi înghețate angajările la stat. Măsura va fi în vigoare până la finalul acestui an.

În plus, Guvernul se atinge și de salariile bugetarilor. Alături de stoparea angajărilor, veniturile bugetarilor vor fi și ele înghețate în 2023. OUG-ul în cauză s-ar aplica de la 1 mai.

ADVERTISEMENT

În perioadă următoare, ordonanța de urgență ar urma să fie pusă în dezbatere publică. Sursa citată mai punctează că această ordonanță de urgență ar urma să fie adoptată în ședința Guvernului de luni, 24 aprilie.

”Am luat decizia ca la nivelul Guvernului să identificăm acele măsuri fiscale prin care să chibzuim mai bine cheltuielile. Vrem să ne asigurăm că la finalul anului ne încadrăm în limitele de deficit. Toate aceste măsuri au survenit din momentul în care la finalul primului trimestru am constat că există un deficit în colectare.

ADVERTISEMENT

Deficitul aparține preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public să își plătească datoriile către stat și, în același timp, dau sarcină instituțiilor statului să facă în așa fel încât să își îndeplinească sarcinile de serviciu și să asigure colectarea acestor venituri”, a spus Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

Nicolae Ciucă, anunț privind ajutorul pentru fermieri afectați de criza cerealelor

Tot în ședința de Guvern de joi, 20 aprilie, Guvernul a aprobat alocarea celor 20 de milioane de euro pentru fermieri. E vorba de 10 milioane de la Comisia Europeană și 10 de la bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a precizat că, în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern în cauză, fermierii vor putea să îşi depună documentele la APIA.

Aceasta nu e singura veste bună pentru producătorii români. Premierul a mai spus că, în răspunsul primit de la Comisia Europeană, a fost confirmat un nou pachet de sprijin. E vorba de circa 100 de milioane de euro pentru statele afectate de criza cerealelor ucrainene.

În acest sens, doresc să fac precizarea că ieri am primit răspuns la scrisoarea pe care am transmis-o doamnei preşedinte a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Este vorba despre măsuri care confirmă preocuparea la nivelul Comisiei. 

Vom avea un mod de acţiune coordonat, unitar şi solidar. Scrisoarea confirmă alocarea unui al doilea pachet de sprijin. E vorba de aproximativ 100 de milioane de euro. Banii sunt pentru fermierii din ţările afectate de importurile de produse agricole din Ucraina”, a mai afirmat premierul.

ADVERTISEMENT