News

Măsurile Guvernului privind facturile, criticate de experți: „Prețul energiei pe burse nu va scădea”. „Subvenții pentru profiturile companiilor”

Măsurile anunțate de către premierul Nicolae Ciucă privind plafonarea prețului energiei sunt întâmpinate cu rezerve de experți din domeniul energiei, care cred că problemele sunt mai profunde.
18.01.2022 | 18:30
Masurile Guvernului privind facturile criticate de experti Pretul energiei pe burse nu va scadea Subventii pentru profiturile companiilor
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat noi măsuri pentru facturile la energie/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, luni seară, că în coaliție s-a decis ca, de la 1 februarie, să fie plafonat prețul la energia electrică, de la 1 leu la 0,8 lei pe kW, iar limita maximă de consum pentru care se poate aplica acest preț să fie majorată de la 300 la 500 de kW.

Măsurile preconizate de Guvern au fost prezentate de premier companiilor din domeniul energetic într-o întâlnire care a avut loc marți, la Palatul Victoria. În acea întâlnire, premierul le-a cerut acestor companii să remedieze problema a circa 1.000.000 de facturi emise după calcule greșite.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, experți consultați de FANATIK cred că măsurile anunțate nu sunt de natură să rezolve problemele structurale ale sistemului energetic din România.

Facturile, o vină împărțită între Guvern și companii

Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie şi infrastructură, companii publice și autorităţi de reglementare la Expert Forum, crede că reducerile de preț pentru populație vor face ca facturile să crească pentru consumatorii industriali.

ADVERTISEMENT

Din ce înțeleg, au dat în jos, pur și simplu, acele plafoane. Poate o parte din problemele astea de aplicare a legii – că nu știau furnizorii cum să calculeze facturile – s-au rezolvat, însă legea are aceleași probleme pe care le-a avut de la bun început. În primul rând, nu duce la o scădere a prețului energiei pe burse, ceea ce înseamnă că această creștere de prețuri se duce la consumatorii industriali. Pe urmă, a apărut azi în presă că s-au emis un milion de facturi greșite. Întâi și întâi trebuia să fie legea foarte clară ca să poți vedea exact cum ar trebui calculate”, a declarat Otilia Nuțu.

Ea a constatat eșecul legii adoptate în noiembrie privind protejarea populației de creșterea prețului energiei, iar vina nu este doar a furnizorilor, care nu au garanții suficiente că statul își va respecta angajamentele luate față de producători și distribuitori, astfel încât facturile pentru populație să fie mai reduse.

ADVERTISEMENT

S-a emis o lege aplicată de la 1 noiembrie, cu normele de aplicare adoptate la 28-29 noiembrie. Vina este împărțită pe neclaritatea legii și pe o percepție de risc a furnizorilor, din cauză că tot azi s-a depășit primul termen până la care Ministerul Energiei trebuia să plătească compensările la nivelul furnizorilor și nu s-au plătit. Pot să mă pun și în papucii furnizorilor și să mă gândesc că mai bine emit cu suma întreagă că nu știu dacă primesc banii de la stat”, a comentat Nuțu.

„Mergem ca orbeții”

Ea crede însă că problema principală vine din modul în care sunt adoptate legile, inclusiv în domeniul energetic, fără să existe un studiu de impact.

ADVERTISEMENT

Putem discuta mai multe soluții, dar vreau să văd de la autorități un studiu de impact. ANRE ar trebui să aibă toate datele privind tranzacțiile din piață și ar trebui să facem niște simulări pe baza acestor date. Hai să vedem ce se întâmplă dacă aplicăm o măsură sau alta… Asta nu a fost nici prima dată, nici acum”, a constatat analistul Expert Forum.

Otilia Nuțu crede totuși că este mai bună soluția aleasă acum de Guvern decât o modificare radicală a modului de compensare a prețului la energie, făcută fără o evaluare a impactului.

E mai bine să se modifice doar un pic, adică să reducă plafoane și să modifice niște limite de preț decât să se regândească pe genunchi toate structura de compensări și plafonări și iarăși să ne trezim că toate lumea trebuie să-și adapteze softurile de facturi, să nu știe cum se aplică legea. De fapt, problema cea mare este modul în care se legiferează în țara asta (…) Mergem așa, ca orbeții”, a conchis Otilia Nuțu.

„Aș micșora banii distribuitorului”

La rândul său, Cosmin Păcuraru, expert în domeniul energiei, a catalogat noile măsuri ca fiind „proaste”. „Ce se întâmplă acum este subvenționarea profiturilor companiilor din energie. Banii ăștia puteau fi folosiți în altă parte. Cu 3 miliarde de lei s-ar face 3.000 de MW pe gaz. Și ăștia sunt bani pe două luni…”, a spus Păduraru.

Acesta crede că nivelul facturilor putea fi redus și altfel. „Aș micșora banii care s-ar cuveni distribuitorului, care ia circa 30% din banii din facturi, aici puteau umbla… Nu poți să-i scoți pe toți, dar poți scoate 20%”, a exemplificat Cosmin Păduraru.

O ală variantă avansată de acesta este preluarea modelului francez, astfel încât populația să primească în mod prioritar energie de la Nuclearelectrica, mai ieftină decât celelalte surse de energie electrică. „Dacă populația cumpără numai de la Nuclearelectrica, ar însemna 0,17 lei pe kW. Tot să cumperi la prețul ăsta. Dar asta cu 3 miliarde în două luni… Ar subvenționa de fapt profiturile companiilor din industria energetică”, a conchis Păcuraru.

ADVERTISEMENT