News

Matei, adolescentul erou care și-a salvat prietenul de la înec: ”Mi-am dat ghipsul jos şi am sărit după el”

Un băiat de 14 ani nu a ezitat să sară în ajutorul prietenului său, în pericol să se înece, deși avea o mână fracturată și pusă în ghips.
16.06.2024 | 21:55
Matei adolescentul erou care sia salvat prietenul de la inec Miam dat ghipsul jos si am sarit dupa el
Un adolescent din Sibiu și-a salvat prietenul de la înec Sursa foto: Captură Observator
ADVERTISEMENT

Matei Căbunea, un elev în vârstă de 14 ani din Sibiu, împreună cu doi prieteni, au mers la un lac de la marginea orașului să se joace cu niște bărcuțe. Una dintre jucării s-a dus în larg, iar unul dintre frați a intrat după ea, însă nu a mai putut ieși.

Matei, adolescentul erou care și-a salvat prietenul de la înec

În timp ce fratele rămas pe mal suna la 112 și cerea ajutorul autorităților, Matei nu a ezitat. Și-a tăiat ghipsul și a intrat în apă pentru a-și salva prietenul.

ADVERTISEMENT

„Adrenalină, emoție, îmi bătea foarte tare inima. Prima dată m-am gândit că trebuie să îl ajut. Mi-am dat ghipsul jos şi am sărit după el. A luat două, trei guri de apă. Încerca să se zbată, să nu se ducă la fund”, a povestit Matei Căbunea pentru Observator.

În ciuda mâinii fracturate, Matei a reușit să-și aducă prietenul aproape de mal, unde au așteptat echipajele de salvatori.

ADVERTISEMENT

„Am încercat să îl trag foarte tare până mi-a ieşit. Apa a fost rece. A fost destul de greu şi nici nu am ştiut dacă pot să-l aduc înspre mal. L-am tras până a început să atingă pământul şi după a căzut lin cu capul pe pământ şi am aşteptat echipajele”, a mai spus Matei Căbunea.

Doi jandarmi au sărit în ajutorul copiilor

Spre norocul copiilor unul dintre jandarmii care lucra în dispecerat și-a dat seama că este foarte aproape de locul unde erau aceștia, la circa 100 de metri. Și-a luat un coleg și au ajuns la fața locului înaintea echipajelor SMURD.

ADVERTISEMENT

„Unul dintre jandarmi se afla în serviciu la Dispeceratul Unităţii când a auzit pe staţie apelul. Şi-a dat seama că băieţii sunt foarte aproape de el şi împreună cu un coleg au fugit imediat la locul indicat”, a declarat Floriana Picioiu, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Sibiu.

Ambii băieți au ajuns la spital pentru îngrijiri. Matei a făcut un atac de panică, iar prietenul lui intrase în hipotermie din cauza apei reci.

ADVERTISEMENT

„A fost un gest de curaj extrem, un gest care trebuie urmat şi trebuie mediatizat, în condiţiile în care copilul a fost şi certat de mama lui. Răspunsul copilului a fost: Dar ce? Ai fi vrut să îl las să se înece?”, poveteşte Mirela Bădescu, medic SMURD.

Prietenul salvat a rămas internat la spital, în stare stabilă. Lui Matei i s-a pus din nou mâna în ghips. Visul lui adolescentului erou este să devină jurnalist.

ADVERTISEMENT