Fotbal intern

Mandatul CENUŞIU! Daum a luat 180.000 de euro pentru o victorie

În doar patru luni de contract selecţionerul României, Christopf Daum a cîştigat deja de la FRF 180.000 de euro, iar tricolorii au înregistrat în cinci meciuri, sub comanda acestuia, o singură...
16.11.2016 | 13:56
Mandatul CENUSIU Daum a luat 180000 de euro pentru o victorie

În doar patru luni de contract selecţionerul României, Christopf Daum a cîştigat deja de la FRF 180.000 de euro, iar tricolorii au înregistrat în cinci meciuri, sub comanda acestuia, o singură victorie. 

Răzvan Burleanu a sperat că prin aducerea unui selecţioner străin la cîrma primei reprezentative va reuşi să revigoreze jocul naţionalei României, după un parcurs slab al tricolorilor la Campionatul European din Franţa. Aşa că federalii au trecut la treabă, iar după mai multe piste aceştia au optat pentru Christoph Daum.

Astfel că, după ce au bătut palma cu antrenorul german, pentru un salariu de 45,000 de euro pe lună, fostul antrenor al lui Fener a început preliminariile CM din Rusia 2018. Însă după doar patru meciuri jucate, România şi-a cam luat deja gîndul de la primul loc şi urmează să se lupte pentru locul doi cel care îţi dă posibilitatea să ajungi la baraj. Dar selecţionerul german a disputat în cele patru luni de mandat cinci meciuri, cu tot cu partida amicală din Rusia şi a reuşit o singură victorie. În rest, tricolorii au avut două egaluri şi o două înfrîngeri.

FANATIK.RO vă propune o analiză a meciurilor disputate pînă acum de Christopf Daum unde vom încerca să scoatem în evidenţă lucrurile negative şi pozitive din mandatul acestuia.

ROMÂNIA-MUNTENGRU 1-1

După ce a urmărit live cîteva partide din Liga I, dar a fost plecat şi în Bulgaria să îi vadă la lucru pe fobaliştii români de la Ludogoreţ, Christoph Daum a sunat adunarea pentru meciul cu Muntenegru.

Conştient că trebuie să schimbe ceva după “era” Anghel Iordănescu, selecţionerul Christoph Daum a decis să îl convoace pe Eric Bicfalvi, cel care nu prinsese lotul pentru EURO 2016, şi chiar a început cu acesta titular. Însă mutarea surprinzătoare germanul a făcut-o la “închidere” acolo unde lîngă Hoban a apărut Săpunaru.

Dar din păcate jucătorul Astrei nu s-a simţit în apele sale, iar jocul acestuia nu a fost atît de sigur. România a terminat meciul la egalitate, 1-1, după ce Nicuşor Stanciu a ratat o lovitură de la 11 metri în ultimul minut de joc. În minutul 85 Adi Popa deschisese scorul, dar în 87 Jovetic ne-a egalat cu o lovitură de cap în urma unei faze fize.

Plusuri:

+ debutul lui Benzar

Minusuri:

– Fără idee de joc

– Nici o schimbare de atitudine

– Rezultat modest

– Neinspirat cu mutarea lui Săpunaru la mijloc

“Formula de joc a fost mai mult decaît păguboasă. Apărătorii centrali nu sînt de nivel internaţional. La mijlocul terenului a fost un haos organizat. Nu se poate cînd joci acasă să evoluezi cu un ‘Motan’ contra unor muntenegreni puternici. Stancu nu confirmî de caţiva ani de zile. Mai nimereşte cîte un şut, aşa…” (Basarab Panduru)

“Totul a fost o întîmplare în jocul nostru, inclusiv golul marcat. Nouă ne rămîne speranţa. Mie neamţul acesta nu mi-a plăcut de la început, pentru că nu a fost un creator de echipe, ci a beneficiat de ceea ce s-a făcut. Drama a fost că Daum nu a înţeles nimic din ce pot jucătorii români”, (Cornel Dinu)

România (4-2-1-3): Pantilimon – Benzar, Moţi, Dr. Grigore, St. Filip – Săpunaru, Hoban – Bicfalvi – N. Stanciu, Fl. Andone, B. Stancu 

ARMENIA-ROMÂNIA 0-5

Al doilea meci din preliminarii al României a fost în Armenia şi s-a jucat pe data de 8 octombrie. După deziluzia din finalul meciului cu Muntenegru, naţionala avea o serie de două deplasări lungi în Armenia şi Kazahstan, teoretic, cele mai slab cotate echipe din grupă.

Pe stadionul din Erevan, România a început perfect. Penalty şi roşu pentru Malakyan încă din minutul 3. De data aceasta a fost rîndul lui Stancu să bată. “Motanul” n-a iertat de la punctul cu var şi meciul începea perfect. Show-ul tricolor a continuat cu golul lui Adi Popa din minutul 10. Răzvan Marin a avut parte de un debut de vis şi a majorat scorul în minutul 11. Debut cu gol pentru mijlocaşul Viitorului. Stanciu în minutul 29 şi Chipciu în minutul 59 au închis tabela la un 5-0 entuziasmant.

Lui Daum i-a ieşit perfect acest meci. A debutat doi jucători, Răzvan Marin şi Dorin Rotariu, iar disputa s-a încheiat cum nu se putea mai bine.

”România a început foarte motivată, iar după primul gol jucătorii s-au dezlănţuit. Nu se întâmplă deseori un astfel de scor. Am făcut 3-4 schimbări, am schimbat şi sistemul. Totul a mers bine, în special pentru jucătorii tineri, şi mă bucur. Naţionala trebuie să fie un exemplu pentru cluburi să folosească jucători tineri” (Christoph Daum)

”Nu mă aşteptam că voi fi titular, dar toată lumea mi-a spus că voi marca. E un sentiment inexplicabil. Nu realizez ce mi se întîmplă. După gol gîndurile mele s-au îndreptat spre toţi românii. Tata mi-a spus să-i dau motiv să se îmbete pentru prima dată în viaţă. Îi mulţumesc domnului Hagi” (Răzvan Marin)

Plusuri:

+ Joc entuziasmant

+ Debuturile lui Răzvan Marin şi Dorin Rotariu

+ Victorie clară

Minusuri:

România (4-2-3-1): Tătăruşanu – Benzar, Săpunaru, Grigore, Latovlevici – Marin, Hoban – Popa, Stanciu, Chipciu – Stancu.

KAZAHSTAN – ROMÂNIA 0-0

La 3 zile după meciul din Armenia, România juca pe terenul sintetic de la Astana împotriva Kazahstanului, teoretic, cel mai slab adversar din grupă. Doar teoretic, în condiţiile în care Polonia se încurcase deja la Astana. “Leşii” au condus cu 2-0 la pauză, dar scorul final a fost 2-2.

Pe teren a fost măcel. Cazacii au jucat extrem de dur şi meciul a fost de o duritate rară. Dragoş Grigore a fost înlocuit după doar 26 de minute cu Moţi după ce a fost lovit cu cotul în plină figură. Chipciu a ieşit şi el accidentat după 45 de minute. Tricolorii au avut şi două penalty-uri neacordate de portughezul Jorge de Sousa. În ultimul minut de joc, Enache a alunecat fix în momentul în care se pregătea să trimită mingea în poartă de pe linia porţii şi România pleca de la Astana cu un singur punct, scor final 0-0.

Tunurile nu au fost puse pe Daum pentru acest rezultat, arbitrul lusitan de Sousa fiind inamicul public numărul unu la Bucureşti. Echipa folosită a fost aceeaşi de la Erevan şi presa a speculat că poate selecţionerul ar fi trebuit să folosească şi jucători mai proaspeţi, în condiţiile în care au trecut doar 3 zile de la meciul din Armenia.

“Am văzut azi o echipă a României care a alergat şi a luptat fantastic. Ne-am creat cîteva ocazii bune care ne puteau aduce cele trei puncte. Cei din  Kazahstan nu au avut nici o ocazie. Poate cea mai mare şansă a lor a fost şutul lui Toşca spre propria poartă. Am fost foarte bine organizaţi şi ne-am adaptat foarte repede la această suprafaţă de joc artificială” (Christoph Daum)

„Mă bucur că am ieşit sănătos de pe teren. Au intrat numai să ne lovească. Mergem înainte, vor veni şi ei la noi acasă. Ieşeam excelent dacă băteam. Mă simt foarte bine şi sper să o ţin tot aşa. E un rezultat bun, dar personal sînt supărat, pentru că puteam să cîştigăm. Am avut cîteva ocazii clare de gol” (Răzvan Marin)

Plusuri:

+ atitudinea jucătorilor

+ dăruire

Minusuri:

– rezultat modest

– atac steril

R0mânia (4-2-3-1): Tătăruşanu – Benzar, Săpunaru, Grigore, Toşca – Marin, Hoban – Popa, Stanciu, Chipciu – Stancu. 

ROMÂNIA – POLONIA 0-3

Primul test important pentru Daum la cîrma naţionalei a fost împotriva Poloniei. Lewandowski şi comp. veneau la Bucureşti din postură de favoriţi, însă tricolorii sperau la o victorie, mai ales că aveau în spate 50.000 de oameni.

Selecţia a fost în linii mari aceeaşi ca şi la meciurile precedente, dar adversarul a fost de un alt calibru. Neamţul a făcut o singură schimbare faţă de meciul împotriva Kazahstanului: Chiricheş în locul lui Săpunaru. În ciuda unei atmosfere senzaţionale, echipa lui Daum a fost subordonată încă din primele minute. Grosicki a înfipt primul pumnal în minutul 11. Polonezul a făcut o cursă de la mijlocul terenului şi a trecut fără probleme prin apărarea leşinată a tricolorilor.

România a alergat un meci întreg după egalare, dar fără a avea mari şanse de gol. Singurele 10 minute în care tricolorii au presat au venit la începutul părţii secunde, dar fără a pune într-un real pericol poarta adversă. Pe final de meci a ieşit la rampă Lewandowski. Superstarul Poloniei a marcat pentru 2-0 în minutul 82 şi a stabilit scorul final în prelungiri, dintr-un penalty obţinut tot de el.

Un 3-0 dur care a încheiat perioada de “miere” a lui Daum la adresa naţionalei. Germanul a fost atacat din toate părţile fiind acuzat că nu cunoaşte jucătorii români. Totuşi, preşedintele FRF şi-a exprimat suportul pentru Daum, care a declarat că nu are de gînd să plece de la cîrma naţionalei.

„O înfrîngere cu 0-3 e foarte dură, ca să nu zic, ruşinoasă. Un rezultat sever care nu poate fi contestat. Consider că în acest moment e foarte greu să ne mai gîndim la calificarea la Campionatul Mondial. Primul loc iese din calcul şi nu trebuie să ne mai facem iluzii. Dacă vom obţine locul doi în această grupă şi ne calificăm la baraj, va fi o performanţă, dar mi-e greu să cred că se va întîmpla şi acest lucru. Nu consider că România are nevoie de un antrenor străin la ora actuală. Christoph Daum e un antrenori bun, dar eu nu cred că avem nevoie de el. Şefii Federaţiei trebuie să rezolve mai întîi problemele fotbalului românesc, care sînt foarte mari” (Ladislau Boloni)

“Mie mi se spune că schimbările făcute la pauză au fost făcute de un oarecare consilier al preşedintelui. A plecat cu cîteva minute înainte de pauză la cabine şi după aceea s-au făcut schimbările. Aşa că nu trebuie să ne mai luăm de Gigi Becali că face schimbări la Steaua. Măcar el bagă banii lui” (Mircea Sandu)

A fost o păcăleală foarte mare ce s-a întîmplat aseară. Nu primează performanţa cu actuala conducere, cu marele specialist Vochin, care n-a jucat în viaţa lui fotbal. Ionuţ Badea care e acolo ce face? Stă degeaba, nu face nimic. Ar trebui să-l ajute pe Daum, care e nou în România. Badea stă acolo ca un papagal. Nu e o jignire. În mintea lui e că va deveni el noul selecţioner” (Ionel Ganea)

Plusuri:

Minusuri:

– nici o idee de joc

– rezultat dur

– fără ocazii de gol

– defensiva foarte slabă

R0mânia (4-2-3-1): Tătăruşanu – Benzar, Chiricheş, Grigore, Toşca – Marin, Hoban – Popa, Stanciu, Chipciu – Stancu. 

RUSIA – ROMÂNIA 1-0

Ultimul meci al anului a avut loc la Groznîi. Tricolorii s-au deplasat în Rusia după umilinţa cu Polonia. 11 jucători au lipsit, majoritatea fiind învoiţi de selecţioner să se întoarcă la echipele de club.

Meciul a fost monoton. Din nou, un meci în care România şi-a etalat “impotenţa” ofensivă. Samedov a fost principalul pericol la poarta lui Pantilimon. Portarul lui Watford s-a remarcat la cîteva faze.

Singura şansă a tricolorilor a venit la o ocazie a lui Rotariu, care a trimis peste dintr-o poziţie bună. Golul victoriei ruşilor a venit în minutul 90+3 prin Ozdoev, dintr-un offside nesemnalizat. Arbitrul bielorus Kulbakov a refuzat României şi un penalty. Daum încheie anul cu două înfrîngeri, într-un cor de critici, dar se ţine tare: “Daţi-mi un motiv să plec!”

“Cîte şapte, opt, zece jucători au plecat… Nu mai există spirit de sacrificiu, nu ne mai interesează rezultatele echipei naţionale. Pentru mine ăsta e un semn de întrebare să renunţi aşa uşor şi să dai drumul la zece fotbalişti. E alarmant şi mi-a lăsat un gust amar” (Marius Şumudică)

“Este o perioadă grea pentru toţi cei din jurul naţionalei. Trebuie să construim ceva nou, iar schimbările necesită timp. Eu voi fi criticat din nou. Tot ce e constructiv ajută mult, însă nu prea văd asta, ci lucruri personale şi lipsite de respect” (Christoph Daum)

“E foarte greu să vorbeşti despre o ciocnire pe teritoriul lui Kadyrov, nu a fost o agresivitate ca între terorişti. Acest meci demonstrează cum nu trebuie jucat fotbalul. Jalnica echipă a Rusiei a încercat o posesie, dar fără finalizare. Cel mai bun jucător al ruşilor a fost Kalashnikov. A fost jalnic ce am văzut azi. Un fel de chin de a juca ceva apropiat de fotbal. În afara lui Rotariu şi a fazei lui Andone nu am văzut nici un lucru pozitiv la prestaţia noastră. Am avut şapte jucători noi, dar care nu au arătat nicio coeziune sau eficienţă de joc”, (Cornel Dinu)

Plusuri: 

+ Paradele lui Pantilimon

Minusuri:

– Joc de atac inexistent

– Joc inestetic

– Joc ineficient

– Prima dată în 13 ani cînd România încheie cu o înfrîngere anul

România (4-2-3-1): Pantilimon – Enache, Săpunaru, Grigore, Latovlevici – Prepeliţă, Marin – Rotariu, Stancu, Grozav – Andone. 

180.000 de euro pentru o victorie şi două egaluri

Christoph Daum este una dintre cele mai contestate persoane din fotbalul românesc. Neamţul are un salariu de 540.000 de euro anual, însă aportul său la naţională nu se vede. România nu şi-a revenit după dezastrul de la Euro 2016 şi a obţinut doar o victorie în cele 5 meciuri ale neamţului pe banca tehnică.

Ceea ce e şi mai grav, România are şanse minime să se califice direct la turneul final, însă rămîne cu şanse pentru locul de baraj. Mai degrabă, ne încurajează faptul că Danemarca e în scădere şi Muntenegru e o formaţie pe care o putem depăşi în această grupă.

Anul 2016 e unul cenuşiu pentru tricolori, care au încheiat cu două înfrîngeri. Christoph Daum îndeamnă la răbdare, însă campania pentru mondial e pe jumătate compromisă, iar principalul responsabil e antrenorul german cu unul dintre cele mai mari salarii din fotbalul românesc.

540.000 de euro e salariul anual al lui Christoph Daum

1 victorie a obţinut Christoph Daum în mandatul său pe banca României

4 e locul ocupat de România în clasamentul grupei E din preliminariile pentru CM 2018