Ministrul educației, Daniel David, a transmis că anumite materii ar putea deveni obligatorii la liceu. Anunțul a fost făcut după primele dezbateri privind noile planuri-cadru pentru liceu, care au început la finalul lunii ianuarie.
Daniel David a relatat pe blogul său că a ajuns la mai multe constatări după primele zece zile de dezbateri. Ministrul educației și cercetării spune că după o perioadă de peste 20 de ani, la liceu ar putea fi reintroduse materii care „contribuie direct la cultura națională”.
Printre acestea se numără istoria românilor și gramatica. Daniel David a punctat că în România există „prea mult analfabetism funcțional” și a cerut specialiștilor să găsească „modele noi, nu doar număr de ore”.
„Spre exemplu, după mai mult de 20 de ani de lipsă, vom readuce ca nume discipline care contribuie direct la cultura națională (ex. Istoria românilor), pentru a da un semnal clar că o lume modernă nu poate exista fără identitatea națională, iar gramatica va reveni, de asemenea, la liceu; așa cum am spus la lansarea planurilor-cadru, prea mulți copii nu-și cunosc corect istoria sau geografia națională și vorbesc prost limba română.
Este clar că aerisirea curriculumului trebuie să se facă apoi și la nivel de programe, aici gândindu-mă deja la impunerea unui procent din orele alocate disciplinelor care să fie dedicat doar consolidării, activităților remediale și transferului de cunoștințe în viața reală”, a transmis Daniel David.
Potrivit noilor planuri-cadru, o schimbare importantă o va reprezenta descentralizarea. Astfel, elevii vor avea o libertate mai mare de a alege ce discipline își doresc să studieze.
Daniel David spune că nu vor fi eliminate anumite materii sau ore pentru a reduce „simplu încărcarea pe elevi”, ci pentru „a reduce centralismul (caracterul obligatoriu) prin unele descentralizări la nivelul școlii și la nivelul deciziei elevilor (caracterul opțional)”.
Prin urmare, elevii vor avea la dispoziție un registru opțional mai larg. În acest sens, cadrele didactice vor lua în considerare alegerile elevilor, scopul fiind acela de a „personaliza educația”.
„Rămâne de văzut cât se va descentraliza, în această formă unii considerând că este prea mult, alții că este prea puțin”, a adăugat ministrul Educației. Totodată, Daniel David a punctat că descentralizarea va fi făcută echilibrat.
De exemplu, în cazul limbii latine, ministrul dorește revenirea la elementul centralizat. Deși s-a propus ca materia să fie încadrată la disciplinele opționale, Daniel David spune că acest lucru nu va asigura o alegere rațională.
„În cazul latinei voi propune, în final, revenirea la elementul centralizat, descentralizarea, bună ca intenție, neasigurând încă alegerea rațională acolo unde s-ar cuveni dacă latina rămâne opțională (așa cum am fost convins prin discuțiile cu specialiștii și organizațiile profesionale din domeniu)”, a mai spus ministrul educației.