Elevii de liceu din România ar putea primi calificative în loc de note la anumite materii. Ce ar presupune această schimbare și cine a inițiat propunerea? Măsura s-ar putea aplica începând cu anul școlar 2025-2026.
Reprezentantul elevilor din Cluj propune ca școlarii să obțină calificative, nu note la materiile opționale de la liceu, arată Observator News. Potrivit acestuia, prin această măsură elevii nu vor mai fi tentați să aleagă discipline opționale foarte ușoare.
Mai exact, reprezentatul elevilor susține că mulți dintre colegii săi au optat pentru o materie simplă, care le poate oferi posibilitatea de a obține note mari, în loc să aleagă o disciplină pe care chiar și-ar dori să o studieze.
Dacă notele vor fi înlocuite cu aceste calificative, elevii vor fi mai interesați să opteze pentru materii din zona lor de interes, potrivit reprezentantului liceenilor din Cluj. Astfel, alegerea ar fi cât mai obiectivă.
Totodată, reprezentantul elevilor din Cluj spune că ar trebui ca la cursurile opționale să se studieze doar „materia pe care o găsim în titlul disciplinei respective”. Conform sursei citate, elevii ar dori ca aceste schimbări să fie introduse de anul viitor.
Amintim că la finalul lunii ianuarie, ministrul educației și cercetării, Daniel David, a lansat în dezbatere publică proiectele de planuri-cadru pentru liceu 2025. Astfel, ar urma să fie implementate schimbări în privința materiilor studiate de liceeni.
Luni, 17 februarie, ministrul a fost invitat de grupul parlamentar AUR, în plenul Camerei Deputaților, pentru a discuta despre planurile-cadrul în cazul disciplinelor geografie și istorie, tema dezbaterii fiind „Lipsa materiilor Geografie şi Istorie din planurile cadru pentru liceu – o lipsă voită?”
Recent, Daniel David a transmis că ar dori ca anumite discipline, precum istoria românilor și gramatica, să devină obligatorii pentru toți elevii de liceu. „Spre exemplu, după mai mult de 20 de ani de lipsă, vom readuce ca nume discipline care contribuie direct la cultura națională (ex. Istoria românilor).
O lume modernă nu poate exista fără identitatea națională, iar gramatica va reveni, de asemenea, la liceu; așa cum am spus la lansarea planurilor-cadru, prea mulți copii nu-și cunosc corect istoria sau geografia națională și vorbesc prost limba română”, declara Daniel David.