Fotbal intern

“I-am dat un cap în gură lui Duckadam! A ajuns la spital”

Dorin Mateuţ, colaboratorul lui Flavius Stoican la Dinamo, a prefaţat, pentru FANATIK.RO, partida cu Steaua, povestind, totodată, ce reprezenta “eternul derby” pentru el şi generaţia sa....
01.03.2014 | 16:30
Iam dat un cap in gura lui Duckadam A ajuns la spital

Dorin Mateuţ, colaboratorul lui Flavius Stoican la Dinamo, a prefaţat, pentru FANATIK.RO, partida cu Steaua, povestind, totodată, ce reprezenta “eternul derby” pentru el şi generaţia sa.

Dorin Mateuţ este considerat unul dintre cei mai buni fotbalişti pe care i-a avut Dinamo de-a lungul timpului. Anul trecut a fost la un pas să ajungă “secundul” lui Mircea Lucescu la Şahtar Doneţk, însă destinul l-a adus tot la marea dragostea din “Ştefan cel Mare”. A acceptat fără să clipească să fie colaboratorul lui Flavius Stoican şi, împreună cu acesta, să readucă Dinamo în lupta pentru primele locuri. “Am fost foarte aproape de Şahtior vara trecută, însă preşedintele lor a considerat că este mai bine ca lîngă Mircea să vină un antrenor ucrainean de la echipele de tineret ale clubului”, a explicat, pentru FANATIK.RO, Dorin Mateuţ.

6.FOTBAL:FC DINAMO BUCURESTI-FC BOTOSANI, LIGA 1 (7.12.2013)

“Băieţii sînt motivaţi, sînt gata să facă un meci mare”

În această etapă, “cîinii” vor întîlni Steaua, iar Mateo consideră că Ţucudean & compania trebuie să se dăruiască total pentru a obţine un rezultat bun în Ghencea. De asemenea, antrenorul secund al lui Dinamo dezvăluie că jucătorii săi nu mai sînt afectaţi de înfrîngerea surprizătoare din faţa Viitorului Constanţa. “La început a fost o dezamăgire, dar am trecut cu toţii peste, a fost un accident, se poate întîmpla aşa ceva în viaţa oricărei echipe. Poate a fost bine că a venit această înfrîngere în prima etapă, ne-a zdruncinat puţin. Pe băieţi i-am simţit motivaţi toată săptămîna, stau bine din punct de vedere psihic, au trecut peste meciul cu Viitorul, sînt încrezători, sînt conştienţi că vor evolua contra Stelei, într-un derby, sînt gata să facă un meci mare. Vom merge să cîştigăm în Ghencea, aşa la toate partidele, indiferent că jucăm împotriva unei echipe mari sau împotriva unei echipe mici. Determinarea e esenţială într-o astfel de partidă. Trebuie să reuşim un rezultat mare”, a spus fosta “Gheată de Aur” pentru FANATIK.RO.

Nu vede Steaua favorită

Dorin Mateuţ nu este de acord cu cei care susţin că Steaua porneşte cu prima şansă în “Derby de România”. “O să vorbim după meci! Nici o partidă nu seamănă cu cealaltă. Steaua are o echipă bună, este pe primul loc, nu au pierdut de foarte mult timp, dar meciurile Dinamo – Steaua au fost şi vor rămîne partide echilibrate. Steaua tot 11 jucători va trimite în teren, la fel ca şi noi. Pe vremea mea, meciurile cu Steaua erau ceva aparte pentru suporteri pentru că pînă la urmă pentru ei jucam. Intram pe teren cu încredere, cu determinare şi cu dorinţa de a cîştiga. Aşa se va întîmpla şi acum, aceşti băieţi tineri de la Dinamo au înţeles ce înseamnă un meci cu Steaua”, a spus Mateuţ.

A petrecut cu steliştii după victoria cu 3-0 din Ghencea

Data de 9 septembrie 1989 va rămîne în amintirea suporterilor dinamovişti. Steaua venea după ani buni de dominaţie, nu mai fusese învinsă de 104 partide, jucase o finală de Cupa Campionilor în primăvară, însă “cîinii” s-au impus cu 3-0, în Ghencea, prin golurile lui Mateuţ, Cezar Zamfir şi Daniel Timofte. “După meci am ieşit în oraş cu prietenii, parca pe la Hotel Bucureşti. Eram cu toţii în al nouălea cer cînd învingeam Steaua. După acel meci, ne-am întîlnit în oraş cu băieţii de la Steaua, eram prieteni de la echipa naţională, dar pe teren uitam că ne cunoaştem, eram 11 contra 11”, şi-a amintit Mateuţ. Acum, Steaua dă piept cu marea rivală avînd în spate o serie de 22 partide consecutive fără înfrîngere, iar întreaga suflare dinamovistă speră ca istoria de dinainte de Revoluţie să se repede şi sîmbătă, în Ghencea.

Ţeţe, la un pas să-l nenorocească pe Lăcătuş

Legendarul fotbalist al lui Dinamo a povestit cum era trăit “eternul derby” de fotbaliştii generaţiei sale, rivalitatea de pe teren întrecînd, de foarte multe ori, limitele regulamentului. “Au fost multe lucruri care s-au întîmplat de-a lungul partidelor. Faultul lui Ţeţe asupra lui Lăcătuş, Cami şi-a spart capul la un alt meci cu ei…”, şi-a amintit Mateo cîteva faze celebre din “Derby de România”. Şi, într-adevăr, faultul comis de Ţeţe Moraru asupra lui Lăcătuş, la partida din decembrie ’87, disputată în “Ştefan cel Mare”, a rămas una dintre cele mai şocante intervenţii din istoria derby-urilor. “Țin minte faza de parcă ar fi fost ieri! În repriza secundă, Moraru a făcut un sprint de vreo 40 de metri și a sărit cu crampoanele pe Lă­cătuș. Nici vorbă să atace mingea! Dacă îl prindea mai rău, nu doar că Marius nu mai putea să joace fotbal, dar nici nu mai mergea vreodată! L-am eliminat pe Țețe în secunda doi”, şi-a amintit Ion Crăciunescu, “centralul” acelei partide. Ţeţe a fost sancţionat, imediat, cu cartonaş roşu, moment în care jucătorii ambelor echipe s-au luat la bătaie pe teren. Alţi trei fotbalişti au fost eliminaţi de Crăciunescu: Belodedici, Iovan şi Varga.

Vezi video:

I-a dat un cap în gură lui Duckadam

În partidele cu Steaua, Dorin Mateuţ era un adevărat “cîine” pe teren, asta deşi nu apucase să îmbrace tricoul lui Dinamo şi evolua pentru Corvinul Hunedoara. “Meciurile cu Steaua le jucam la sacrificiu. Băgam capul în contră, din primul pînă în ultimul minut jucam la sacrificiu. Dacă eşti corect cu antrenamente, cu fotbalul, este imposibil să nu fi răsplătit. Cînd jucam eu la Hunedoara şi i-am bătut pe Steaua cu 2-1 sau 3-1 i-am dat un cap în gură lui Duckadam, am ajuns amîndoi la spital. Eu cu capul spart, el cu mandibula…”, şi-a amintit Mateo.

Cine a fost Dorin Mateuţ

Data naşterii: 5 august 1965

Locul naşterii: Bogata-Curtuiuş, Cluj

Înălţime: 1,69 m

Post: mijlocaş ofensiv

Echipe de club

– Corvinul Hunedoara (1981-1986) 132 meciuri / 36 de goluri

– Dinamo (1986-1990, 1994-1995) 146 meciuri / 88 de goluri

– Real Zaragoza (1990-1992) 64 meciuri / 10 goluri

– Brescia (1992-1993) 4 meciuri / 0 goluri

– Reggiana (1993-1994) 25 meciuri / 3 goluri

– Sportul (1995-1996) 3 meciuri / 0 goluri

Echipa naţională

– 56 de meciuri / 10 goluri

– Golgheter al României şi Gheata de Aur a Europei în 1988-1989, cu 43 de goluri

 

 

Tags: