Fotbal intern

Matteo Spatafora, dezvăluiri despre perioada FCSB. Atac: “Reghe şi Meme nu au fost bărbaţi cu mine!”

23.09.2018 | 10:58
Matteo Spatafora dezvaluiri despre perioada FCSB Atac Reghe si Meme nu au fost barbati cu mine

FANATIK.RO s-a întâlnit cu Matteo Spatafora la Salonic, acolo unde fostul preparator fizic de la FCSB face performanţă cu Răzvan Lucescu la PAOK, una dintre cele mai iubite echipe din Grecia. Italianul care a fost sub contract cu vicecampioana Româiei în perioada iunie 2016 – decembrie 2016, l-a atacat pe Meme Stoica, directorul sportiv al “roş-albaştrilor”, despre care susţine că “n-a fost bărbat” în momentul în care a renunţat la serviciile sale, deşi el a fost cel care l-a adus la gruparea finanţată de Gigi Becali.

Preparatorul fizic al lui PAOK Salonic a acordat un interviu pentru FANATIK.RO în care a vorbit despre experienţa sa la FCSB, despre modul în care a colaborat cu Laurenţiu Reghecampf, dar şi despre condiţia fizică a jucătorilor vicecampioanei României. Matteo Spatafora nu a uitat să trimită săgeţi către Meme Stoica.

Matteo Spatafora face performanţă la PAOK, dar nu a uitat de FCSB: “Au dat vina pe mine!”

Povestește-mi puțin despre experiența ta la FCSB. Ce s-a întâmplat și care este motivul pentru care ai fost dat afară?

Ei au vrut ca lumea să creadă că tot ce s-a întâmplat rău la Steaua în acea perioadă a fost din vina mea. Eu am venit la Steaua cu un antrenor pe care nu îl știam și asta a fost greșeala mea atunci. E bine ca tot timpul să te duci la o echipă cu un antrenor pe care îl cunoști foarte bine. Dacă nu ai o colaborare bună cu antrenorul principal… nici cu antrenorul secund de la Steaua nu m-am înțeles prea bine… Eu lucrez mai mult cu mingea, iar la Reghe a fost total diferit, el era cu alergarea, cu exercițiile de forță. La început am încercat să schimb puțin situația, să vin cu ideile și exercițiile mele. Nu a fost bine la început, iar după aceea le-am zis să facem cum vor ei, că merg după ei până termin contractul.

Dinamo a fost mai bună din punct de vedere fizic la meciurile directe în acea perioadă…

Da! Echipa nu a mers bine și Dinamo ne bătea la fiecare derby. Atunci s-au gândit ce trebuie să facă și au dat vina pe mine. Dinamo era peste noi din punct de vedere fizic, dar jucătorii noștri erau mult mai valoroși. Nici acum nu știu ce se întâmplă acolo.

Adică?

Au jucători buni, au cumpărat cei mai buni fotbaliști din țară în fiecare an, iar în fiecare iarnă îi dau afară și nu înțeleg de ce.

Cum erau jucătorii de la FCSB când ai ajuns tu acolo. Erau bine pregătiți din punct de vedere fizic?

Ei la fiecare antrenament făceau alergare câte 8-9 kilometri, iar în total ajungeau la 12 kilometri pe antrenament. Așa mi-au spus când am ajuns la Steaua. Eu nu am fost de acord cu asta. Sunt maratonist și îmi place să alerg, dar în fotbal e nevoie de altceva. Dacă tu faci asta non-stop atunci nu o să fie bine la meciuri. Pe teren e o schimbare de ritm, e diferit față de o alergare continuă de 50 de minute.

Să fie acesta motivul pentru care fotbaliștii de la FCSB au probleme la începutul campionatului?

Da! De aici apar problemele musculare penntru că mușchiul se adaptează la alergare și nu același lucru se întâmplă în meci. De aici au probleme musculare și eu prefer să facem ceva cu mingea. Cu mingea poți să faci orie și există exerciții foarte grele. Această metodă se folosește și în Spania, dar și în țările mai evoluate.

Matteo Spatafora, despre relaţia ruptă cu antrenorul: “Dacă fac pizza şi îmi spui ce să pun în ea, atunci, fă-o tu!”

Matteo Spatafora a fost cu zâmbetul pe buze la un antrenament al lui FCSB
Matteo Spatafora la un antrenament susţinut de FCSB

În acea perioadă se lucra foarte mult cu TRX-ul.

Da, iar asta nu e o idee bună! Exercițiile cu TRX-ul sunt foarte interesante, dar asta se face la sală pentru câteva minute pentru tonifiere. Și eu îl folosesc, dar 5-6 minute și nu putem să ne punem baza în TRX. La Steaua de 2-3 ori pe săptămână se făcea jumătate de oră TRX. Eu i-am spus lui Reghe că este timp pierdut, că nu are intensitate, că nu ajută la meciuri. E adevărat că ajută corpul, la fel cum o fac și abdomenele, dar nu e ceva pe care să îți pui baza. Aici facem înainte de antrenament, dar face doar cine vrea.

CITEŞTE ŞI:

  • Un fost antrenor de la FCSB, întâlnire cu Ionuţ Negoiţă pentru a prelua Dinamo. Ce decizie a luat
  • INTERVIU EXCLUSIV cu Dan Nistor despre scandalul cu Florin Bratu. “Plec dacă rămâne!”

La FCSB e o problemă cu pregătirea fizică, iar mulț fotbaliști s-au accidentat rapid. E de vină preparatorul fizic când jucătorul se “rupe” mult prea repede?

Nu e doar vina preparatorului fizic. Poate să fie o neînţelegere între antrenor şi staff-ul tehnic. E posibil ca ceea ce face preparatorul să nu se potrivească cu jucătorii pe care îi are la dispoziţie. Tu trebuie să ştii cu cine lucrezi şi să ajungi la o înţelegere cu antrenorul. Dacă tu faci nişte exerciţii cu intensitate, antrenorul vine după tine şi nu poate să facă acelaşi lucru, sau invers. Dar e vina antrenorului care vine fără preparator fizic. Eu nu înţeleg cum un antrenor vine la Steaua aşa. Trebuie să existe o legătură, o colaborare. La PAOK am venit 5 cu Răzvan Lucescu. Ne înţelegem foarte bine, ştiam cum este el şi ce doreşte de la antrenamente şi tot timpul avem întâlniri, discutăm, ceea ce nu se întâmpla când eu eram la Steaua.

De ce crezi că ai fost marginalizat la FCSB?

Eu am avut de câştigat din această aventură, iar aşa e corect. Toţi suntem diferiţi. Reghecampf a vrut ca eu să fac ceea ce făcea Neubert înainte. Treburile stau în felul următor. Nu poţi să faci o pizza şi să vină altcineva şi să îţi spună ce să pui în ea. Atunci fă tu pizza şi nu mă întreba pe mine. Fiecare are ideile lui, programul lui. Putem să discutăm, dar nu s-a întâmplat asta şi am intrat într-un conflict.

Vrei să spui că ţie ţi se spunea ce trebuie să faci, deşi nu erai de acord cu acele idei?

Exact! Am încercat să mă duc spre ei, dar nu a mers. De asta nu au rezistat fizic atunci, dar nici după.

Se poate spune că degeaba ai cei mai buni jucători dacă nu ai un preparator fizic de top. Cum e cazul FCSB-ului?

Eu zic că dacă nu ai un staff bun şi un antrenor bun, ceea ce e important, degeaba ai la dispoziţie cei mai valoroşi jucători. Trebuie să existe colaborare.

Tu ai vorbit vreodată cu Gigi Becali?

Nu. Nu am avut nicio discuţie cu el.

Italianul din staff-ul lui PAOK, atac la Meme Stoica: “N-a avut curaj să îmi spună în faţă!”

Cum a fost pentru tine perioada dintre momentul în care ai fost anunţat că vor să renunţe la tine şi cel în care ţi-au terminat contractul. Ai avut câteva luni fără activitate, deşi erai sub contract cu FCSB.

Eu am mers în România cu familia, iar acum mă uit la ce apare în ziare şi parcă se bucură când dau afară pe cineva. Ei trebuie să se gândească cine aduce acei jucători şi dacă nu dau randament, atunci să dea afară persoana care i-a adus. El e problema şi nu jucătorul.

Gigi Becali se consultă cu Meme Stoica în legătură cu jucătorii care ajung la FCSB.

Cred că Meme se bagă în spatele antrenorului. El tot timpul a făcut asta. Nu ştiu dacă Meme şi-a dorit să fie antrenor. El m-a adus la Steaua şi când am avut probleme cu Reghe, când nu ne-am înţeles, m-a lăsat singur. Chiar a fost comic. Eu nu am fost la un grătar organizat de Reghe, iar atunci mi-a zis că ne despărţim pentru că nu am mers la grătar. Mai bine să fii bărbat şi să spui în faţă ce ai de spus. În afară de asta, Meme a fost după Reghe şi asta m-a surprins. El ştia cum am lucrat la Urziceni, cum am fost tratat acolo. Meme putea să îmi apere munca mai mult. Putea să vină şi să îmi explice în faţă ce se întâmplă şi nu era nicio problemă. Nu toate persoanele pot fi de acord cu ceva. Reghe şi Meme nu au fost bărbaţi să îmi spună în faţă că nu mă mai vor.

Ai fost trimis să antrenezi la liceul “Mircea Eliade”, după ce ai refuzat să îţi reziliezi contractul.

Da, am fost de câteva ori. Ei mi-au spus să ne despărţim şi că mă plătesc pentru o lună, iar eu le-am transmis că nu plec fără toţi banii, că nu le las niciun leu. Eu aveam familia în România şi eram în concediu atunci când m-au chemat. S-au supărat, dar asta e. Trebuia să respectăm regulile şi nu puteam să fiu dat afară când doreau ei. Eu aveam contract şi nu îmi găseam echipă pentru că era ianuarie. Era altceva dacă mă anunţau în decembrie. După aceea m-au sunat nişte echipe, dar am refuzat pentru că voiam să îmi termin contractul cu Steaua.

Ce făceai în acea perioadă?

Mergeam doar să fac prezenţa la liceu, dar puteam să nu merg pentru că în contractul meu scria că trebuie să fiu doar la prima echipă. Nu am vrut să ne certăm şi să ajungem la avocaţi şi am mers să antrenez la liceul “Mircea Eliade”.