Sport

Mattia Montini, interviu de excepție: „Am plâns înainte să vin la Dinamo, nu înţelegeam de ce am ajuns atât de jos”. EXCLUSIV

09.04.2019 | 23:41
Mattia Montini interviu de exceptie Am plans inainte sa vin la Dinamo nu intelegeam de ce am ajuns atat de jos EXCLUSIV
Mattia Montini s-a impus la Dinamo, după un început de carieră dificil

Italianul Mattia Montini are 27 de ani, a venit în probe la echipa „câinilor roșii” şi acum este considerat cel mai reuşit transfer al lui Mircea Rednic de la întoarcerea sa în „Ștefan cel Mare”. FANATIK s-a întâlnit cu Mattia Montini într-un centru comercial din zona de nord a Bucureştiului. Îmbrăcat bine şi punctual, atacantul italian a vorbit deschis în dialogul de peste jumătate de oră despre copilărie, perioada fascinantă de la Roma, greutăţile carierei, transferul la Dinamo şi planurile de viitor.

Mattia Montini a vorbit despre începuturile sale în carieră într-un interviu acordat FANATIK

Să vorbim puţin despre copilăria ta. Cum ai ajuns fotbalist?

– Am început cu fotbalul pentru că tata este un mare fan al acestui sport. Eu sunt din Frosinone, care îşi trăieşte acum momentele de glorie având o echipă în Serie A. Este un orăşel cu 40 de mii de locuitori, în care toată lumea cunoaşte pe toată lumea. Tata m-a dus la o şcoală de fotbal care avea o colaborare cu AS Roma. O dată pe an, un antrenor de la Roma venea şi lua trei, patru copii pentru a-i duce în probe. La prima mea probă de acest fel am fost ales imediat. Aveam 8 ani. Din păcate, eram prea mic ca vârstă. Între Frosinone şi Roma sunt vreo 90 de kilometri şi familia mea nu putea să mă ducă şi să mă aducă în fiecare zi. Au decis atunci să mă ţină sub observaţie. Apoi, de la 10 ani, de trei-patru ori pe săptămână, mama mă ducea şi mă aducea de la Roma. Ar trebui să îi fac o statuie pentru ce a făcut pentru mine. Am schimbat patru maşini în cei patru ani în care am făcut naveta zi de zi.

Mattia Montini a vorbit despre începutul de carieră pentru FANATIK
Mattia Montini a vorbit despre începutul de carieră pentru FANATIK

Au făcut sacrificii mari pentru tine…

– Noi nu suntem o familie bogată, dar părinţii mei au dat tot ce au putut pentru ca, într-o bună zi, visul meu de a deveni fotbalist să se împlinească. Eram o familie normală şi ei au fost nevoiţi să sacrifice anumite lucruri pentru mine. Au renunţat la vacanţe şi la alte chestii costisitoare. Pe de altă parte, şi eu le-am răspuns pe măsură. Am fost un copil serios, am terminat liceul. Ca fotbalist, am avut rezultate bune de când am fost junior. Ei au făcut aceste sacrificii nu doar pentru că îmi doreau tot binele, ci şi pentru că eu am dovedit că merit.

Nu exista posibilitatea să rămâi în Roma?

– Când am împlinit 14 ani am putut merge să trăiesc la Roma. În Italia, este interzis ca părinţii să îşi lase copiii singuri până la această vârstă. Apoi, poţi să stai departe de familia ta. Roma are o bază, cum este Săftica, unde ţine juniorii între 14 şi 18 ani.

„Ce făceau Totti sau Vucinic la antrenamente era fantastic! Fenomene!”

Acolo ai cunoscut şi câţiva fotbalişti români, ca Adrian Stoian sau Sebastian Mladen…

– Era o perioadă în care clubul avea o colaborare importantă cu şcoala lui Gică Hagi sau cu cea a lui Gică Popescu, nu mai ştiu exact. Veneau mulţi puşti români în probe. De-a lungul timpului, am jucat alături de mulţi fotbalişti români precum Mladen, de la Viitorul, cu care am şi câştigat un campionat împreună la nivel de juniori, Alex Pena, care acum a devenit impresar, cu Gavrilă, care a fost la Dinamo, cu Popescu, care e jucător la Iaşi…. au fost mulţi români… încă unul, Suciu, care e la Venezia.

Cum era să vezi un fotbalist ca Francesco Totti zi de zi?

– Trigoria este un centru sportiv precum o cazarmă militară. Sunt terenurile, sediul Roma Channel, restaurantul şi camerele colegiului în care stăteam noi. Intram foarte des în contact cu fotbaliştii primei echipe. Nu ne duceam la ei să le cerem autografe sau fotografii pentru că era o formă de respect, nu doream să îi deranjăm cu ceva. În fiecare zi îi vedeam, dar eu nu am cerut niciodată un autograf de la ei. La antrenamente, însă, mergeam cât de des se putea. Ei se pregăteau dimineaţa, când noi plecam spre şcoală. Pentru un an, când era Ranieri antrenor, am fost pe lista de Champions League a Romei şi mă antrenam mereu cu prima echipă. Tu m-ai întrebat de Totti, dar erau mulţi jucători fantastici. Spre exemplu Vucinic. Ce făceau la antrenamente era impresionant. Fenomene! I-am văzut şi pe Chivu, și pe Lobonţ.

Mattia Montini se bucură după un gol marcat în tricoul lui Dinamo

„Am inima împărţită în două. Jumătate cu Juve, jumătate cu Roma”

Deşi ai jucat la Roma, ştiu că ţii cu o altă echipă din Italia.

– Familia mea a fost pasionată de fotbal dintotdeauna, dar nu am fost genul care să mergem mereu la stadion. Noi suntem simpatizanţi ai lui Juventus Torino. Eu, însă, care am evoluat la Roma timp de 9 ani, pot spune că am inima împărţită în două. Jumătate cu Juve, jumătate cu Roma.

Cum ţi se pare Juventus cu Cristiano Ronaldo?

– Juventus a dat lovitura anul acesta. Cu un singur transfer a cumpărat de fapt o echipă nouă! Ronaldo e un jucător care nu doar că îţi câştigă partidele de unul singur, dar îţi dă şi o mentalitate puternică. Când ai un fotbalist învingător, care a câştigat enorm, dar care are în continuare dorinţa de a triumfa, şi ceilalţi fotbaliști preiau această mentalitate. Juventus a demonstrat anul acesta, şi mai ales în returul cu Atletico, faptul că este o echipă câştigătoare! Poate fi un an de vis prin câştigarea Ligii Campionilor.

„Nu poţi avea încredere în impresari pentru că la mijloc sunt mereu banii”

Ai trecut prin momente dificile până să vii în România.

– Anul trecut a fost unul dintre cei mai grei din viaţa mea, am trecut printr-o perioadă foartă urâtă. M-am simţit singur, aveam doar familia care mă ajuta… Mă simţeam singur în profesia mea, mă simțeam inutil, nu puteam face nimic. Nimeni nu mă putea ajuta. Am primit oferte de-a dreptul jignitoare din Italia, iar un fotbalist ca mine nu le putea lua în considerare. Au fost clipe când eram la pământ cu moralul, deşi nu m-am gândit niciodată să renunţ la fotbal.

Mattia Montini este golgeterul lui Dinamo, în numai 13 meciuri

E prea mare presiunea la care sunt supuşi fotbaliştii?

– Înainte de toate vreau să clarificăm un aspect: cariera unui fotbalist este foarte scurtă. În acest timp, noi câştigăm mult şi ne permitem lucruri pe care un om de rând nu şi le permite nici după 30 de ani de muncă. Cu doi ani buni în carieră poţi să îţi cumperi o casă luxoasă, o maşină de 50 de mii de euro… O persoană normală trage din greu 20 de ani ca să îşi ia o casă. În aceste condiţii, e normal ca presiunea să fie mult mai mare decât pe un muncitor din fabrică. Pe de altă parte, nu e corect să se spună că un fotbalist nu face nimic toată ziua şi se îmbogăţeşte. Noi, trei ore pe zi asudăm la antrenamente, iar apoi, 21 de ore rămânem concentraţi la fotbal. Un jucător trebuie să fie atent la tot ce se întâmplă în jurul său, trebuie să aibă o persoană de încredere, poate fi un impresar sau cineva apropiat, cu care să se sfătuiască. Doar că este foarte greu de găsit acea persoană. Până la urmă, impresarii sunt oameni care câştigă bani de pe urma fotbaliştilor, aşa că e dificil să se construiască o relaţie de încredere. Sunt mereu banii la mijloc! În fotbal, 80 la sută este mentalul şi 20 la sută este calitatea. Dacă tu eşti puternic mental, vei avea rezultate. Dacă nu faci faţă presiunii, rămâi la acelaşi nivel şi nu faci saltul de calitate niciodată.

Ai avut momente de cădere. Mulţi jucători vorbesc despre depresie atunci când se lasă. Când ai plâns ultima oară?

– A plânge este un răspuns la emoţiile pe care le trăim. Uneori, să plângi te ajută pentru că te eliberează de stres, pentru că ai ajuns la o anumită limită. Eu am plâns la viaţa mea, dar nu doar din cauza unor necazuri. Chiar înainte să vin la Dinamo, în timpul unei discuţii cu familia mea, am vărsat câteva lacrimi. Nu înţelegeam de ce am ajuns atât de jos, ce fac greşit, de ce nu se leagă lucrurile. După ce ai plâns, laşi lucrurile în urmă şi eşti din nou liber. Cum se zice în română: capul sus! Trebuie să crezi în ceea ce faci, pentru la un moment dat va veni şi norocul.

În curând partea a doua a interviului cu Mattia Montini, în care vorbește despre rivala FCSB, îl face praf pe Gigi Becali și anunță obiectivele lui Dinamo din sezonul viitor. 

  • 550.000 de euro este cota lui Mattia Montini, potrivit transfermarkt.de
  • 9 goluri în 13 partide a reușit la Dinamo fostul internațional de juniori italian